A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Tovább erősödik a NYEOMSZSZ képviseleti és kezdeményező szerepe

 

2009 szeptember 5-én a prágai Nemzetiségek Házában tartotta rendes évi közgyűlését a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A gyűlés lebonyolításában jelentős részt vállaltunk mi, svédországiak: a gyűlésvezető elnököt, jegyzőkönyvvezetőt és pénztárost közülünk választották. A gyűlés megszervezésében sokat vállalt Bihari Szabolcs. A svédországiakat Bihari Szabolcs NYEOMSZSZ alelnök, Blénessy Emese NYEOMSZSZ pénztáros, Blénessy Zoltán NYEOMSZSZ jelölőbizottsági tag, Kovásznay Ádám és Tompa Anna küldöttek képviselték.

 

Dr. Deák Ernő elnöki beszámolójában kiemelte
a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF)
megbízásából alakult Szórvány Munkacsoport létrehozását és a
NYEOMSZSZ szervezeti bekapcsolódását. Nagy Gábor felvétele

 

A vezetőségi beszámolókat Deák Ernő NYEOMSZSZ elnök általános bevezetője indította. Sok dolga volt a Klement Kornél által vezetett kisebbségvédelmi munkacsoportnak. A tavaly novemberi strasbourgi tanulmányút tapasztalataival felvértezve elsősorban a szlovákiai magyarság ügyében fogalmazott meg és küldött el az illetékeseknek számtalan tiltakozó levelet ez a csapat.

A magyar országgyűlés égisze alatt működő KMKF (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma) Szórvány Munkacsoportjának alelnökévé Klement Kornélt választották. Feladatuk a szórványkérdés szakmai jellegű, átfogó és célorientált vizsgálata, szakmai javaslatok megfogalmazása és koncepció készítése.


A Wurst Erzsébet által irányított oktatási csoport magyarságismereti, tanítás-módszertani internetes folyóiratot indított Őrszavak címmel. Ez komoly összefogás eredménye: a nyugati szórványban élők munkáját a győri tanítóképző főiskola tanára, Kovátsné Németh Mária, valamint a kolozsvári Székely Győző szakértelme segítette. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a munkatársak között kanadai, brazíliai magyarországi is van, akkor nyugodtan kijelenthetjük, sikerült ebben a virtuális világban összefogni a magyarságot. Hiánypótló ez a honlap: tanító, tanuló, szülő és szakavatott egyaránt a neki éppen szükséges segítséget, segédanyagot találja meg, ha a http://www.nyeomszsz.org/orszavak címre kattint a világhálón. Számunkra külön öröm, hogy a honlap alapjait a tavalyi őszi, a NYEOMSZSZ által kezdeményezett tångagärdei tanácskozáson rakták le a világ minden pontjáról ideérkezett magyar pedagógusok. Ez a munkacsoport úgy igyekszik megszervezni az anyanyelvi oktatók győri továbbképzőjét, hogy arra lehetőleg mindenki eljusson. Ezért a továbbiakban egyik évben júniusban, a másik évben augusztusban tartják a továbbképzőt.


A NYEOMSZSZ pénzügyei rendben vannak. Sikeres pályázásoknak köszönhetően a tagszervezetek anyagi segítséget kaphattak, és a közgyűlés költségeinek a fedezésére is sikerült anyagi forrásokat találni. Ez azt jelenti, hogy az utazási és egyéb költségeket a NYEOMSZSZ fizette, a SMOSZ-t semmilyen pénzügyi kiadás nem terhelte.


A tagszervezetek beszámolóiból kiderült, hogy sok a közös gond. Legtöbb helyen a tagság mozgósítása a legnehezebb feladat.


A svájci magyarok eddig megfigyelői minőségben vettek részt a NYEOMSZSZ gyűlésein. Prágában kérték, vegyük fel őket is rendes tagnak. Kérésüket a közgyűlés közfelkiáltással elfogadta. Ezzel tizennégyre emelkedett a NYEOMSZSZ tagszervezetek száma. A franciaországi magyaroktól is érkezett megkeresés. Az innen kapott anyagot nem találta megfelelőnek a közgyűlés. Mivel a Franciaországban élők bekapcsolódását fontosnak tartjuk, a közgyűlés megbízta a vezetőséget, keressenek olyan franciaországi magyar egyesületeket, akiket be lehetne vonni a közös munkába.


A nyolc éve alakult NYEOMSZSZ komoly munkájával mára elérte, hogy a Kárpát-medencei döntéshozók ezt a szervezetet tartják mérvadónak a nyugat-európai magyarság körében. Ez különösen fontos lehet a nagy többség által várt és remélt jövő évi kormányváltás után. Határozott, egységes fellépéssel végre rendezni lehetne a kettős állampolgárság kérdését.

 

Kovásznay Ádám

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME