A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló a NYEOMSZSZ felsőpulyai közgyűléséről és a Kufstein Konferenciáról

 

 
2010 szeptember 3-án a felsőpulyai Kufstein Konferenciát megelőző napon tartotta rendes évi közgyűlését a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A svédországiakat Bihari Szabolcs NYEOMSZSZ alelnök, Blénessy Emese NYEOMSZSZ pénztáros, Blénessy Zoltán NYEOMSZSZ jelölőbizottsági tag, Kovásznay Ádám és Tompa Anna küldöttek képviselték.
 
A vezetőségi beszámolókat Deák Ernő NYEOMSZSZ elnök általános bevezetője indította. A Klement Kornél alelnök által vezetett kisebbségvédelmi munkacsoportnak feladata a szórványkérdés szakmai jellegű, átfogó és célorientált vizsgálata. Az alelnökök munkamegosztása szerint Bihari Szabolcs a szervezésért és a pénzügyekért felel.
A Wurst Erzsébet által irányított oktatási csoport magyarságismereti, tanítás-módszertani internetes folyóirata az Őrszavak. A nyugati szórványban élők munkáját a győri tanítóképző főiskola tanára, Kovátsné Németh Mária, valamint a kolozsvári Székely Győző szakértelme segítette. Hiánypótló ez a honlap: tanító, tanuló, szülő, a számára éppen megfelelő segítséget, segédanyagot találja meg, ha a http://www.nyeomszsz.org/orszavak címre kattint a világhálón. 
 
F_05-2-A-konferencia.jpg
A Kufstein Konferencia témája: Érzelem - tudat - vállalás, a
fennmaradás szellemi eszköztára szórványoknak - Fotó: Kovásznay Ádám
 
A NYEOMSZSZ pénzügyei rendben vannak. Sikeres pályázatoknak köszönhetően a tagszervezetek anyagi segítséget kaphattak, s a közgyűlés költségeinek fedezésére is sikerült anyagi fedezetet találni. Ez azt jelenti, hogy a SMOSZ-t semmilyen költség nem terhelte.
 
A közgyűlés indokoltnak tartotta, hogy a Kárpát-medencei Szórványtanácshoz hasonlóan a NYEOMSZSZ, a Latin-amerikai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (LAOMSZSZ) és az egyes földrészeket hatékonyan összefogó civil szervezetek közreműködésével jöjjön létre a Nyugati Magyar Kontinentális Szórványszervezetek Szövetsége. A közgyűlés szorgalmazta, hogy a külhoni magyarság és a nyugati magyar szórványok ügye az alkotmányozási folyamat része legyen. Kérni fogjuk, hogy a szórvány stratégiában szerepeljen: a KMMF plenáris gyűléseit négyévenként lehetőleg úgy rendezzék meg, hogy azon a LAMOSZ és a NYEOMSZSZ is teljes jogú tagként vehessen részt. 
A közgyűlés második felében bemutatkozott Szoták Szilvia, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársa, aki a jövőben a nyugat-európai magyarságért felel a minisztériumban. Először az új kormányzati struktúráról beszélt, majd a kettős állampolgárságról szólt. A küldöttek a magyar állampolgárság megadásának egyszerűsítését kérték. Szoták Szilvia megígérte, hogy az észrevételeket továbbítja a törvényhozóknak.
 
A közgyűlést kétnapos, a szórványmagyarságról szóló Kufstein Konferencia követte. Ezt az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezte. A mintegy háromszáz résztvevő Magyarországról, a szomszédos országokból és a világ más részeiről, elsősorban a nyugati országokból érkezett.
 
A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Schmitt Pál magyar köztársasági elnök. Üzenetében az államfő Babits Mihály szavait idézte: "a nemzet épp annyira egyéniség, mint az egyes ember". A lélekhez hasonlóan a lelki magyarság is egységes és oszthatatlan. "A világban élő egyetlen magyarról sem szabad lemondanunk, mert minden elveszett identitással hasad ez a lélek". A megmaradáshoz, az erős azonosságtudathoz, a közös nemzethez tartozás alapját képező értékeket, mint a nyelv, a kultúra, a történelem, egyedi léthelyzetben kell "kapaszkodóként" használni - üzente a köztársasági elnök. Hogy egy külföldön élő fiatal meg tudja-e, meg akarja-e élni magyarságát, a magyar kultúrával való személyes találkozása határozza meg és az, hogy mennyit és hogyan hallja a magyar nyelvet. Ebben óriási a politikusok, a határon túli magyar szervezetek, a külföldi kulturális intézetek, lelkészségek és a tudomány szerepe - mutatott rá Schmitt Pál. A szórványban élőknek csak akkor van esélye magyarnak maradni, ha az összetartozás alapját képező értékek "érdekké", nemzeti, magyar érdekké válnak - hangsúlyozta.
Az államfő röviden kitért a kettős állampolgársági törvény módosítására is. A magyarságot összetartó lelki, érzelmi ragaszkodást most jogi kapcsolattal is megpecsételheti a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát segítő törvény - mondta. "Mint egy kinyújtott kéz, lehetővé teszi, hogy még jobban támaszkodhassunk egymásra" - fogalmazott üzenetében a köztársasági elnök.
 
A konferencia témája: Érzelem - tudat - vállalás, a fennmaradás szellemi eszköztára szórványoknak.  A rangos előadók közt megemlíthetjük Görömbei András irodalomtörténészt, Fried István egyetemi tanárt, dr. Bordás Sándor pszichiátert, a Selye János Egyetem professzorát.
Szombaton este a Musica Hungarica régizenei együttes adott hangversenyt Csörsz Rumen István vezetésével A hajdú tánctól a Rákóczi-indulóig címmel. XVI.-XVII. századi magyar zenéjükkel elvarázsolták a közönséget.
A szórványmagyarságról szóló, XI. Kufstein Konferencia zárónyilatkozata szerint a konferencia résztvevői fokozottabb támogatást tartanak szükségesnek az anyaország és a befogadó államok részéről. Az anyaországnak a szórvány közösségek fennmaradását szolgáló szervezeti és intézményrendszer erőteljesebb támogatását javasolják.   
 
A kilenc éve alakult NYEOMSZSZ komoly munkájával mára elérte, hogy a Kárpát-medencei döntéshozók ezt a szervezetet tartják mérvadónak a nyugat-európai magyarság körében.
 
Kovásznay Ádám
 
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME