A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

2019. február 15–17. között a Hälleberga Tábortanyán gyűltek össze a SOMIT-osok. Egy kis átváltozásra, farsangolásra – természetesen előtte Gyertyaszentelő Boldogasszonyról sem feledkeztünk meg. De hogy mik is történtek még? Na, lássuk a medvét!

Ahogy az őszre jött a tél, úgy váltotta a szüreti karneválra épülő SOMIT tábort a farsangi időszak téli tábora. Az ősszel túlestem már a tűzkeresztségen, immáron másodjára találkoztam ezzel a népes közösséggel. Sok ismerős arcot láthattam újra, de újakkal is gazdagodtunk – meg is töltöttük a tanyát, telt házban éltünk három napig, hetvenhárman, igen, 73-an!

Gyertyadíszítés indította a péntek délutánt. Szebbnél szebb gyertyák feküdtek az asztalokon, mikor én is befutottam útitársaim kíséretében. Rengeteg autó állt már a ház körül, épp vacsorára érkeztünk. A szobák elfoglalása után a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának kialakulásáról beszéltem, s hogy mit ünneplünk ilyenkor. A Boldogasszony Anyánk… kezdetű dal kíséretében mindenki gyújtott egy gyertyát, hogy igazi fénnyel tölthessük meg a sötétbe borult termet.

Ha a vallás után ezen időszak népszokásai felé tekintünk, a medve-kérdés tolakszik elénk: hogy ugyan február 2-án, barlangját ott hagyva meglátta-e az árnyékát vagy sem? Mert a néphit szerint ettől függ, milyen lesz az időjárás. A kapcsolódó irodalmi szösszenetek felolvasásában Bálint Réka és Sebestyén Marianna ösztöndíjas társaim is a segítségemre voltak.

Fotó: Antal József

A nap a hagyományos péntek esti diszkóval zárult. A péntek este könnyedsége mindenkiben ott munkált – örültek egymásnak az emberek, a tábor elején jártunk, másnap még csak szombat lesz, régen voltunk már így együtt… Az őszi táborból tanulva tudtam, hogy a péntek este a nagyobb táncos mulatság ideje. A szombatot már beárnyékolja a tábor vége, s hogy vasárnap sok mindenkinek autót kell vezetnie.

Szombat reggel, ha kicsit tovább ágyban maradhatok, nagy valószínűséggel hasamra sütött volna a nap, mert csodálatos idővel indult a nap. De ez nem történt meg, hiszen a reggeliért felelősek közé voltam beosztva, így már kora reggel a konyhában szorgoskodtam. Ezt követően néhány kisfiúval katonásdit játszottunk, hogy a szülők újra részt vehessenek néhány rég áhított, igazi SOMIT-os programon. Ezzel párhuzamosan Réka és Marianna kvízben tette próbára a tábor lakóit, a farsang hagyománykörén belül mozogva.

Fotó: Bitay Zsolt

Orcsik Attila már korábban is tiszteletét tette egy SOMIT-on. Ezúttal egy latin páros körtáncot, a salsa „kistestvérét” hozta el körünkbe, a Merengue lépéseit tanulhatták meg tőle az érdeklődők. Jómagam a táncosok élénk fényképezésébe kezdtem, aztán már késő lett volna csatlakozni, így végig a legjobb pillanatok megörökítésén dolgoztam inkább. A megéhezett táncosok kiadós ebédet kaptak, melyet az igazi, hamisítatlan krémes koronázott meg.

Lehull az álarc! avagy mit várhatunk magunktól és másoktól címmel tartott előadást Orcsik Attila. Tulajdonképpen maga is farsangot játszott velünk – az előbb még tánctanár volt, aztán hirtelen öltönyös pszichológus vált belőle. Az emberek gondolkodtak. Kérdeztek. Ellent mondtak. Kételkedtek. Egyetértettek. Még az esti tábortűz fényénél is fel-felmerült néhány, addig bennmaradt gondolat az előadás kapcsán néhány táborozóban.

A programok közötti szünetben kisétáltam a napsütötte Hälleberga kyrkához, újra lefényképeztem azt a fát, amelyik októberben sárga levelekkel volt tele. Most terebélyes ágai csupaszon meredeztek az égszínkék légbe. A kis meditatív séta után elérkezett a jelmezes mulatság ideje.

Elsőként a legkisebbek zenés felvonulása következett ötletes jelmezeikben – így hát mindegyikük el is nyerte a maga jutalmát. Tisztában voltunk vele, hogy a felnőttek farsangi felvonulása igazi karneváli forgataggal kecsegtet, így jobbnak láttuk elkölteni az ízletes vacsorát.

Fotó: Bitay Zsolt

A „nagyok” felvonulásakor jómagam a zsűri munkájában osztoztam. Nagy holtversenyek, sziporkázó produkciók után végül sikerült döntésre jutnunk. Az est egyöntetű, két díjat is bezsebelt nagy sikere volt a hippi öltözetbe bújt pár, akik táncukkal megmozgatták jelmezes társaikat, s a közönség tagjait is.

A tábortűz pernyéit messzire vitte a szél. Az előtetővel gazdagodott konferencia teremben felhangzottak a szombat esti diszkó első hangjai. Én végül a konyhában találtam meg a helyem, ahol jót beszélgettünk. Örültem, hogy találkozhattam a „régi” ismerősökkel, s megismerhettem új embereket. Svédország szellőrózsájának minden irányából érkeztünk, a hétköznapokban több száz kilométer választ el minket egymástól. De erre a pár napra megszűnnek a távolságok Hälleberga erdei tisztásán – magyar zenével, magyar ízekkel, magyar szavakkal. Ha jól belegondolunk, tulajdonképpen nem is léteznek távolságok, hiszen magyarságunk – bárhol járjunk is – összeköt!

Antal József

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME