A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem állva egészen a Helsingborghoz közel eső aggarpsgårdeni cserkészlak udvaráig.


A SOMIT Generációk tra­dícioná­lis sátortábora 2022. június 23–26. között került megrendezésre. Ez a tábor is korlátozott létszámú volt még és csak a tagok számára volt elérhető. Tradíciójához híven ezúttal is élmény- és eseménydús időtöltésre adott lehetőséget minden kedves résztvevőnek, kötetlen, szabadidős programokkal, sportolási lehetőségekkel, ill. a rendezvény lehetőséget biztosított ismerkedésre, új barátságok kötésére, a magyar nyelv gyakorlására, és végül, de nem utolsósorban a kikapcsolódásra és a szórakozásra is. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy az idei „első bálozók”, azaz új táborozók is azonnal otthon érezték magukat, szinte az érkezést követően percek után beleolvadva a SOMIT sátortábor dinamikájába.  

A korábbi táboroktól eltérően, a 2021-es knottokat és a világjárvány nagy részét magunk mögött hagyva idén az a rendkívüli szerencse kísérte táborunkat, miszerint a teljes hosszú hétvége idején csodás melegben és napsütésben fürödhettünk, átvitt, ill. a szó szoros értelmében is. Kicsiknek és nagyoknak örömére egyaránt, nagyokat lubickolhattunk a tengerben és a tábortanyához közel eső tavak vizeiben is.  

Tény, hogy az esztendők múlnak, az ősz hajszálak megjelennek, a táborozók jönnek-mennek, viszont vannak dolgok, melyek évről-évre változatlanok maradnak. Ilyen példálul az is, hogy idén is volt, aki sátorban, aki autóban, aki lakókocsiban, aki a házban, de olyan is akadt, aki a csillagos ég alatt töltötte ezt a hosszú hétvégét. Ezen sokszínűség is egyik sajátossága az egyesület életének szintúgy, mint az, hogy annak ellenére, hogy az idei táboron két nagy közös étkezés volt előre meghirdetve, minden más étkezés is szinte közösre sikeredett. Ezeken túl jutott bőven idő a kollektív strandolásra, napozásra, a gyermekeknek szabadtéri játékokra. Voltak, akik a horgászásban lelték örömüket, de olyanok is, akik naphosszat beszélgettek, pihentek és élvezték a melegen sütő nap simogató sugarait. Esténként a tábortűz mágnesként vonzotta maga köré a táborlakókat, színteret biztosítva az énekelni vágyó vidám társaságnak. A korábbi nyári táborokhoz hasonlóan, ez a hétvége is nagyon jó hangulatban és eseménydúsan telt el.

Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeli rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!
Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊
Fotók: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME