A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

SOMIT hírek – 2023. ősz

Csoportkép 394257392 6863527147038199 3311406987422362151 n

A családos tábor

Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi rendezvényre már szeptember 22–24. között sor került. Az idei Családos tábor sajátossága, hogy az egyik tábori program a Stockholmi Magyar Nagykövetség és a SOMIT együttműködésében valósult meg. Ezúttal is köszönetét fejezi ki a SOMIT vezetősége dr. Kaszás Veronikának (MKD, kulturális attasé, helyettes konzul) és csapatának a lehetőségért és a programért, mellyel gazdagították rendezvényünket.


Ugyanis 2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. A Petőfi-emlékév keretében sikerült a svédországi magyar 6–14 éves korú gyermekeknek is interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva bemutatni Petőfi Sándor klasszikusát, a János vitéz történetét. A PIM Mesemúzeuma, ill. az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára együttműködésében megvalósuló múzeumpedagógiai foglalkozás igazán nagy sikert aratott a táborozók körében.
A hétvége hangulatát mi sem adja vissza jobban, mint a résztvevők beszámolói.

János Vitéz előadás IMG 6388


„Nagyon vártuk a SOMIT nyári tábora után a családi tábort. Így egy hét elteltével is a táborban átélt élmények, ingerek hatása alatt vagyunk. Nap mint nap felemlegetjük, hogy milyen jó volt újra együtt lenni, jó volt kikapcsolódni és feltöltődni.
Nálunk már pénteken nagy volt az izgalom, kicsit korábban befejeztük a munkát, aztán bepakoltuk az előre elkészített bőröndöket, felvettük a gyerekeket az oviból és útnak indultunk. A kicsit több mint kétórás út most hosszabbnak tűnt a péntek délutáni forgalom miatt, kamionok lassították a közlekedést, de nagyon jó volt megérkezni. A piros házba érve finomabbnál finomabb illatok csábítottak a konyha irányába, ahol a szorgalmas kezek már dolgoztak, készítették a vacsorát, a másnapra szánt finom ételeket és a krémest. Itt szeretném megköszönni a konyhai szolgálatot végzők munkáját, nagyon-nagyon finomak voltak az ételek és bőségesek.
A szobánkat elfoglalva kimentünk a tágas udvarra és játszottunk, ismerkedtünk az új családokkal, gyerekekkel, a tábor szabályzataival és programjaival. Ezt követte a közös vacsora, majd szabad program – megtáncoltattuk a gyerekeinket a konferenciateremben igényesen berendezett diszkó táncparkettjén. Nagyon élvezték a gyerekek, és mi is! Köszönjük az ötletgazdának, a megvalósítónak és a dj-knek is a jó hangulatot.
A szombati reggelit játékos délelőtti gyerekprogram követte, miközben a felnőtteknek Tarkovács Cecília gyermeknevelési tanácsadó és szülő-coach tartott előadást „Mit kezdjünk a kütyüzéssel?”címmel. Sajnos nem tudtam részt venni az előadáson, mivel a gyerekeink még kicsik, így velük voltam a gyerekprogramon. A férjem elmondása alapján nagyon hasznos és fontos információkat, tanácsokat hallottak az előadáson a „kütyüzéssel” kapcsolatban, mely ma igen aktuális.
Nagyon jót szórakoztunk, sok-sok gyerekkorombeli játékot hoztak a szervezők, melyre örömmel emlékeztem vissza, és örömmel adom tovább a gyerekeimnek. Véleményem szerint nagyon élvezték a kicsik és a nagyobbak is a „Csön-csön gyűrű-t” és az „Elvesztettem zsebkendőmet”, valamint a „Nyuszi ül a fűben”-t és sok más csoportjátékot. A gyerekek nagyon felszabadultak voltak, vidámak és barátságosak, örömmel játszottak egymással. A benti játékok után következtek a kinti játékok, ki-ki megtalálta a kedvére valót. Mi egy jót fociztunk, kicsik, nagyok együtt, de volt, aki pingpongozott, játszóterezett, hintázott, csúszdázott, bowlingozott stb.
Délután szintén egy fantasztikus programmal vártak minket. Hollósy Réka és Villant Bálint a Petőfi Sándor: János vitéz (h)arcai interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást tartották meg két csoportban. Mi az első csoportban voltunk, melyben a gyerekek 1–10 éves korig voltak beosztva. Az előadás interaktivitása abban mutatkozott meg, hogy a történet elbeszélése közben a mesélők hatalmas odaadással és beleéléssel adták elő János vitéz történetét, amivel bevonták a gyerekeket is, mintha a történet kis szereplői lettek volna. Megmozgatták őket, megkérdezték őket, feladatokat adtak nekik, melyeket örömmel teljesítettek. Hatalmas élmény volt még felnőttként is, így és ilyen megközelítésből hallani a történetet. Nagyon szépen köszönjük mind a szervezőknek, mind az előadóknak ezt a maradandó élményt! A vacsorát gyerekdiszkó követte, ahol újra szórakozhattak kicsik és nagyok egyaránt. Hatalmas buli volt, élvezték a fényeket, a füstöt, a zenét, a nagy teret, és a táncot a kis pajtásokkal. A felnőttek közül is többen táncoltunk a gyerekekkel, de sokan társasjátékoztak, beszélgettek, kikapcsolódtak.
A vasárnap és a pakolás ideje hamar eljött… jó társaságban gyorsan eltelt az idő. Mindenki szorgoskodott, pakolt, takarított, elbúcsúzott, majd hazaindult. Számunkra a családi tábor nagy élmény volt! Nagyon jól éreztük magunkat, tetszettek a programok, az előadások és a csoportos játékok. Jó volt sok új emberrel megismerkedni, beszélgetni, tovább mélyíteni a régebbi kapcsolatokat. Hálás szívvel köszönjük mindenkinek, hogy együtt lehettünk: a szervezőknek, a vezetőségnek, az önkénteseknek, az előadóknak és minden egyes családnak! Olyanok voltunk így együtt 78-an, mint egy nagy család! Reméljük, még viszontlátjuk egymást!

Péter-Szarka Mónika és családja


„Mind résztvevőként, mind előadóként ez volt az első SOMIT élményem. Hiába volt mindenki új számomra, pillanatok alatt úgy éreztem magam, mint mikor gyerekként összejártunk család-barátokkal. Mindenki nyitott, barátságos és összetartó. A közös feladatvállalások, a gyerek- és felnőtt programok, szabad beszélgetések, családi séták és társasjátékozások valódi könnyedséggel építik a kint élő magyar közösséget és annak minden korosztályát. Hálás vagyok, hogy részese lehettem és a szívembe zárhatom az emlékét. Köszönöm nektek az élményt!”
Tarkovács Cecília
(A Gyerekre Hangolva alapítója, kisgyermekkor szakértő, szülő-coach)

„Sok tábor megvalósításában vettem részt, az egyik legfárasztóbb munka, amit eddig végeztem. Ha a megvalósítás sűrű jelenléte mellé rakom, hogy a SOMIT csapata a szervezésben, a programok mene­dzselésében, a remek ételek elkészítésében is remekelt, bele is szédülök. Hogy csináltátok? Elhivatottsággal, szeretetből. Hogy is lehetne máshogy? Jókedvű és intenzív hétvégét éltem meg Veletek, de mindig el tudtam menni pihenni, amikor szükségem volt rá. Táborozó csapat! Minőségi figyelemmel bántatok egymással és velem: sok humorral, nagyon kedvesen. Kényelemben és a legszebb természeti környezetben lehettem a vendégetek. Legszebb élményeim a beszélgetések Veletek, a közös program, amit vittünk és Ti töltöttétek meg tartalommal és az utolsó esti nagy társasozás… Kívánom a tábor élményét minden (nem csak svédországi) magyarnak! Köszönjük szépen a remek hétvégét!”

Villant Bálint és Hollósy Réka
(János vitéz (h)arcai projektkoordinátorok)

Az idei második Ifi SOMIT

„Újra lezajlott egy Ifi SOMIT, sikeres közös hétvégét tartottunk október 20–22. között. Szombat délelőtt ismert esküvői csapatjátékokat játszottunk, melyeket egy délutáni táncház követett Smid Zsófia, KCSP-ösztöndíjas vezetésével. Este az RTL Klub egyik showműsorát, a „Gyertek át szombat esté”-t próbáltuk megeleveníteni. A műsorhoz hasonlóan a résztvevőknek csapatokba osztva kellet egymás ellen versenyezniük különböző játékokban. Óriási sikere volt ennek a játéknak, ahogy az egész hétvégének. Köszönjük a szervezők munkáját, valamint azoknak is, akik eljöttek. Minden résztvevő egyedi színt hozott, akik által gazdagodott a csapatunk!
Szervezőként jó érzés látni, hogy az emberek mennyire feltöltődve mennek haza egy-egy ilyen hétvége után. Ahogy az egyik táborlakó fogalmazott: „Hallod, függője lettem a SOMIT-nak!” Ennél szebb visszajelzést nem is kaphatunk…
Imreh Apolka (SOMIT vezetőség)


Az idei év 7. SOMIT tábora

A 2023-as év utolsó, sorjában a hetedik SOMIT táborára november első hétvégéjén került sor, hasonlóképpen az előző táborokhoz, Hällebergán.
A szobák elfoglalását, a tábornyitót, majd a vacsorát az őszi tábor nagy meglepetése, a különleges fénytechnikával felszerelt és látványelemekkel gazdagított, igazi diszkóvá átalakított bulitermi parti követte.
A „Dumaház és péntek esti láz”-ra keresztelt programpont valóban lázba hozta a népet. Már az ajtón belépve mindenkinek tátva maradt a szája, hiszen a zene és a hangulat is nagyon magával ragadó volt. Hálás köszönet Sziveri Tibornak a lelkes kivitelezésért, a sok befektetett munkáért, melyet hosszas ötletelés és lelkes technikai tervezés előzött meg.
Szombaton délelőtt több ponton is kiélhették kreativitásukat a táborozók. A kézműves kuckó keretein belül lehetőség volt tököt faragni, levelekből képeket, díszeket alkotni, vagy éppen kartonból és papírból kosarakat készíteni. Az elkészült kis kosárkákkal aztán szombat délután erdei kincsvadászatra indultunk. Miközben megcsodáltuk az őszi erdőt és kicsit elidőztünk a Hembygdsgård régi épületei között, úgy a kicsik, mint a nagyok lelkesen kutattak az erdei kincsek után. Így kerültek aztán minden kosárkába makkok, gombák, levelek, kavicsok, különféle erdei bogyók és tobozok.
Az erdei sétáról visszatérve a felnőttek „Őszi agytornán” vettek részt. A csoportos vetélkedő keretén belül különféle módon villogtathatták meg tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat és találékonyságukat a csapatok a „Tabu”, az „Amerikából jöttem …”, ill. a „Nyelvtörők vagy nyelvgyötrők” című játékok által. A szombati programsorozatot a vacsora utáni magyar táncház zárta, melyet az idei év göteborgi KCSP-ösztöndíjasa, Szőnyi Dorottya vezetett.

Hartmann Barbara és Urbán Éva (SOMIT vezetőség)

Séta 20231104 145400


Ezúton is még egyszer köszönjünk minden egyes táborozónk lelkes munkáját és támogatását, akik bármilyen formában is részt vettek valamelyik táborunk (4 klasszikus, 2 ifi és 1 családos) szervezésében, kivitelezésében és lebonyolításában! Szeretettel és boldogsággal teli ünnepi időszakot kívánunk mindenkinek!
A SOMIT vezetősége


 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME