A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Ljungby-i Petőfi Magyar Egyesület

 

A márciusi választások eredményeképpen a vezetőség  teljes egészében kicserélődött. Fábián László  elnökségével valami újat, jobbat akart behozni az egyesület életébe az új vezetőség. Valami olyat, ami minden korosztálynak megfelelt volna és ezzel az egyesületi életet pezsgőbbé, vonzóbbá  tette volna. Ennek érdekében kérdőívet bocsátottak ki, melyben a tagokat arról kérdezték meg, hogy a jövőben mit és hogyan szeretnének. Sajnos nagyon kevesen válaszoltak a kérdőívre, de így is segítséget jelentett az új programok kialakításában, megszervezésében. Ezek a programok megtalálhatók a www.lmpe.se internetes oldalon.

 

Beindult a gyermekfoglalkozás két csoportban, kéthetenként. A gyermekfoglalkozásokat Balázsi Gabriella, Piringer Rita, Szász Rozália és Szász Csilla vezeti. Az utóbbi kettő néptáncot és éneket is tanít . A gyermekfoglalkozásra külön termet béreltünk, mert az egyesület helyisége nem felelt meg az efféle tevékenységnek. A futballcsapatunk benevezett a nyári kispályás városi bajnokságra. Mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek tornaterem van bérelve a téli időszakra, ahol hetente egyszer, péntek este különböző sportokat tudnak űzni. A lényeg itt a mozgáson, a találkozáson és együttléten van.

 

Sajnálatos esemény, hogy a nyár végén és az ősz elején a vezetőségi tisztségéről lemondott három személy. A legnagyobb meglepetést az elnök lemondása jelentette. Ekkor már meg volt szavazva és szervezve az őszi program, és úgy látszott, hogy minden sínen van. Ilyen körülmények között telefonáltak a vezetőségi tagok Kréta szigetére, ahol nyaraltam, és felkértek, hogy ideiglenesen (két hónapra)  vállaljam el az elnöki funkciót. Felkérésüknek eleget tettem. Lehet, hogy ez a határidő a sok tennivaló következtében 2009 december 31–ig meghosszabbodik. Februárban sor kerül az éves közgyűlésre, amely új elnököt választ.

 

Az őszi program fő eseménye a Tamás Gábor koncertje volt, októberben. Nagy öröm volt ismét találkozni 16 év  után 2009. szeptember 25-én Tamás Gáborral, akinek a koncertje ismét egy nagy élmény volt. Említésre méltó az a tény, hogy az első svédországi koncertje itt Ljungby-ben 1993-ban volt. A koncert táncmulatsággal folytatódott, és a jó zenét Pál József szolgáltatta. A finom vacsorát a Månen vendéglő készítette és szolgálta fel.


Egy kis pihenő követekezett,  és máris a hagyományos szüreti bált  kellett szervezni, amit 2009 október 24-én tartottunk. A jó hangulat fokozásához finom vacsorát készített és szolgált fel Sándor József és neje Irma, Péter Erzsébet és Szeredai Ilma. Köszönjük nekik a nagyon finom borjúpörköltet, makarónival és sarvaltkáposztával. A zenét  a temesvári ”4+2” szinkronzenekar szolgáltatta. Felejthetetlen élmény volt, talán az utóbbi idők legjobb mulatsága! Hogy méltóan jellemezzem ezt a mulatságot, idézek a växjöi Spáda János köszönő leveléből: ”Jó volt a bál, nagyszerű a rendezés és szuper a zene. A székelyek  pedig nem hazudtolták meg magukat, igazán tudnak mulatni.” Köszönjük, János, a méltató szavakat. Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik mind a koncert, mind a szüreti bál alkalmával segítettek az előkészületekben és másnap a takarításban. Példás összefogás volt. Ezt szeretnénk folytatni ebben a svédországi ”székely” városban. Az Isten adja, hogy így legyen!

 

Szeredai János
ideiglenes elnök

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME