A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Ljungby-i Petőfi Magyar Egyesület

 

A márciusi választások eredményeképpen a vezetőség  teljes egészében kicserélődött. Fábián László  elnökségével valami újat, jobbat akart behozni az egyesület életébe az új vezetőség. Valami olyat, ami minden korosztálynak megfelelt volna és ezzel az egyesületi életet pezsgőbbé, vonzóbbá  tette volna. Ennek érdekében kérdőívet bocsátottak ki, melyben a tagokat arról kérdezték meg, hogy a jövőben mit és hogyan szeretnének. Sajnos nagyon kevesen válaszoltak a kérdőívre, de így is segítséget jelentett az új programok kialakításában, megszervezésében. Ezek a programok megtalálhatók a www.lmpe.se internetes oldalon.

 

Beindult a gyermekfoglalkozás két csoportban, kéthetenként. A gyermekfoglalkozásokat Balázsi Gabriella, Piringer Rita, Szász Rozália és Szász Csilla vezeti. Az utóbbi kettő néptáncot és éneket is tanít . A gyermekfoglalkozásra külön termet béreltünk, mert az egyesület helyisége nem felelt meg az efféle tevékenységnek. A futballcsapatunk benevezett a nyári kispályás városi bajnokságra. Mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek tornaterem van bérelve a téli időszakra, ahol hetente egyszer, péntek este különböző sportokat tudnak űzni. A lényeg itt a mozgáson, a találkozáson és együttléten van.

 

Sajnálatos esemény, hogy a nyár végén és az ősz elején a vezetőségi tisztségéről lemondott három személy. A legnagyobb meglepetést az elnök lemondása jelentette. Ekkor már meg volt szavazva és szervezve az őszi program, és úgy látszott, hogy minden sínen van. Ilyen körülmények között telefonáltak a vezetőségi tagok Kréta szigetére, ahol nyaraltam, és felkértek, hogy ideiglenesen (két hónapra)  vállaljam el az elnöki funkciót. Felkérésüknek eleget tettem. Lehet, hogy ez a határidő a sok tennivaló következtében 2009 december 31–ig meghosszabbodik. Februárban sor kerül az éves közgyűlésre, amely új elnököt választ.

 

Az őszi program fő eseménye a Tamás Gábor koncertje volt, októberben. Nagy öröm volt ismét találkozni 16 év  után 2009. szeptember 25-én Tamás Gáborral, akinek a koncertje ismét egy nagy élmény volt. Említésre méltó az a tény, hogy az első svédországi koncertje itt Ljungby-ben 1993-ban volt. A koncert táncmulatsággal folytatódott, és a jó zenét Pál József szolgáltatta. A finom vacsorát a Månen vendéglő készítette és szolgálta fel.


Egy kis pihenő követekezett,  és máris a hagyományos szüreti bált  kellett szervezni, amit 2009 október 24-én tartottunk. A jó hangulat fokozásához finom vacsorát készített és szolgált fel Sándor József és neje Irma, Péter Erzsébet és Szeredai Ilma. Köszönjük nekik a nagyon finom borjúpörköltet, makarónival és sarvaltkáposztával. A zenét  a temesvári ”4+2” szinkronzenekar szolgáltatta. Felejthetetlen élmény volt, talán az utóbbi idők legjobb mulatsága! Hogy méltóan jellemezzem ezt a mulatságot, idézek a växjöi Spáda János köszönő leveléből: ”Jó volt a bál, nagyszerű a rendezés és szuper a zene. A székelyek  pedig nem hazudtolták meg magukat, igazán tudnak mulatni.” Köszönjük, János, a méltató szavakat. Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik mind a koncert, mind a szüreti bál alkalmával segítettek az előkészületekben és másnap a takarításban. Példás összefogás volt. Ezt szeretnénk folytatni ebben a svédországi ”székely” városban. Az Isten adja, hogy így legyen!

 

Szeredai János
ideiglenes elnök

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME