A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Félreértés

Félreértés

Karlshamn közelében található Blekinge jellegzetes és a helyi, Granit sziklamászó klub (Klätterklub Granit) tagjainak  közkedvelt gyakorló helye, a Pengaberg. Közel 20 méteres magasságával, kellemes fekvésével, meredek falaival szinte csábítja a kihívásokat, nehézségeket kedvelőket.

A sziklamászó egyesület 1990-ban alakult négy lelkes alpinista kezdeményezésére. Emese, az erdélyi hegyek, barlangok szerelmese, alig néhány hónapja élt Blekingében, mikor boldogan fedezte fel egy sziklamászó egyesület alakítására szóló felhívást. Természetesen jelentkezett, s így lett ő is alapító tagja a társaságnak. Míg tanulta a nyelvet, a klub amellett, hogy remek sportolási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtott, baráti kapcsolatok kialakulásában is segített. A klubtagok minden szabadidejüket a Pengabergen töltötték, tanulmányozták, tisztították a hatalmas mászó felületet, és megpróbáltak megtervezni, majd kialakítani különböző nehézségű, úgynevezett traszékat, mászó útvonalakat. Minden kialakított útvonal nevet kapott, és pontos térkép is készült róla. Mark Jansson lelkes, ügyes alpinistának sok heti munkával sikerült kialakítani egy érdekes, nehéz pályát, melyet büszkén nevezett el saját magáról. Így lett a pálya neve Jansson frestelse, azaz Jansson kísértése, csábítása.  Az útvonalat természetesen az egész tagság kipróbálta rendre, a premier és a névadás nagyszerűen sikerült, mindnyájan egyetértettek abban, hogy a pálya teljesítése átlagon felüli erőfeszítést igényel.

Emese klubtársai kedvesek, segítőkészek voltak, olyannyira, hogy társaságukban lassan megismerkedhetett a svéd ünnepnapok nyújtotta szórakozásokkal is. Egyik klubtársának a legjobb barátja felajánlotta, szívesen elviszi néhányukat munkahelye, a Posta által rendezett karácsonyi ünnepségre, Julbord-ra.

Eljött a nagy nap, vendéglátójuk bevezette őket az ünnepélyesen kivilágított vendéglőbe.  Emese kissé elbámészkodott a gyönyörűen megterített asztalok, nyüzsgő sokaság láttán, elszakadt társaitól, de hamar felfedezte, hogy tányérral a kezükben sorba állnak az ételpult körül. Ő is odament, és a hozzá legközelebb álló tálból valami szószos-halas-krumplis ételből szedett magának egy szerény adagot. Alig végzett az evéssel, mikor vendéglátója odalépett hozzá és kedvesen mosolyogva azt kérdezte:

- Na, hogy tetszett a Janssons frestelse?

Emese, aki a svéd ételek elnevezéséről eddig még mit sem hallott, és a sziklamászásnál még nem találkozott a fiatalemberrel, a kérdést a klubtevékenységről való érdeklődésnek tulajdonítva, boldogan válaszolt:

- Jól! Az a helyzet, hogy elég kemény, nagyon oda kell figyelni, de érdekes.

- Jaaa, hát igen, eleinte minden külföldi húzódozik tőle, aztán a legtöbben megkedvelik. Nem tudom, miért találtad keménynek, én nem úgy tapasztaltam –mondta elnéző mosollyal a férfi, mint aki tisztában van a különböző ételkultúrákkal.

- Te megcsináltad?

- Óh, persze, nem is egyszer – jött az Emese számára meglepő válasz.

- És tulajdonképpen mikor csináltad meg? – kérdezte a sziklamászás veszélyeivel tisztában lévő Emese.

- Hát így hirtelen nem is tudom, –válaszolta.

- Kitől tudtad meg, hogy létezik?- érdeklődött tovább Emese kíváncsian.

- Anyámtól.

- Az anyádtól? Miért, ő is mászik?

- Nem, dehogy! Rendesen jár, még nem olyan öreg. Miért kellene másznia?

- Azt mondtad, hogy tőle hallottad, hogy készen van  a Janssons frestelse!

- Ilyent nem mondott anyám, hiszen az idén nálunk még nem is került erre sor! –mondta a fiatalember tagoltan, kissé emeltebb hangon.

Ez volt az a pont, mikor mind Emese, mind a kedves, barátságos fiatalember úgy érezték, balszerencséjükre kifogtak egy idiótát, akitől nem szabadulhatnak. Segítségben reménykedve szinte egyszerre néztek lopva körül, és vették észre a beszélgetésükre figyelő, kacagását nehezen visszafojtó közös ismerősüket, aki odalépett, rámutatott a halas tálra:

- Emese, EZ a Janssons frestelse!

 

Bálint Emese elbeszélését Tóth Ildikó írta meg

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME