A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gyerekszáj

A távolságot, mint üveggolyót…

Aránylag közel lakunk Koppenhágához. Szeretünk odalátogatni. Legutóbb a Det Blå Planet, Kék bolygó Akváriumot néztük meg sokadszorra. Nem csak a kisfiamat, de minket, felnőtteket is mindig elragad a csodálatos látvány. Itt, a Földünket jelképező hatalmas kőföldgömb hatására fordult kisfiam érdeklődése már négyéves korában a földrajz, és ennek kapcsán az arányok értelmezése felé.
A Földet jelképező hatalmas kőgolyón próbálunk eligazodni.

– Látod, mi itt lakunk – teszem az ujjam a Skandináv-félsziget városunknak megfelelő déli pontjára.
– Nem, nem! Ott Enikő mama és Tibi tata lakik! – igazít ki Sam.
– Igen, ők is itt, majdnem mellettünk laknak, de csak úgy látszik, mert ez a gömb túl kicsi. Tudod, a valóságban sokkal nagyobbak a távolságok, mint ahogyan azt iderajzolták – próbálom magyarázni az arányokat. Otthon aztán meg is mutatom egy vonalzón, hogy ami a valóságban egy méter, a rajzon csak egy milliméter. Figyelmesen hallgatja, de úgy látom, sántít a magyarázatom, mert kinéz az ablakon és megjegyzi:
– Igen, de nem látom a házukat!
– Hát igen, nem is láthatod, mert sokkal távolabb vannak tőlünk, sok-sok méternyire. Mondtam, a Föld nagyon nagy, és azért találták ki a térképet, hogy el tudjunk igazodni rajta.
Sam hosszasan emészti a hallottakat, aztán rákérdez:
– Igen. De Papa, ez hogy működik?

Laskakészítés
Kisfiam fantáziájára nem lehet panasz. Sok minden érdekli, sokat, és gyakran kérdez. Amiről eddig még csak egyszer kérdezett, az a főtt tészta, laska. Arról is csak annyit: mi ez? Megmondtam, megértette. Azt, hogy honnan jön, hogyan készül, nem kérdezi, hanem ő magyarázza el nekem.
Ma megint jött egy új magyarázattal:
– Tudod, hogy lesz a laska? A banánt be kell tenni a Banán-gépbe. Az jól összetöri, és aztán laska lesz belőle. Azt hiszem, hogy egy gyárban csináljak ezt. Aztán beteszik a teherautóba és az elviszi a Willysbe (élelmiszerüzlet).

Másvilág
– Ma töltené a nagymamám a 101-ik évét – sóhajtott fel egyik nap a feleségem.
– A nagymamád? – csodálkozott a fiacskám.
– Igen, az apukámnak, a te nagytatádnak az édesanyja. A te apai dédnagymamád. Ma lenne a születésnapja. De Ő már a mennyben van. Fenn az égben.
– Az égben? És most ott van? Ott fenn a magasban?
– Igen, ő már nem él.
Ezen aztán elgondolkodott a kisfiam, s csak úgy magának mondta:
– De vajon hogy tud repülni a nagyapa anyja? Van egy jetrepülője? Hmmmm… a másik dédnagymamám is öreg. De nem olyan nagyon. Ő még itt van a földön, nem szálldos a levegőben.

Bábszínház


Kedves ismerőseim profi rendezőket megszégyenítő előadással várták unokájukat. Dobozokból bábszínházat ügyeskedtek össze, maguk szabták-varrták a bábokat, megírták a mesét, begyakorolták a szöveget, természetesen magyarul, hiszen az volt a cél, magyar mesét halljon-lásson a gyerek, bővüljön a magyar meseszókincse.
Remekül sikerült minden, a gyereknek annyira megtetszett a mese, az előadás, hogy mindegyre megismételtette azt. Nagyszülei boldogan újráztak. A gyerek egyre jobban értette a szöveget, egy idő után lelkesen bekapcsolódott a cselekménybe, hangosan biztatva a hőst:
– Akta, akta dej vadászbácsi, snart kommer boszorkányen!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME