A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Élet statisztikán innen és túl

Kedves Olvasó! Engedd meg, hogy egy gondolat erejéig egy párhuzamos világba kalauzoljalak el, egy fiktív valóságba, ahol nem a számadatok, a mennyiség a fokmérő, hanem a minőség, az élmény, a közös együttlét öröme. Ebben az alternatív világban az egyesületi élet szervezésének kihívása nem az, hogy hány tagot tud „becsalogatni”, hanem hogy olyan élményeket nyújtson tagjainak, mely által a tagsága igazi közösséggé szerveződhet, teret adva sokak kívánságának, érdeklődésének.

Sajnos e meseszerű világból hamar vissza kell térjünk a mi kis valóságunkba, és gyorsan le kell szögezzük, hogy megfelelő taglétszám hiányában anyagilag működésképtelenné válunk, hiszen svéd felettes szervünk jól meghatározott statisztikai számadatok alapján nyújtja a támogatást. Azonban ha az előbb felvázolt fiktív világ túl álomszerű is, egy annyit talán megengedhetünk magunknak, hogy pár pillanatra szemléletmódot váltsunk, és a statisztika bűvös kényszervilágától eltekintve, megvizsgáljuk, megtettünk-e minden tőlünk telhetőt azért, hogy különböző érdeklődési köröknek megfelelően változatos, élményt nyújtó programot kínáljunk azoknak is, akik évek óta hűséges tagjaink, illetve próbáltunk-e új gondolatokkal, kezdeményezéssel új célközönséget is megcélozni.

Sajnos az egyesületi élet élményalapú mérése a statisztikában feldolgozhatatlan adatokat eredményez, legalábbis rövidtávon, viszont olyan tartós, hosszú távú kötődést szül, melyet, biztos vagyok benne, hogy egyre többen és többen szeretnének átélni, így hosszú távon talán mutatóinkat is pozitívan befolyásolhatja.

Ha a számadatoktól nem is tudunk eltekinteni, de talán megfelelőbb szemléletmódot sugallna, ha például a közgyűlések alkalmával elhangzott beszámolókban több szó esne arról, hogy milyen hangulatban telt, milyen sikernek örvendett egy-egy szervezett program. Legtöbbször megelégszünk azzal, hogy felsoroljuk hány eseményen „van túl” az adott vezetőség, vagy hány résztvevővel zajlott egy-egy előadás, hány gyerek jár a foglalkozásokra, mit sem tudva meg arról, hogy milyen élményt nyújtott annak a tíz, vagy éppen száz jelenlevőnek. Lehet-e rájuk máskor, máshol is számítani, vagy soha többet nem látjuk őket? Nehéz a jól kézzelfogható számoktól elrugaszkodni, pedig napjainkban, főként a fiatalok, egyre inkább az élményt, a kapcsolatot, a társaságot keresik, és ha ezzel nem tudunk szolgálni, egyre nehezebb lesz a célként meghatározott bűvös számokat hosszú távon tartani.

Élmény lehet egy nívós előadás, mely ha gazdaságilag nem is volt kielégítő, a jelenlevőknek (még ha csekély is volt a létszám) olyan élményt nyújtott, melyet szívesen átélnének következő alkalommal is. De élmény lehet a svéd mindennapokban, hogy magyarokkal művelhetem együtt kedvenc hobbimat, legyen szó sportról, horgászatról, fotózásról stb.

Nem kis munka az alapokat letenni, de ha sikerül folyamatos élményt nyújtani célközösségünknek, egy ponton túl a belefektetett energia önmagától kezd működni, bizalmat szül a tagság körében. A tagság tudja, érdemes eljönni a következő programra is, hiszen mindig nagyon jól szórakozik ebben a közösségben, az egyesület vezetősége pedig tudja, hogy hány jelenlevőre számíthat biztosan egy-egy esemény alkalmával. A bizalom kialakítása nem egy gyors folyamat, de ha egyszer elértük, hosszú ideig élvezhetjük gyümölcsét.

Kívánok minden kedves olvasónak pihentető nyaralást, hogy ősszel újult erővel élvezhessük egymás társaságát!

Bitay Erzsébet

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME