A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy kaland száz élmény – avagy az újra és újraolvasás gyönyöre

Egy könyv bizonyos szempontból olyan, mint egy kutya, attól a pillanattól kezdve, hogy megismered, örökre hűséges barátod marad. Mindig ott van egy kéznyújtásnyira a polcon, és csak arra vár hogy kezedbe vedd és újra olvasd. Egy jó könyvet akár százszor is el lehet olvasni, és minden alkalommal egy új élményt fog nyújtani. Van egy pár ilyen jó barátom, akikhez ha olyan a hangulatom, mindig fordulhatok. Jane Austen könyvei mindig tárt karokkal várnak mikor megfázva otthon kell maradjak, Wass Albert pedig mindig megvigasztal ha elnyomja szívem a honvágy. De amikor nyugtalan vagyok, és nem kapom a helyem, csak Sir Arthur Connan Doyle magándetektívje tud segíteni. 

Sherlock Holmes 1887-ben kelt először életre A bíborvörös dolgozószoba címűdetektívregényben. Dr Watson Lodonban keres albérletet magának, amikor megismeri az excentrikus Sherlock Holmest. Watson és Holmes lakótársak lesznek a 221B Baker utcában. Watson csodálkozva figyeli új lakótársát. Holmes egy zseniális ember, de tudása csak bizonyos tudományos ágakra és érdeklődési körökre terjed. Holmes megfigyelőképessége és logikai okfejtése a legfontosabb eszköze a munkájában. Watson vonzódik a magándetektív munkája felé, és hamarosan egy bűntény színhelyén találja magát.

Sir Arthur Connan Doyle Dr. Watson szemszögéből írja meg a regényeit. Watson a megfigyelőés az új tanítvány szerepét veszi fel. Holmes az esetek keretén belül elmagyarázza, hogy hogyan használja az éles megfigyelőképességét a bűnhelyeken, és hogyan használja a logikus gondolatmenetét a bűntettek megoldásában. Holmes különleges képességei viszont kétélűek, fantasztikus elméje folyamatos stimulációra van szorulva ahhoz, hogy ne essen mély melankóliába.

Holmes és Watson kalandjait 4 regény és 56 novella keretén belül követhetjük körülbelül 1880 és 1914 között. Ezeken a történeteken keresztül megismerjük Irene Adlert, A Nőt, az egyetlen nőt, akit Holmes el tud fogadni egyenrangúnak, és aki mély nyomot hagy Holmes logikus és hideg szívében. Minden hősnek szüksége van egy halálos ellenségre. Holmes számára ez Moriarty, az egyetlen ember, aki Holmes elméje számára is kihívást jelent, sőt szinte felülmúlja azt.

Az évek során sok átdolgozásnak adott életet Holmes és Watson története. Szerintem a legjobb ezek közül a BBC Sherlock címűminisorozat. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman tökéletesen testesíti meg Holmes és Watson szellemét. A sorozat a modern világba hozza a magándetektívet és barátját, ahol Holmes hihetetlen elméje nem csak embertársait kell túlszárnyalja, hanem a kor technológiáját is.

A sorozat minden álmot és elvárást felülmúlt. A színészek tökéletesek voltak, a történet gyönyörűen meg volt írva, a cselekmény humoros volt és fordulatos. Sherlock személyisége mindenki másét eltiporta. A szereplők közötti párbeszéd néha olyan gyorsan pergett, hogy felirattal is vissza kellett forgassam a filmet többször is, hogy minden szót külön-külön tudjak ízlelni és élvezni.

A sorozat rövid időn belülegy hűséges és életre szóló követőtábort toborzott maga köré, akik éveket képesek várni, hogy egy pár órát megint Sherlock és Watson társaságában tölthessenek. A sorozat sikerének és a gyönyörű és minőséges munkának köszönhetően Benedict és Martin karrierje magasra ívelt, és az utóbbi pár évben több nevezetes filmben is megjelentek. Annak ellenére, hogy tengernyi munkájuk van, mind a két színész szívén viseli a sorozat életét, és a továbbiakban is fognak időt szakítani az új részek forgatására.

Mind a könyvsorozat és a filmsorozat örök kedvenceim közé tartoznak, hiszen nem sok fiktív szereplőre számíthatok, hogy elmémet újabb és újabb kihívásokkal megdolgoztassa. Akkor is, ha már többször olvastam a könyveket, minden olvasás alkalmával találok valami újat, és mindig ugyanúgy élvezem a történetet, mintha először olvasnám.

Balla Zsuzsa

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME