A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Interjú Szilágyi Zsolttal

A göteborgi Tavaszi Szél Egyesület évek óta töretlen sikerrel vonzza változatos programjaival hétről hétre a kis-és nagy gyermekes magyar anyanyelvű családokat. A siker kulcsa a tagok és vezetők áldozatos munkájában rejlik, hiszen nem könnyű évről-évre olyan szabadidős programsorozatot összeállítani, ami a családok minden tagját érdekli. A Körösi Csoma Sándor Ösztöndíj Program keretén belül van szerencsém 2015 szeptembere óta belelátni az egyesület életébe, és őszintén mondhatom, kevés ilyen összetartó és barátságos légkörrel rendelkező csapat dolgozik Svédországban, mint a Tavaszi Szél Egyesület. A kitartó munkáról, az elért sikerekről és jövőbeli tervekről kérdeztem Szilágyi Zsoltot, az egyesület jelenlegi elnökét.

 

 Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak pár szóban! Mivel foglalkozol, mióta élsz Svédországban?

Eredetileg Debrecenből származom, kilenc éve élek Svédországban, három gyermek büszke, boldog édesapja vagyok, munka miatt költöztem az országba feleségemmel és akkor még, két kicsi gyermekemmel együtt. Röviden összefoglalva, orvos-biológiai kutatással foglalkozom, jelenleg a Göteborgi Egyetemen, de már Debrecenben is kutatással foglalkoztam, mint egyetemi adjunktus, mielőtt Svédországot választottam.

Mi motivált, hogy egyesületi munkát végezzél?  

Ez egy érdekes dolog, hiszen Magyarországon szerencsés esetben nem merülnek fel olyan kérdések, hogy miképpen éljük meg magyarságunkat, és hogyan fejlesszük gyerekeink magyar nyelvi készségeit, vagy ismertessük meg őket a magyar kultúrával, történelemmel. A kétnyelvűség és a vele járó beilleszkedés a svéd társadalomba teszi igazán fontossá ezeket a dolgokat. Ezeknek az igényeknek itt nem lehet automatikusan megfelelni, aktívan kell tenni azért, hogy minél jobban, teljesebben megmaradjon a magyar kötődés elsősorban gyermekeinkben. Én úgy láttam, és most is így gondolom, hogy erre nagyon jó alapokat biztosít az egyesületi élet, főleg ha széles alapokon nyugszik, befogadó és rugalmas, azaz a mindenkori igényeket jól ki tudja elégíteni. Az ilyen típusú közösségi munkát pedig én mindig szívesen csináltam, annak ellenére, hogy az ehhez hasonló egyesületi szerveződésnek nincs nagy hagyománya Magyarországon. Ezért is éreztem úgy, hogy itt az idő, hogy e „nemes” feladattal nemcsak magamnak, hanem másoknak is talán örömet szerezhetek. Egyébként itt Svédországban nagyon sok élő és aktív magyar közösség van, sokan végeznek évek óta egyesületi munkát, amiért mindannyian nagy-nagy köszönettel tartozunk.

Mit kell tudni a göteborgi Tavaszi Szél Egyesületről?

Nagyon jó kérdés, jómagam is folyamatosan tanulok a témáról, mivel nagyjából hat éve élek csak Göteborgban. Az Egyesülettel egyébként nem sokkal az után találkoztam, hogy Göteborgba költöztünk. Megtetszettek a foglalkozások és a barátságos légkör, és természetesen nemcsak nekem, hanem a családomnak is. 

Az Egyesület 11 éve alakult, hogy lehetőséget biztosítson a magyar kötődésű családoknak és gyerekeiknek rendszeres gyerekfoglalkozásokon való részvételre. Ezt megelőzően a göteborgi Körösi Csoma Sándor Művelődési Kör keretein belül igyekeztek megfelelni ennek a feladatnak. Az azóta eltelt időben egy generációváltáson ment keresztül az egyesület, az akkori kisgyerekek ma már felnőttek, és az akkori tanároknak lesznek lassan, vagy már vannak is unokáik. Ezért is volt olyan érdekes, amikor néhány akkori Tavaszi Szeles tanárt és gyermeket sikerült a mai egyesületi tagokkal összehozni az egyesület tíz éves jubileumi ünnepségére, ahol aztán mindenki jókat derült a régi fotókon. Erről a Híradóban is olvashattunk beszámolót. 

Ebből is látszik, hogy az egyesület nagyon dinamikus, folyamatosan meg kell felelnie a változó igényeknek, hogy vonzó és érdekes maradjon a célcsoport, a gyerekek számára, és ha ők boldogok, akkor a szülők is azok, és minden remekül halad. Szerencsére az egyesület folyamatosan fejlődik, és egyre ismertebb a városban és a vonzáskörzetében, így egy-egy nagyobb kulturális eseményre a környékbeli kisvárosokból is jönnek családok. 

 

 

Elnökként milyen céljaid vannak, voltak az Egyesülettel kapcsolatban? Sikerült-e ezeket maradéktalanul megvalósítani?

Hamar becsatlakoztam az egyesület vezetőségébe, és két évet, mint titkár, majd három évet, mint elnök dolgoztam az egyesületben. Az egyesület elnökeként természetesen egy meglévő struktúrát vettem át, mondhatni szokásos problémákkal. Néhány ezek közül: tagság létszámának megtartása és növelése, színvonalas programok megszervezése, lebonyolítása, az egyesület média megjelenésének, belső és külső kommunikációjának javítása. Ezek mellett főbb célom volt, hogy minél több egyesületi tagot vonjak be a rendszeres egyesületi és pedagógiai munkába, egyrészt, hogy a közös célokat mindenki magáénak érezze, másrészt hogy a célok eléréséhez szükséges munka megvalósítható legyen. Nagyon örülök, hogy a legtöbb fronton sikerült előrelépni, színvonalas kulturális programokat tudtunk hozni Göteborgba, az egyesület tagsága folyamatosan növekedett, jelenleg 117 fő. Van honlapunk, Facebook oldalunk és egy növekvő csoportunk is. Az anyagi helyzetünk stabil és sikerült külső szponzorokat találni, persze unalmas lehet a pénzről beszélni, de több pénz ebben az esetben is több lehetőséget jelent. A hétvégi foglalkozások látogatottsága azonban továbbra is ingadózó, és nehezen tudunk a nagyobb (12-13 éves és idősebb) gyerekeknek is folyamatosan vonzó programot biztosítani, de ez nem csak nálunk, hanem más hasonló egyesületeknél is probléma. Bízom benne, hogy közös munkával megtalálhatóak az okok, és nem vész el a tizenéves korosztály a magyar közösségekből. Ez pótolhatatlan veszteség, hisz ők felnőtt korukban már szinte biztosan nem találnak vissza a magyar közösségekbe. Ezzel együtt azért vannak pozitív példák is, ahol legalább a magyar nyelv valamilyen szinten megmarad, ott van esély a harmadik generációs kisgyermekek bekapcsolódására is az egyesületi életbe. Nálunk van erre több példa, aminek persze nagyon örülünk. 

 

 

Milyen rendezvényekre vagy a legbüszkébb?

Természetesen minden olyan eseményre büszke vagyok, amit az egyesületben közös munkával sikerült jól megcsinálni, legyen az egy nagyobb kulturális program, koncert vagy előadás, vagy akár csak egy jól szervezett kirándulás vagy hétvégi foglalkozás. Az egyesület ereje a közösségéből fakad, és örömteli látni, hogy milyen sok tehetséges ember kerül az egyesület közelébe, és veszi ki a részét a munkából. Így részesül a velejáró örömökből is, amiket a gyerekeken lehet a legjobban lemérni. 

Mik a jövőbeli terveid?

Az elnöki feladatokat átadom az idén, és biztos vagyok benne, hogy az egyesület további fejlődése garantált az új elnök, Faluvégi Mátyás vezetése alatt is. A jövőben más jellegű céljaimra szeretnék koncentrálni, de nem távolodom el a közösségtől, a programok, foglalkozások szervezésében továbbra is részt veszek, és igyekszem az egyesület pályázati lehetőségit is feltérképezni. 

 

Készítette: Márton Júlia

 
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME