A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kovács Gábor: „Az első időszakban több egyesületi taggal is baráti viszony alakult ki, ez is fontos tényező volt abban, hogy második alakalommal is ide pályáztam”


Második Kőrösi ösztöndíjas évedet töltöd Halmstadban. Miben különbözik ez a második év számodra az elsőtől – akár szakmailag, akár személyesen?

Mindenképpen különbséget jelent, hogy míg első alkalommal egy teljesen új közösségbe jöttem, addig másodjára már egy ismert környezetbe tértem vissza. Ez nagy könnyebbséget jelentett, hiszen már pontosan tudtam, milyen feladatok vannak, milyen üggyel kit lehet keresni. Tulajdonképpen a betanulás időszakát megspóroltuk azzal, hogy vissza tudtam jönni. Az első időszakban több egyesületi taggal is baráti viszony alakult ki, ez is mindenképpen egy fontos tényező volt abban, hogy második alakalommal is ide pályáztam.

Ami viszont különbség, hogy új ösztöndíjas társaim vannak, és most egész más karakterű kollégákkal kell ugyanolyan közös programokat csinálni, mint az előzőekkel. Ez amennyire furcsa, annyira izgalmas is.

Tudsz valami mást, újat hozzáadni idén a közösség életéhez, vagy a tavalyi, már ismert és gyümölcsöző hozzáállást kamatoztatod tovább?

Az egyesület profilja eléggé szerteágazó, így már első alkalommal is több területen lehetőségem volt próbára tenni magam. Alapvetően én tánccal pályáztam az ösztöndíjra, szerencsére van lehetőségem ezzel foglalkozni, hiszen Halmstadban és Ljungbyban is van tánccsoport. Ezt már elkezdte az előttem itt lévő ösztöndíjas, Komáromi Kristóf, és én is folytattam mindkét ösztöndíjas időszak alatt.

A szokásos egyesületi programok mellett azért új feladatok is akadnak mindig, például, hogy az 1956-os műsor nem közös turné volt, hanem egy történelmi előadást tartottunk Zsuppán Klaudiával. Vagy a SOMIT táborok, ahol a fő programszervező, Hartmann Barbi, mindig nagyon izgalmas és érdekes feladatokkal bíz meg. Neki köszönhetően tudtam meg nagyon sok dolgot a disznóvágás hagyományairól, vagy lettem egész jó kolbásztöltésben. Ezek mind olyan dolgok, amikkel valószínűleg nem találkoztam volna, ha nem pályázok másodszor is.

Ugyanakkor az egyesület működése nem változott sokat, így a már évek óta működő programok, mint a bálok, sportkörök, SMOSZ előadások jelentik az alapot, ehhez jön hozzá, amit mi, ösztöndíjasok tudunk.

Miben változtál, fejlődtél tavaly óta, van-e valami amiben érzed, hogy érettebbé váltál a Kőrösi ösztöndíj alatt?

Amiben különbséget érzek, hogy mivel többségében ismerem már azokat, akik az egyesületi programokra járnak Halmstadban, vagy akár a SOMIT-on, így most sokkal jobban fel lehet készülni egy-egy feladatra, tudom, hogy mit várnak el. A legtöbbet, azt hiszem, a halmstadi egyesület jégkorong csapatának kapujában fejlődtem. Tavaly télen kezdtem el barátkozni a sportággal és a csapattal, azóta viszont az egyik legkedvesebb egyesületi program, amikor szombaton reggel 7-kor készülődünk jégre lépni.

Mi jelenti számodra a kihívást? Történt-e valami, ami idén komoly meglepetést okozott itt a svédországi magyarok életében?

A halmstadi bálon felléptünk a halmstadi és Ljungby-i táncosokkal, arra felkészülni például jó kihívás volt. Ugyanakkor élveztem is azt a munkát, elég kevés próbával kellett több új táncot megtanulni, koreográfiát csinálni belőle, és kigyakorolni. Ilyenből lehetne több. 

Meglepetés nagyon nem ért, ha csak az nem, hogy októberben kaptunk egy új ösztöndíjast személyedben, és a gyerekfoglalkozásoknak új lendületet adtál Halmstadban. Még meglepett az is, amikor a SOMIT kolbásztöltő versenyére készültünk Szabó Pistivel, nem tudtuk, honnan szerzünk majd kolbásztöltő eszközt, de végül kiderült, szinte minden második barátunk rendelkezik ilyennel.

Miért szeretsz Svédországban lenni? Mik tetszenek itt és mi tetszik a magyarországi életvitelben?

Ami tetszik itt, hogy nagyon nyugodtak az emberek. Mondjuk néha túlságosan is, főleg a közlekedésben. A halmstadi magyar közösségben pedig ami leginkább tetszik, hogy nagyon segítőkészek egymás felé. Én másfél éve ismerem őket, de ha bármiben segítség kellett, azonnal kaptam, több irányból is, olyanoktól is, akikre nem is számítottam. Ugyanakkor a pesti pörgés azért hiányzik. Svédország talán jobban tetszik reggeltől délutánig, de az estéket tekintve Magyarország a nyerő.

- Mondj három meglepő és izgalmas dolgot magadról!

1. 14 évesen zsonglőr és egykerekű biciklis számmal felléptünk a barátaimmal a Fővárosi Nagycirkuszban.

2. Van pálinkafőző-mester végzettségem.

3. Egyszer indultam szolfézs versenyen (a jó zárás az lenne, hogy meg is nyertem, de nem, utolsó lettem…)

Kérdezett: Zsuppán Klaudia

 
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME