A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Zsuppán Klaudia: „Különleges élmény számomra, hogy a Kárpát-medence ennyi pontjáról érkező magyarral találkozom itt”


Miért jelentkeztél a programba?

A Kőrösi Csoma Sándor Programra egy barátnőm hívta fel a figyelmet, aki Berlinben ösztöndíjas. Amikor meghallottam, hogy van ilyen lehetőség, azonnal azt éreztem, hogy ezt nekem találták ki: mivel a magyar népi kultúra mindennapi éltető elemem (népzenélek és lovagolok),  - miként azt a bemutatkozó szövegemben is írtam - mindig is vágytam arra, hogy megmutathassak valamit másoknak is a magyarság szellemiségéből, kultúrájából. Nagyon szerettem volna a külföldi magyarsággal valahogyan kapcsolatba kerülni a munkám által is, a diaszpórában élők közösségi életét valahogyan segíteni, hiszen az 1956-os forradalom által a mi családunk is részesült a szétszakítottság fájdalmában, amikor a még tizenéves nagybátyám és nagynéném vándorolt ki Nyugatra, otthon hagyva nagyszüleimet és édesapámat.

- Mit tudsz hozzáadni a diaszpóra életéhez, az identitás megőrzésének erősítéséhez?

Én elsősorban gyermekfoglalkozásokat tartok a Tavaszi Szél szervezésében, Orbán Eszterrel együtt Göteborgban, illetve Halmstadban a Halmstadi Barátság Magyar Egyesület szervezésében. Nagyon nagy öröm számomra, hogy nagyrészt a gyermekekkel tölthetem az időmet, hiszen rengeteg reményt és bizalmat adnak a jövőre vonatkozóan: elképesztően csodálatosak a kicsinyek a maguk jóságával, nyers tisztaságával és azzal, hogy az állandó jelenben élnek.   Tudjuk, hogy mennyire fontos az anyanyelv megtartása és fejlesztése az ember életében: hatalmas kognitív és lelki fejlődést eredményez a nyelvi és kulturális gyökerek ápolása, ezek közül különösen fontosak a népi narratívák (népmesék és egyéb történetek) identitásformáló és pszichikailag erősítő hatásai. Úgy érzem, bizonyos szempontból könnyű dolgom van: ezeknek a rendkívül nyitott és szeretetteljes gyermekeknek kell adnom azáltal, hogy magyarul szólok hozzájuk, mesélek nekik, játszunk, énekelek és kézműveskedem velük. Amit nyújtanom kell, az szerintem egy stabil, szeretetteljes felnőtt attitűdje, aki magyarul beszél hozzájuk, miközben ők a többi magyar gyermekkel egy közösségben vannak.

-Mik az eddigi tapasztalataid?

Ahogy a fentiekben is írtam, a gyermeki közegben nyitottságot és igényt találtam a munkámra, de megmondom őszintén a felnőttek világában is abszolút látom ezt a pozitív hozzáállást felém. Az itteni magyarság összetartó erejét példaértékűnek tartom a magyar diaszpórában, még az esetleges konfliktusok, az annyit emlegetett „széthúzás” ellenére is. Ezek is azt mutatják, mekkora érzelmi energiákkal vannak jelen az emberek az egyesületekben, magyarul mennyire szívükön viselik a magyarság sorsát itt.

- Véleményed szerint mik jelentik a legnagyobb kihívást? Mik okozták a legnagyobb meglepetést?

A kihívást számomra az jelenti, hogy úgy érzem, nagyon stabilan és karizmatikus kell (kellene) viselkednem, hiszen az, amit csinálok, sok emberre hatással van. Abban még fejlődnöm kell, hogyan irányítsak, illetve hogy hatással legyek másokra, pedig szervezőként erre szükség lenne. Meglepetést az a nagy rendszer okozott, amit a svédországi magyar közösségek alkotnak: úgy látom, hogy más országokhoz képest itt egy figyelemreméltóan együttműködő (egymást nyomon követő) egyesületi rendszer van.

-Mit élvezel legjobban ebben a munkában?

Az eddigi válaszaimból is kiderül, hogy azt szeretem a legjobban, ha a gyerekekkel lehetek együtt. Nagyon örömteli érzés továbbá, hogy a közösségbe belecsöppenve úgy érzem,  egy szerető,  nagy családba érkeztem. Ez nem a munkámhoz kötődik, de el kell mondjam, hogy számomra különleges élmény, hogy a Kárpát-medence ennyi pontjáról érkező magyarral találkozom itt: magyar szakosként nagyon élvezem, hogy egy Észak-Európai országban tapasztalhatom meg azt a magyar közösségiséget, amiről korábban nem is álmodtam, hogy része lehet az életemnek. Ha összeülünk beszélgetni, gyakran a Kárpát-medence legkülönbözőbb részeiről érkező magyarokkal lehetek együtt, baráti közösségben, miközben mindenki a maga nyelvjárásában beszél.

- Mondj el három meglepő és izgalmas dolgot magadról!

1. Egy ideig egy marketingcégnél dolgoztam Budapesten, de belső indíttatásra úgy döntöttem, hogy felállok a számítógép mellől, és nagy utazásba kezdek: tavaly télen és tavasszal hónapokig jártam svájci és olasz szerzetesi közösségeket, ahol segédkeztem a vendégfogadásnál, és lelki vezetést is kaptam. A cél az életem elmélyültebbé és tudatosabbá tétele volt. Életem legszebb hónapjai voltak ezek.

2. Egyszer nagyon szeretnék egy regényt írni. Irodalomtudomány szakirányon végeztem a Pázmányon, és nagyon izgalmasnak találom, ha egy történet sok narrációs rétegből épül fel és ezek a rétegek egy rejtett mintázatot alkotnak.

3. Nagyon szeretek lovagolni, de nem a klasszikus angol stílusban, hanem nyereg nélkül, kis ázsiai lovakon, kint a szabad természetben. Amikor csak tehetem (sajnos nagyon ritkán), olyan helyre utazom, ahol erre van lehetőségem.

Kérdezett: Kovács Gábor

 
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME