A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kiemelt fontosságú a Svédországi Ifjúsági Központ megvalósítása

 

Megtartotta nyári közgyűlését a SMOSZ
 
Tudtátok, hogy a stockholmi Magyar Háznak van a legjobb szakácsa? Erről szeptember 1-én reggel szereztem bizonyosságot, amikor a SMOSZ közgyűlésre érkezve a reggeliző asztalhoz ültem és Fodor Zsuzsa ínycsiklandozó svédasztalos reggelijéből részesültem. A korábbi közgyűléseken is finom és bőséges étkekben volt részünk, de meg kell mondanom, ez felülmúlta minden eddigi tapasztalatomat. Nem csoda hát, hogy mindenki jókedvvel és energiával telve vonult be a gyűlésterembe, ahol megkezdhettük a SMOSZ 2012-es nyári közgyűlését.
 
Mint már korábban beszámoltunk róla, a SMOSZ márciusi közgyűlése egyben tisztújító közgyűlés is volt, és a szövetségnek új vezetősége lett. Az elnök továbbra is Bihari Szabolcs, és a vezetőségben is megmaradtak azok az emberek, akik akarnak tenni a svédországi magyarságért, és hozzájuk csatlakoztak az új vezetőségi tagok is. Bihari Szabolcs beszámolt arról, hogy ez az új vezetőség tovább folytatta a SMOSZ eddigi munkáját, hangsúlyt fektetve a tagság létszámának a növelésére, a központi rendezvények minél színvonalasabb megtartására és a Svédországi Ifjúsági Központ létrehozatalára. 
 
A nyári közgyűlésnek a Stockholmi Magyar Ház adott otthont.
Fotó: Bitay Zsolt
 
A tagság és az egyesületeink
 
A tagság létszámának a kérdése egy fontos kérdés, mert ennek nagysága befolyásolja az Ungdomsstyrelsen által kapott támogatásokat. Negyedik éve tart a tagság létszámcsökkenése, melyre több magyarázat is létezik, ellenszer viszont annál kevesebb. A pár évvel ezelőtti ötezres létszám mára már 4400 körülivé apadt, és Bihari Szabolcs szerint annak érdekében, hogy a svédországi magyarság megmaradjon - hogy meg tudjuk tartani előadásainkat, megemlékezéseinket, gyermekműsorainkat, táborainkat és más összetartást és közösségépítést szorgalmazó programjainkat- az elkövetkezendőkben minden helyi egyesületre fontos feladat hárul. Első sorban, hogy tagokat toborozzon, és próbálja megértetni a svédországi magyarokkal, hogy együtt, távol a magyar hazától is tudunk egy életképes magyar közösséget fenntartani. Itt ragadom meg az alkalmat közölni, hogy eme gyűlés alkalmával a Híradó Baráti Társasága, amely a Híradó további működését és fenntartását hivatott segíteni, felvételét kérte a SMOSZ-ba, ezáltal is gyarapítva a tagság létszámát.
 
Programok és rendezvények
 
A központi rendezvények, mint mindig, az idén is zökkenőmentesen lezajlottak, nagy népszerűségnek örvendtek és sikeresnek mondhatóak. Az Önképzőkör idei táborának témája Egyén és közösség volt. A göteborgi magyar napok, a Hu.se.t 8 is sikeresen zárult, idei témája a Retro és új volt. Számos meghívott tartott előadást, mely népszerű volt mind a svédek, mind a magyarok körében. A SOMIT is megtartotta táborait, melyről Kovács Sándor örömmel számolt be, hozzátéve, hogy az elmúlt évben nagyon sokan akartak részt venni a táborokban, viszont helyszűke miatt több jelentkezőt nem tudtak fogadni. Tompa Anna, a Kékvirág anyanyelvi táborról számolt be, ami az idén is sikeres volt sok gyerekkel és felnőttel, de a helyszűke itt is problémát jelent. Ehhez a ponthoz a Stockholmi hétvégi magyar iskola elnöke, Török Ernő is hozzászólt, aki ugyanezt a problémát tapasztalta táboraik során. 
 
Svédországi Ifjúsági Központ
 
Ezek után kézenfekvő volt a Svédországi Ifjúsági Központ kialakításáról beszélgetni. Már az egy évvel ezelőtti közgyűlésen felhatalmazást kapott a vezetőség, hogy kezdje el egy ilyen központ kialakításának az előkészületeit. Abban mindenki egyetértett, hogy az ifjúsági központ kialakítása döntő horderejű lesz a fiatalok megtartásában és újabb tagok toborzásában, azaz a svédországi magyarság jövőjének biztosításában. Tavaly elkezdődtek az előkészületek, és a vezetőség viszonylag hamar rátalált egy olyan ingatlanra, amelyet megfelelőnek talált e központ kialakítására. A 2011-es tavaszi vezetőségi gyűlésen a vezetőség szavazott arról, hogy tárgyalást kezdeményezzenek a Tranås közelében levő Solviken nevű ingatlan megvásárlásával kapcsolatban. A tárgyalások alatt az eredeti 4,2 millió koronás ár 2,92 millióra csökkent. Ezt az összeget különböző pályázatok, a magyar állam részleges támogatása és banki kölcsön segítségével tudtuk volna kifizetni. A tulajdonos nyár elején közölte, hogy van egy másik érdeklődő, aki 25 ezer koronával többet ajánlott. A SMOSZ úgy döntött, hogy nem megy bele egy esetleges licitbe, így a tárgyalások abbamaradtak. A mostani közgyűlésen megegyezés született arról, hogy tovább keressük a megfelelő ingatlant. Arról is megegyezés született, hogy amennyiben végképp nem Solviken lesz megvásárolva, akkor a SMOSZ megpróbál a Göteborg–Jönköping vonalon ingatlant keresni, annak érdekében, hogy könnyebben meg lehessen közelíteni azt. Természetesen ennek az ingatlannak a finanszírozása egy nem elhanyagolható részlet, ezért aprólékosan tárgyaltunk erről is, majd abban állapodtunk meg, hogy minden lehetőség közül a számunkra legelőnyösebbet fogjuk kiválasztani, úgy, hogy a svédországi magyar közösségnek jó legyen. 
 
Magyar házak
 
A Magyar Házak helyzetéről is hallhattunk. Örömmel vettük tudomásul, hogy a Stockholmi Magyar Ház kihasználtsága és népszerűsége nőtt, ezáltal természetesen a bevétele is. A Dél-Svédországi Magyar Otthon is jó kezekben van, kihasználtsága akkora, hogy előre be kell tervezni, ha azt valaki foglalni akarja.
A gyűlés bezárta előtt Bihari Szabolcs elnök megköszönte azt, hogy a márciusban választott új vezetőség döntő többsége kitűnő munkát végzett, és reményét fejezte ki, hogy a további eredményes munka meghozza kellő gyümölcsét, és megvalósulhat a Svédországi Ifjúsági Központ, a SIK.
 
Mi résztvevők is ebbéli reményekkel vonultunk le az ebédlőbe, és mielőtt ki-ki hazaindult volna, vidám társalgás közepette láttunk hozzá Fodor Zsuzsa újabb gasztronómiai remekéhez, a tárkonyos zöldpaszuly-leveshez.
 
Balogh Erika
 
A közgyűlést követő vezetőségi ülésen Szilasi Prokec László visszalépett vezetőségi tisztségéből. Programszervezői munkáját a jövőben Tompa Orsolya végzi.
 
Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME