A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Házavató Hällebergán

Szeptember második hétvégéjén tartotta a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) az újonnan megvásárolt és már felújított Ifjúsági központnak a házavatóját Hällebergában. A gyönyörű környezetben lévő kicsi dél-svédországi városka ezáltal hivatalosan is részese lett a magyar életnek.

Fotó: Vass Attila

 A házavató programja kétnyelvű istentisztelettel kezdődött Molnár-Veress Pál és Agnes Holmqvist közreműködésével, majd átvonultunk a gyülekezeti terembe, ahol az ünnepi zenés, verses összeállítást hallgathatták meg az egybegyűltek. A műsorban szót kaptak meghívottaink is: Dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár a nemzetek és generációk közötti közös nevező fontosságát emelte ki, és megállapította, hogy az új ifjúsági központ is egy ilyen alapkő lehet, ahol találkozhatnak a külföldi és anyaországi magyar fiatalok. A ház ifjúsági központként való kihasználását a helyi faluközösség elnöke, a nybroi polgármester, és a svéd egyháztanács elnöke is méltatta.

Az ünnepi műsorban elhangzott Kányádi Sándor, Wass Albert, Váci Mihály és Reményik Sándor egy-egy verse, valamint élő hegedűszóban is gyönyörködhettek a hallgatók. Egy fényképes vetítéssel idéztük fel a SMOSZ közösségi életének eltelt 39 évét, és a házban történt munkálatokat, mialatt a hazaszeretetről hallhattunk gondolatokat. Svéd vendégeink tiszteletére az Ack, Värmeland du sköna c. éneket hallgattuk meg, illetve az általuk is igen kedvelt Brahms Magyar táncainak ismert dallamai is felcsendültek. A műsor zárásaképpen pedig Zorán Kell ott fenn egy ország című szerzeményét énekeltük el gitárkísérettel, nagy örömünkre a refrénnél a közönség is csatlakozott hozzánk.
Szintén énekszóval sétáltunk át az ifjúsági központunkhoz, ahol az ünnepélyes szalagátvágás és a ház megáldása után a Boldogasszony anyánk himnuszunk eléneklésével vonultunk be a terített asztalokhoz.

Fotó: Vass Attila

Az országos szövetség alelnöke, Feldőtő Emese ünnepi pohárköszöntőjében azt emelte ki, hogy fontos álmodni, és még fontosabb azt áldozatos munkával meg is valósítani. Az ifjúsági központ megvásárlását ugyanis sokan lehetetlennek tartották, de kitartó csapatmunkával mégis sikerült elérni ezt az álmot, és most már a sajátunknak tekinthetjük.

Fotó: Vass Attila

Makkay Lilla nagykövetasszony kiemelte a magyar és svéd együttműködés gördülékenységét, és méltatta a szövetség összetartó munkájának gyümölcsét: az ifjúsági központot.
Az ünneplésből természetesen nem maradhatott el az éneklés és a tánc sem, ugyanakkor mindenki meg is erősödhetett Sík Sándor gondolatában, miszerint: „A hazaszeretet hűséget és munkát kíván.” Istennek hála, hogy itt Svédországban a magyarok kitartanak identitásuk mellett, akarnak és tudnak is tenni a magyarságért.


Kántor Julianna


A házavatót megelőzően tartotta a SMOSZ nyári közgyűlését, melynek első felében a pénztárosi beszámolók, az ifjúsági központtal kapcsolatos kérdések, valamint a központi rendezvények napirendi pontja kaptak helyet. Majd tiszteletbeli meghívott vendégeink körében hallgathattuk meg Bihari Szabolcs elnöki beszédét, a központi rendezvényekről (Hu.se.t, Önképzőkör, SOMIT, anyanyelvi tábor), valamint a magyar házakról szóló beszámolókat, továbbá a Híradó jelentését. Tájékoztatást kaptunk a NYEOMSZSZ 2013-as évi közgyűlésének zárónyilatkozatáról, valamint rövid betekintést nyerhettünk a SMOSZ 40 éves évfordulójának előkészületeiről. Végezetül a jelenlevők elfogadták a következő közgyűlés időpontját, melyre 2014. március 1-jén, Stockholmban kerül sor.
 

 
 
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME