A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Házavató Hällebergán

Szeptember második hétvégéjén tartotta a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) az újonnan megvásárolt és már felújított Ifjúsági központnak a házavatóját Hällebergában. A gyönyörű környezetben lévő kicsi dél-svédországi városka ezáltal hivatalosan is részese lett a magyar életnek.

Fotó: Vass Attila

 A házavató programja kétnyelvű istentisztelettel kezdődött Molnár-Veress Pál és Agnes Holmqvist közreműködésével, majd átvonultunk a gyülekezeti terembe, ahol az ünnepi zenés, verses összeállítást hallgathatták meg az egybegyűltek. A műsorban szót kaptak meghívottaink is: Dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár a nemzetek és generációk közötti közös nevező fontosságát emelte ki, és megállapította, hogy az új ifjúsági központ is egy ilyen alapkő lehet, ahol találkozhatnak a külföldi és anyaországi magyar fiatalok. A ház ifjúsági központként való kihasználását a helyi faluközösség elnöke, a nybroi polgármester, és a svéd egyháztanács elnöke is méltatta.

Az ünnepi műsorban elhangzott Kányádi Sándor, Wass Albert, Váci Mihály és Reményik Sándor egy-egy verse, valamint élő hegedűszóban is gyönyörködhettek a hallgatók. Egy fényképes vetítéssel idéztük fel a SMOSZ közösségi életének eltelt 39 évét, és a házban történt munkálatokat, mialatt a hazaszeretetről hallhattunk gondolatokat. Svéd vendégeink tiszteletére az Ack, Värmeland du sköna c. éneket hallgattuk meg, illetve az általuk is igen kedvelt Brahms Magyar táncainak ismert dallamai is felcsendültek. A műsor zárásaképpen pedig Zorán Kell ott fenn egy ország című szerzeményét énekeltük el gitárkísérettel, nagy örömünkre a refrénnél a közönség is csatlakozott hozzánk.
Szintén énekszóval sétáltunk át az ifjúsági központunkhoz, ahol az ünnepélyes szalagátvágás és a ház megáldása után a Boldogasszony anyánk himnuszunk eléneklésével vonultunk be a terített asztalokhoz.

Fotó: Vass Attila

Az országos szövetség alelnöke, Feldőtő Emese ünnepi pohárköszöntőjében azt emelte ki, hogy fontos álmodni, és még fontosabb azt áldozatos munkával meg is valósítani. Az ifjúsági központ megvásárlását ugyanis sokan lehetetlennek tartották, de kitartó csapatmunkával mégis sikerült elérni ezt az álmot, és most már a sajátunknak tekinthetjük.

Fotó: Vass Attila

Makkay Lilla nagykövetasszony kiemelte a magyar és svéd együttműködés gördülékenységét, és méltatta a szövetség összetartó munkájának gyümölcsét: az ifjúsági központot.
Az ünneplésből természetesen nem maradhatott el az éneklés és a tánc sem, ugyanakkor mindenki meg is erősödhetett Sík Sándor gondolatában, miszerint: „A hazaszeretet hűséget és munkát kíván.” Istennek hála, hogy itt Svédországban a magyarok kitartanak identitásuk mellett, akarnak és tudnak is tenni a magyarságért.


Kántor Julianna


A házavatót megelőzően tartotta a SMOSZ nyári közgyűlését, melynek első felében a pénztárosi beszámolók, az ifjúsági központtal kapcsolatos kérdések, valamint a központi rendezvények napirendi pontja kaptak helyet. Majd tiszteletbeli meghívott vendégeink körében hallgathattuk meg Bihari Szabolcs elnöki beszédét, a központi rendezvényekről (Hu.se.t, Önképzőkör, SOMIT, anyanyelvi tábor), valamint a magyar házakról szóló beszámolókat, továbbá a Híradó jelentését. Tájékoztatást kaptunk a NYEOMSZSZ 2013-as évi közgyűlésének zárónyilatkozatáról, valamint rövid betekintést nyerhettünk a SMOSZ 40 éves évfordulójának előkészületeiről. Végezetül a jelenlevők elfogadták a következő közgyűlés időpontját, melyre 2014. március 1-jén, Stockholmban kerül sor.
 

 
 
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME