A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Palotai Gábor életrajz

Palotai Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palotai Gábor (született 1956. november 29-én) svéd-magyar tervező, művész, grafikus és tipográfus. 1981-től Stockholmban él és dolgozik .

 Palotai Gábor 1956-ban született Budapesten, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (Magyar Iparművészeti Főiskola) 1980-ban diplomázott. 1981-ben Stockholmba költözött, ahol a Királyi Képzömüvészeti Egyetemen (Royal Institute of Art) (1981-1983) és a Beckmans College of Design (1983-1984) tanulmányait folytatta. Palotai Gábor 2002 óta tagja az Alliance Graphique Internationale (AGI)-nak. Az AGI egyesíti a világ vezető grafikai designerjeit. Tagja a Konstnärernas Riksorganisation-nak (Művészek Svédországi Szervezete) és a Svédországi Nemzeti Archívum Állami Heraldikai Testületének. 2015-ben Palotai Gábort a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárának nevezték ki.
Palotai Gábor műfajokat átívelő módon dolgozik mind a művészetben, mind a formatervezésben. Stúdiója, a Gábor Palotai Design, Stockholmban müködik. Az évek során a vizuális művészeti világát különböző médiumokban valósította meg. Palotai Gábor a vizuális kommunikáció területén széles körbe tevékenykedik, mint például a vállalati vizuális identitás, a csomagolásterv, logók, piktogramok, kiállítási tervezés, webdesign (honlaptervezés), animáció, illusztráció, fotózás, plakáttervezés, albumborítók, tipográfia, könyvtervezés és textiltervezés.

Palotai Gábor munkái évek óta számos nemzetközi díjat nyertek. Több saját önálló müvészkönyvet tervezett és publikált, köztük a "Maximizing the Audience" (Ginko Press 2000). "111 Posters" (Gestalten Verlag 2006) ami tipográfián alapuló plakátművészetét mutatja be, elsősorban a kulturális intézmények számára létrehozott alkotásokkal.  "Odysseus - A Graphic Design Novel" (2007) című könyvében Palotai Gábor képpekkel helyettesíti a verbális szöveget. Az AM MU NA HI (2007) című könyve a fotográfiájának szentelt. Palotai Gábornak a művészeti mintákkal kapcsolatos régóta fennálló projektje független műalkotásokban, textiltervezésben, porcelán termékekben és legújabb ZOO (2017) című könyvében valósult meg. Palotai Gábor több önálló kiállítást tartott és számos csoportos kiállításon vett részt Európa-szerte.

Díjak (utolsó 5 év válogatás)

Aranyrajzszög életmüdij 2017 (a magyar trvezögrafikus szakma díja)
Német Formatervezési Díj 2018 / győztes. Plakátsorozat Linda Rampell "The Shopmodern Condition" című könyvéhez.
Német Formatervezési Díj 2018 / különleges megemlítés. "Posters" (Riksutställningar).
A Red Dot Design Award: Best of the Best 2017. "Posters" (Riksutställningar).
A Red Dot Design Award: Best of the Best 2017. "Palotai Gábor: Zoo". Illusztrációk.
A Red Dot Design Award: Best of the Best 2017. "Palotai Gábor - Zoo". Plakátsorozat.
Red Dot Design Award 2017. "Contempo Art Acuctions" (Budapest). Arculat és plakátsorozat.
Red Dot Design Award 2016. "Posters" (Riksutställningar).
Red Dot Design Award 2016. Plakátsorozat Linda Rampell "The Shopmodern Condition" című könyvéhez.

 

Svéd Könyvművészeti Díj 2016. "Erik Videgård. Facing Heaven" (Natur & Kultur).
Red Dot Design Award 2016. Bútortextilek "Thriller" (együttműködés Anna Kraitz-szal).
Svéd Design Díj (Svenska Designpriset), aranyérem 2015. Könyvtervezés. "Erik Videgård: Facing Heaven." (Natur & Kultur).
Stockholm város kulturális díja. 2015.
Német Formatervezési díj 2015 Nominee. Plakátsorozat. "Hegedű és csellóverseny Berwaldhallen" Német Formatervezési Díj 2015 Nominee. Lemezborító. "Oddjob - Live in Bremen"
Német Formatervezési Díj 2015 Nominee. A Mobil Kiállítási Laboratórium. (Riksutställningar)
Red Dot Design Award 2014. "Hegedű és csellóverseny Berwaldhallen" Plakátsorozat.
Red Dot Design Award 2014. "Oddjob - Live in Bremen" Lemezborító.
Európai Formatervezési Díj (ezüst) 2013. "Reflex építészek" Plakát.
Red Dot Design Award 2013. "A Mobil Kiállítási Laboratórium" (Riksutställningar)

Red Dot Design Award 2012. "Reflex építészek" Plakát.
Red Dot Design Award 2012. "Claesson Koivisto Rune, On Yellow. Skandium, London" Könyvtervezés.
 

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME