A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Angelica Olsson kiállítása Göteborgban,a KCV galériában, 2021 áprilisában

Fekete és szürke négyzetes felületek montázsai különböző változatokban, nagyon munkásan és személyes kézírással – valahogy ez a kiállítás látogató első benyomása, az egy vajdasági művésztelepet is megjárt svéd művésznő „What remains are future ruins”vagy svédül „Det som återstår är framtida ruiner” („Maradnak a jövő romjai”) című kiállításáról.

A bejárattal szemben egy installáció, egy feketére festett, formája miatt tiltó közlekedési jelre (ilyen nincs) emlékeztető tábla, a kiállítás angol nyelvű elgondolkoztató címével. Látogatásomkor éppen a művésznő is ott fogadta az érkezőket, szintén fekete ruhában, ami számomra egy kissé színpadias, pantomim figura jelleget is kölcsönzött megjelenésének. Egy szuggesztív személyiség erős jelenléte, gondoltam magamban, miközben alkotásai technikai megoldásairól kérdezgettem. Kiderült, egy-egy 3-4 négyzetcentiméteres felület végleges kidolgozása néhány órás munkát jelent számára, különböző puhaságú ceruzákkal. Mindenki tudja, hogy a HB jelzésű grafit ceruza az írásra szolgál, míg ugyanennek a puhább változatait B-vel jelöljük, fokozatait pedig számozzuk. Minél több B-s egy ceruza, annál sötétebbre lehet satírozni egy felületet, persze nem kis fáradtsággal. A látottak alapján leszögezhetjük, ebbe a kiállításba óriási munkát fektetett a művésznő.
Angelika ceruzával megdolgozott felületei, és konstruktív kompozíciói, kitűnően érvényesülnek ebben a közepes méretű galériában. (Szerény személyem is grafikákat állított ki itt, annak idején egy Morgan Ekeråsszal közös kiállításon, kettős szerepeltetésen, ami a KCV galéria koncepciója.)

Ennél a munkánál egy grafika, úgynevezett fotópolimér nyomat részleteit használta fel. A képet feldarabolta, majd egy hasonló nagyságú airbrush munka részeivel összemontázsozta. A népszerű kombinált technika sajátos, Angelica Olsson-os változata. Komoly, szenzitív és elmélkedésre késztető is egyben. Fény-árnyékos misztikus világ. Itt-ott sejtelmes,  naturalisztikus képrészletek bukkannak elő, geometrikus síkokkal váltakozva. Angelica a fekete szerelmese, mondhatnánk félig komolyan. Számomra a fekete színt állítja középpontba, azaz a fekete-fehér mozgóképet, győz meg erről a kiállításon szerepeltetett videó-installációja.
ZEIGARNIKEFFEKTEN Angelika Olsson videó esszéje, Hossza: 21 perc (2021), Zene: Dag Rosenqvist, Bemutatják minden egész és félórában.
„Absztrakt vizsgálatok” – egy folyamatban lévő sorozat, amely szürkeárnyalatos, geometriai ceruzarajzokból áll. Egy egyszerű négyzetkompozíció megismétlésével végtelen variációk lépnek fel, miközben a statikus és ismétlődő ritmus megmarad. „A rajzokat hangulatnyomatnak tekintem, amelyeket rövid légköri hangképekhez lehet hasonlítani” – mondja a művésznő.

„Angelica Olsson többféle technikában dolgozik, például rajzolással, szöveggel és mozgóképekkel. Képvilága szürkeárnyalatos kompozíciókat for­mál, ahol a konkrét képzelet és az absztrakt között egy mezőben mozog. Képei gyakran egyedi helyzeteken alapulnak, amelyek egy nagyobb elbeszélés szakaszait vagy töredékeit mutatják be. Tematikailag érdekli a társadalom, a környezet és a politika, valamint annak hatása az emberi testre, pszichére és élettérre. Angelica Olsson Stockholmban született, Göteborgban él és dolgozik. Tanulmányait a skandináv művészeti iskolában, Kokkolában (2000–2002), majd a Valand Művészeti Akadémia szabad művészeti mesterképzésén végezte (2003–2009). Munkáját csoportos és egyéni kiállításokon mutatták be különböző intézményekben, galériákban és független platformokon, mint például az oslói Kunstnernes Hus Tegnebiennale, a stockholmi Liljevalchs konsthall és a göteborgi Konstepidemin. Többek között elnyerte a Carl  Larsson-ösztöndíjat, az Eric Ericsson-ösztöndíjat és a Művészeti Tanács-munkaösztöndíját. Az Art Unit, a Västra Götaland régió és a Jämtland Härjedalen régió képviseletében. Emellett aktív a közművészetben, tanításban, művészeti kommunikációban, valamint íróként és előadó­ként.


Forrás: / KIÁLLÍTÁSOK / VETÍTÉSEK 2021 >> 2021. február 6. – március 7. „A RENDSZER RÖGZÍTÉSE”: Larsson Gilice Zsuzsanna, Maria Q. Brising és Angelica Olsson, Sandefjord Kunstforening, Norvégia, www.sandefjordkunstforening.no / >> 2021. április 3–18., „MARADNAK A JÖVŐ ROMJAI”, külön kiállítás, Galéria KC Göteborg, https://www.kc-vast.se/se/index.php/kcvast-utstallningar/arkiv/aktuell-utstaellningsprogram  >> 2021. október 2., GIBCA BŐVÍTETT: Filmvetítés, Vänersborgi Műcsarnok”


 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME