A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Sandra Mujinga kiállítása a Göteborgi Művészeti Múzeumban

(2021. július 10. – november 7.)
„A Göteborgi Művészeti Múzeum az első olyan svédországi múzeum, amely büszke arra, hogy egyéni kiállításon mutatja be Sandra Mujingát. Több különböző médiumban dolgozva – beleértve a szobrot, a textil- és mozgóképet – művészete a következő témákat dolgozza fel: a felügyelet, a láthatóság és az alternatív valóságok.

Misztikus karakterek találkoznak velünk Sandra Mujinga művészetében. Magasra felkerekedett lények, világos identitás és kifejezett szándék nélkül. Lehetnek akár időutazók egy másik dimenzióból. Az egyszerre ismerős és idegen jelenlétükkel lesznek ők a művész emberi test iránti érdeklődésének bejárata, és annak az alkalmazkodási és álcázási lehetőségei.
A tudományos-fikciós műfaj és az afro-futurizmus összekapcsolásával művészete vizsgálja az emberek, az állatok és a technológia közötti relációkat. Ez is megkérdőjelezi annak a világnak a képét, ahol az ember tekinthető mértéknek minden szempontból, és ha vannak más, előnyösebb perspektívák, ami oda vezethet, hogy új betekintést, megértését nyerjen az emberi létezés.
Sandra Mujinga különböző kulturális területeken aktív és sokféle kifejezésből merít inspirációt. A hagyományos kézműves és a digitális technológia iránti érdeklődéssel, sokoldalú vizuális nyelvvel dolgozik. A művészettörténeti eszmék és ideálok rögzítésével megvizsgálja a racionális gondolkodási határokat, és feltárja az új módszereket a test, az identitás és a képviseletről való gondolkodásra.
Sandra Mujinga (szül. 1989-ben Gomában) egy kongói-norvég művész, aki Oslóban és Berlinben él és dolgozik. 2010–2015 között a Malmői Művészeti Főiskolán képezte magát, 2014-től a Bécsi Művészeti Akadémiához is kötődik. A közelmúltban egyéni kiállításokkal volt jelen a Vleeshal Kortárs Művészeti Központban, Hollandiában, a Kunstverein-ben Hannoverben, a bergeni Kunsthallban, a Croy Nielsenben Bécsben és a Magenta Plainsben New Yorkban. 2021-ben a művésznő egyéni kiállításokkal van jelen a londoni The Approach-ban és a New York-i Svájci Intézetben.”


Olvasom a kiállítás brosúrájában, miközben a kiállítási reklámokból már ismert installációi felé haladok. A zöld fénnyel megvilágított, impresszív kompozíció címe: Libwa, Moko és Nkámá. Az afrikai származású művésznő két kiállított művének egyike. Kék farmer anyagból készült, szilárd, láthatatlan vázra. Az első gondolatom az ijedtség a három csuklyás óriás láttán. Ott álnak vészjóslóan a térben. Nem lehetünk biztosak sem az identitásukban, sem a szándékaikat illetően. Nevük hétköznapi, vagy talán mitologikus? Arctalanok. A ruhák nyílásaiba vörös anyagot illesztett a művésznő. Ezek az előbukkanó fényes foltok a védekezés, az agresszió és a kiszolgáltatottság gondolatait ébresztik bennünk.
„A szoborcsoport fizikailag ellenáll a digitális identifikációnak, egy olyan időben, melyet egyre magasabb szinten jellemez a biometrikus technika, mint például az arcfelismerés, a szivárványhártya szkennelése, hang, vagy ujjlenyomat ellenőrzése. Történelmileg milyen jelentősége volt egy individuum számára, hogyha meglátták, vagy félretekintettek mellette? Mi lesz a jelentősége ennek a jövőben? Egy digitális világban az választás, hogy rejtve maradjunk, ne lássanak meg, talán egy túlélési stratégia lesz majd.” […] A művet zöld fényben látjuk, amely emlékeztet bennünket a zöld képernyőre, amely gyakran a mai kép és filmgyártás alapja. Valóságunkra alkalmazva lehetőséget adhatnak arra, hogy digitálisan megváltoztassuk a környezetünket, hogy el tudjunk rejtőzni, vagy kitartsunk.” Írják a kiállítás rendezői.


A másik mű megtekintéséhez egy leplekkel elsötétített teremrészbe kellett belépni. Címe: Flo (áramlás) 2019, hologram. „A műben szereplő figura Sandra Mujinga egyik ruháját viseli. Kiindulópontja a művésznő fekete női test iránti érdeklődése, hogyan lehet azt megváltoztatni, megmutatni vagy álcázni. A Flo egy olyan mű is, amely vizsgálat alá veszi a testünk és az online jelenlétünk közötti viszonyt. Hogyan néznek ki az »alteregóink« és az »avatarjaink«, vagyis az ember és a technológia közötti viszony?
A hologramon keresztül egy vizuális folyamat részesei leszünk, ahol az emberi test állandó változáson megy keresztül. A szilárd és összetartó identitás hiányán keresztül vizsgálja a lehetőséget, hogy elkerüljük a felügyeletet és a kiszolgáltatottságot.”

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME