A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok száz munka képe viszont meggyőzött Loránd magas szintű szakmai képzettségéről, kifejezőerejéről. Az akvarelltől az olajfestészetig a festészet minden ágazatát mesterien birtokolja. Kedvenc témái a csendéletek, a szívünkhöz oly közelálló tájak, például az erdélyi vagy a balatoni környezet, a magyar városok ikonikus épületei. Hacsak nem kimondottan emberi test vagy portré a kép témája, festményeiről szembetűnően hiányoznak az emberalakok. Nem véletlen ez: vibráló színeivel, mesterien kezelt ecsetvonásaival olyan hangulatot, életérzést ébreszt, hogy maga a néző válik a kép szereplőjévé: máris ott találja magát a képen ábrázolt ösvényen, utcán, a kis ház előtti padon, rendezgetné a csendélet virágait vagy belekortyolna a festményen ábrázolt borba.

S hogy ne én, az avatatlan műkritikus mondjak el mindent Sipos Lorándról, átadom neki a szót, hogy beszéljen életéről, munkásságáról, eredményeiről, kiállításiról és legfőképpen művészi hitvallásáról:
 

Sipos Loránd:
Ars poeticám: Úgy látom, hogy korunk nagyon megmutatott, nagyon kimondott, nagyon harsány, nagyon materiális, önmutogató és nagyon zajos. Amit én környezetemben keresek és munkáimmal megmutatok, az a kimondatlan, a csendes, a sejtelmes, a misztikus és mindezt magyar szemmel láttatni a festészet által.
1969. március 2-án születtem Marosvásárhelyen, Erdélyben. Általános iskolás korom óta művészeti iskolába jártam. 1997-ben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetemen képgrafika szakon, mesterem Kőnig Róbert grafikusművész volt. Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, ,,Heartist” Anglia, Nagy István Művészeti Egyesület-Baja, valamint a Bács-Kiskun megyei Műhely Művészeti Egyesületnek.
Munkáimban a körülöttem lévő környezetet, a magyar városokat, tájakat, embereket, utazásaimat, az élet misztikumát jelenítem meg. Festészetemre azt mondanám „nemzeti, magyarul gondolkodó és látó festészet”. A képzőművészet mellett a III. Béla Gimnáziumban tanítok. Aktívan részt veszek a város, a megye és országunk kulturális életében.
Ha odafigyelünk magunkra, hallgatunk a belső hangunkra, észrevesszük belső lényünket. Azt, hogy belső világunk tele van dolgokkal, amelyeket jó lenne megismerni.
Életünk, bensőnk elvont és mély. A kérdés számomra mindig az, hogy hogyan fejezzem ki a kimondatlant, az érzéseket, a gondolatokat, a megfogalmazhatatlant. Ezt keresem a festészetben.
Hogyan mondjam el egy barátnak, milyen volt egy koncert? Milyen volt egy kiállítás? Vannak-e szavaink az elvont érzésekre, az abban a pillanatban megjelenő gondolatokra?
Ezeket a kérdéseket teszem fel magamnak nap mint nap, és művészként, a festészettel próbálok választ adni rá.
Munkáim szerepelnek gyűjteményekben: Teve utcai Rendőr Főkapitányság, Budapest Polgármesteri Hivatal, Jánoshalma Művelődési Ház, Hajós Városi Múzeum, Baja, Polgármesteri Hivatal, Argentan Polgármesteri Hivatal Franciaország, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal, Labin Horvátország Polgármesteri Hivatal, Weiblingen, Németország Polgármesteri Hivatal, Erdőszentgyörgy, Jelky András Szakképző Iskolában, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat.
Egyéni kiállításaim: Szeged, Jánoshalma, Heiligestadt (Németország), Budapest, Kiskunhalas, Baja, Birmingham Anglia.
Csoportos kiállításaim: Lodz (Lengyelország), Hajós, Baja, Jánoshalma, Budapest MKE, Szolnok, Székesfehérvár, Argentan (Franciaország), Weiblingen (Németország), Ulm (Németország), Hódmezővásárhely, 50. Őszi Tárlat, Baja, Városunkról 2 ecsettel, Kecskemét, Erdélyi Ferenc Művelődési Ház, Kalocsa Városi Galéria, Miskolci Grafikai Biennálé, Hódmezővásárhelyi Őszi
tárlat 2007, Budapest, Pixel Grafikai kiállítás Stuttgart, Krammer Galéria, Németország; Honvéd Kaszinó Jánoshalma; Budapest, Matricák elektrografikai kiállítás; Szeged, Nyári Képzőművészeti Tárlat, Német Nevelési Központ, Baja, Nagyenyed Erdély 2008, Miskolci Grafikai triennálé, Veránkai Művésztelep tárlata, Kecskemét-Budapest, Kortárs költészet – kortárs grafika Cifra palota Kecskemét, Vojnich kúria Baja, Kultúrpalota Baja, Pécsi Galéria,
,,Angyalok&quot” című tárlat Kecskemét - Cifra palota, Gludsted Dánia-Nemzetközi Művésztelep tárlata, HUMAN GOLD/OUR UNIVERSAL HUMAN VALUES EXHIBITION @southwellminster Nottinghamshire Anglia.
Oktatás: III. Béla Gimnáziumban rajz-művészettörténet tanár vagyok, nyári akvarell kurzusokat tartottam Dániában, Noerre Snede településen, szintén nyári festőiskolát tartok rendszeresen Baján valamint Erdélyben Székelyvarságon, Sopronban és a Balaton partján.
Tevékenységem egy része az online oktatás is.
www. lorand-sipos.pixels.com
https://www.facebook.com/sipos.lorand
https://www.youtube.com/c/LorandSiposFineArts/videos 316 videó, 1842 felíratkozó
https://www.saatchiart.com/lorandsipos itt 445 festményem van fent ezen az online galérián. Köszönöm a figyelmet.
 

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME