A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló az „Őrszavak - Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesületének 2017-es évi munkájáról

Mint köztudott, egyesületünk tagsága – a SMOSZ-hoz hasonlóan-, egész Svédország területéről toborzódik. Tulajdonképpeni központunk nincs, postacímünk a mindenkori elnök címe. A munkát az egyesület vezetősége végzi, az egész tagság javára.

Az egyesület fennállása óta a tapasztalat megtanította a vezetőséget, hogy hogyan ossza be sokrétű tevékenységét, hogyan valósítsa meg célkitűzéseit. Mivel a munka sok, a munkás kevés, a vezetőség a hatékonyság érdekében a feladatokat munkacsoportokra osztva végzi. Így minden munkacsoport csak a saját feladatára összpontosíthat, nem aprózódik fel az erő. Az elvégzett munkáról a vezetőség tagjai az időnként összehívott vezetőségi gyűléseken számol be egymásnak. Ez az úgynevezett „összegző” gyűlés a technikai fejlődésnek köszönhetően jobbára elektronikus úton történik, ezzel szerencsére időt és költséget is megtakaríthatunk.

Az egyesület pénzügyeit a főpénztáros, Lőrincz Lázár kezeli. Az ő feladata a tagdíj beszedése, a főpénztárba befolyó összegek, illetve kifizetések kezelése. Egyesületünk egyik fő tevékenységének, az anyanyelvi tábornak a pénzügyeit Tompa Andrea intézi, megkönnyítve ezzel a főpénztáros munkáját. A két megbízott további feladata a különböző anyagi segítségek: pályázatok, segély-lehetőségek felkutatása, megírása.

A média munkacsoport felelőse Tóth Ildikó és Tompa Orsolya. Előbbi feladata a kapcsolattartás a SMOSZ hivatalos lapja, a Híradó, valamint az Őrszavak internetes újság szerkesztőségével. Cikkek, beszámolók írása, közlése, az Egyesület rendezvényeinek hirdetése. Tompa Orsolya feladata a Kékvirág tábor honlapjának kezelése.

A munkacsoport becsülettel elvégezte a rá kirótt munkát. Határidőre megírták, elküldték a cikkeket, beszámolókat, hirdetéseket a lapoknak.

Tóth Ildikóé a Szülők Iskolája címen működő tevékenységhez tartozó munka is, mely többek között a svédországi magyar oktatás feltérképezéséből, az oktatók nyilvántartásából és a velük való kapcsolattartásból áll. Továbbá a magyar oktatók számára továbbképzések, tanulási lehetőségek, versenyfelhívások felkutatása, az oktatók étesítése ezekről.2017 során négy pályázati lehetőségre is felhívta az oktatók figyelmét.

Az egész vezetőség feladata megszervezni a Szülők Iskolája találkozót, ehhez témát választani, előadókat felkutatni, felkérni a részvételre, a konferenciákat megszervezni.

Nagyjából eredményesnek mondható a svédországi magyar oktatás feltérképezése. Végre sikerült, ha nem is tökéletesen, nyilvántartásba venni a svédországi magyar oktatók nagy hányadát. Ezeket az oktatókat tájékoztatjuk a magyarországi továbbképzési lehetőségekről, folyamatosan ismertetjük a Magyar Kormány által létrehozott és kidolgozott Állandó Magyar Értekezlet cselekvési tervét.

Az Őrszavak Egyesület célja a nyilvántartásba vett magyar oktatók számára létrehozni egy olyan fórumot, mely összegyűjtené, közvetítené, publikálná, továbbítaná a javaslatokat, kérdéseket.

2017-es évben két alkalommal is továbbképzési, tapasztalatcserélési, találkozási lehetőséget kínáltunk a hivatásos magyar oktatóknak, magunkra vállalva a szervezés, a szállás és étkezés gondját. A reménybeli résztvevők csak az útiköltség kérdését kellett volna megoldják, természetesen a területi magyar egyesületek segítségével. Kétszer is meghirdettük, egyszer őszi, másodszor tavaszi időpontra, sajnos senki sem reagált felhívásunkra.

2018 tavaszán az önkéntes és amatőr oktatóknak ajánlottuk fel egy találkozási, együtt szórakozási lehetőséget, hálából sokévi áldozatos, önzetlen munkájukért. Mivel senki sem jelentkezett, úgy véltük, az időpont nem megfelelő, ezért módosítottunk tervünkön és őszi időpontra hívtuk össze a találkozót, augusztus 30-át adva meg jelentkezési határidőnek. Az időpont lejárt, érdeklődés híján fájó szívvel bár, de lemondtunk tervünkről.

Egyesületünk legeredményesebb, legjobban működő tevékenysége a Kékvirág anyanyelvi tábor. Ezt a csoportot természetesen Tompa Anna, a tábor létrehozója, összehívója vezeti, a feladatba immár egyre jobban beletanuló lányával, Tompa Orsolyával közösen.

A Kékvirág tábor idénre meghirdetett témája az egészéves évforduló kapcsán Mátyás király és az 1848-as forradalom. A témaválasztás időpontjában még élt és alkotott szeretett Kossuth díjas költőnk, Kányádi Sándor. Az ő halála miatt módosult valamennyire programunk. Kányádi csendes forradalmisága, forró hazaszeretete méltó kiegészítése megadott témáinknak.

A kitűnő oktatói gárda ezúttal is remekül ellátta feladatát.

A tábori életet fényképeken rögzítettük, a csoport tagjai számára a Kékvirág honlapján hozzáférhető.

A nevelőgárda az Anyaországból, Erdélyből, Felvidékről jött el a táborba, sajnos, a tábor időpontja miatt nem nagyon sikerül a svédországi nevelőket is bevonni ebbe az áldozatos, fáradtságos, de sok szeretettel, örömmel végzett munkánkba.

Reméljük, egyesületünk továbbra is legalább ennyire sikeresen működik majd, de ennek elérésére nagyon várjuk a svédországi magyar egyesületek és a hivatásos magyar oktatók közreműködését is.

Tompa Anna, Tóth Ildikó

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME