A duó, akik hárman vannak – Svédországban járt a Triász együttes

Share

Fennállása eddigi öt éve alatt három nagylemezt adott ki és világszerte számtalan fellépést, turnét tudhat maga mögött a Triász együttes, amely idén ősszel Svédországba látogatott és Göteborgban fergeteges produkcióval szórakoztatta az igényes, klasszikus magyar rockzene kedvelőit a helyi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör által szervezett koncerten. A trió tagjainak a színvonalas, másfél órás göteborgi koncert után is maradt elég erejük és hangjuk, így Sipos Péter, Kálmán György és Jankai Béla is készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

A Triász tagjai: JANKAI BÉLA – billentyűk (DINAMIT, PROGNÓZIS, BOXER ,OMEGA), KÁLMÁN GYÖRGY – ének (DINAMIT, PANDORA, DIRTY DANCE, SZOLNOKI SZÍNHÁZ), SIPOS PÉTER – ének (IRIGY HÓNALJMIRIGY)
A Triász tagjai: JANKAI BÉLA – billentyűk (DINAMIT, PROGNÓZIS, BOXER ,OMEGA), KÁLMÁN GYÖRGY – ének (DINAMIT, PANDORA, DIRTY DANCE, SZOLNOKI SZÍNHÁZ), SIPOS PÉTER – ének (IRIGY HÓNALJMIRIGY)

A Triász tagjai: JANKAI BÉLA – billentyűk (DINAMIT, PROGNÓZIS, BOXER ,OMEGA), KÁLMÁN GYÖRGY – ének (DINAMIT, PANDORA, DIRTY DANCE, SZOLNOKI SZÍNHÁZ), SIPOS PÉTER – ének (IRIGY HÓNALJMIRIGY)

Mindannyian játszotok más zenekarokban is. Hogyan találtatok mégis egymásra öt évvel ezelőtt?

Kálmán Gy.: Sipos Peti barátomat már közel tíz éve ismerem, de nem játszottunk még akkor együtt. Ő csinálta az Irigy Hónaljmirigyet és különböző tévéműsorokban kapott lehetőséget. Én Jankai Bélával a Dinamitban játszottam együtt és a jó barátságnak köszönhetően kitaláltuk, hogy kellene egy közös produkciót létrehozni. Hála Istennek ez annyira jól sikerült, hogy öt év alatt kiadtunk három lemezt és rengeteg fellépésünk volt. Jártunk erdélyi, felvidéki turnén, az Egyesült Államokban voltunk két éve és megint megyünk három hétre, de játszottunk Kanadában, Svájcban, és most itt, Svédországban is.

A Triász név kinek az ötlete volt?

Kálmán Gy.: Sipié, csak elrontotta (nevet).

Sipos P.: Igen, eredetileg azt találtam ki, hogy legyünk triász, mint azok a híres kínai maffiózók, de az a triád, mint kiderült. Szóval ez beugrott, aztán végül így is maradt, de egyáltalán nem bántuk meg, mert a triász viszont egy földtörténeti korszakot jelöl, ráadásul áthallásos is, hiszen három ászra, azaz három Menő Jenőre, mint mi. Így egy olyan duó lettünk, akik hárman vannak, hiszen nincs kettő négy nélkül (nevetnek).

Akkor éppen mind ráértetek, de mi a helyzet most? Hogyan tudjátok a többi projekttel, a próbákkal, magánélettel, kikapcsolódással összeegyeztetni a Triászt?

Sipos P.: Tény, hogy nehéz jól megszervezni, de próbáljuk úgy alakítani a naptárunkat, hogy ez is beleférjen, hiszen mindhármunknak nagyon fontos. Nagyon szeretjük csinálni és nagyon jól ki is egészítjük egymást. Nekem például óriási feltöltődést jelent minden Triász koncert, hiszen 26 éve csinálom az Mirigyet, és amellett, hogy imádom-szeretem, itt végre olyan dalokat is énekelhetek a fiúkkal, amelyeken felnőttem, amelyek a szívem csücskei. Ehhez ráadásul nem kell beöltöznöm, bajuszt ragasztanom vagy parókát felvennem, hanem csak énekelünk torkunk szakadtából, ahogy az jólesik.

A humor azonban az előadások, koncertek része maradt. Mennyire hozott dolog ez a részetekről, például éppen a Mirigyből?

Jankai B.: Szerintem az a fontos, hogy itt mindenki saját magát teszi bele a produkcióba. Petiről például ebből is látszik, hogy mennyire komolytalan figura, egy komoly koncerten is dől belőle a hülyeség néha. Én például a magas szintű zenei tudást adom a közösbe.

Kálmán Gy.: Vagy annak hiányát (nevet).

Sipos P.: Azt gondolom, hogy attól, mert valaki rockzenét játszik, nem kell ezt fogcsikorgatva, talpig szegecsben és bőrben előadni. Ha megnézed a legnagyobb amerikai bandákat, ők nagyon lazán, mosolyogva játszanak olyan rockzenét, amely csodálatos. A legfontosabb szerintem, hogy a közönség is élvezze, amit mi. A humor mindig egy jó vonal, nem elbohóckodjuk, csak kicsit fellazítjuk a sorokat.

A koncertprogramotok elnevezése Elveszett Dalok. Folyamatosan igyekeztek bővíteni a repertoáron? Keresitek az Elveszett Dalokat?

Kálmán Gy.: Igen, ez a célunk, ezen dolgozunk. Van Pesten egy törzshelyünk, a BackStage Pub, ahol minden hónapban fellépünk, oda minden hónapban új dalokkal készülünk, hiszen a klubban folyamatosan meg kell újulnunk, hogy érdekesek maradjunk a közönség számára.

Jankai B.: Bár statisztikát nem vezettünk, de az utóbbi kalkulációink szerint több mint száz dalt dolgoztunk már fel. Ezekből a lemezeken közel ötven szerepel is. Ahogy ma este ti is hallhattátok, az olyan dalokat, amelyek akár szövegükben, értelmükben, dallamukban összefonódnak, azokat mi előszeretettel montírozzuk is össze.

Hogy fogadták azok az előadók, művészek az újrahangszerelt dalokat, akiknek a számait feldolgozzátok?

Jankai B.: Az én múltamból elég sok olyan dal szerepel a repertoárunkban, aminél az eredeti verziónak az elkészítésében is szerepem volt annak idején. Egyébként nagyon sok barátunk, zenésztársunk vendégeskedett már a Triász fellépésein. Múltkor például Charlie is lent volt az egyik koncertünkön, és ha jól emlékszem Petire mondta azt, hogy nagyon jól énekel, csak ne ordibáljon (nevet).

A turnék, koncertek mellett min dolgoztok most?

Sipos P.: Ha lesz három szabad hónapunk, akkor biztos, hogy egy újabb nagylemez elkészítésébe is belekezdünk, de most jelenleg egy DVD-t vágunk, szerkesztünk, utómunkázunk. Ezt a tavalyi, nagyzenekaros karácsonyi koncertünkön vettük fel és az idei, szokásos év végi nagykoncertünkre szeretnénk kiadni, ami december 26-án, karácsony másnapján lesz.

Jankai B.: Így van, ha pedig azon túlleszünk, akkor elkezdünk készülni a háromhetes tengerentúli turnéra. A jövő évről talán még kicsit korai beszélni, de azt már bizton állíthatom, hogy ha valaki Triász koncertet szeretne leszervezni 2018-ra, akkor szeptemberig péntekben és szombatban már ne gondolkodjon.

Kérdezett: Dobos Tamás

 

A Triász tagjai:

JANKAI BÉLA – billentyűk (DINAMIT, PROGNÓZIS, BOXER ,OMEGA)

KÁLMÁN GYÖRGY – ének (DINAMIT, PANDORA, DIRTY DANCE,

SZOLNOKI SZÍNHÁZ)

SIPOS PÉTER – ének (IRIGY HÓNALJMIRIGY)