Kísérleti laboratórium - Interjú Buváry Imre Gyula képzőművésszel

Share

A keresőben a következő adatok jönnek elő: Buváry Imre Gyula Stockholmban él, nős, 80 éves, 1995-ben megjelent könyvének címe: Från kultur till kultur (Kultúrától kultúráig).

 

- Kezdjük mindjárt a koránál. Ön 80 éves, de teniszezni jár, és általában sokkal fiatalabb ellenfelek fölött szokott győzelmet aratni. Minek köszönheti ezt a kitűnő formát?

- Érdemleges válaszom a kérdésre nincs, a művészpálya és az elme tornáztatása természetesen hasznosan ható tényezők. Egy hasonló kérdésre Picasso (aki nagy kort ért meg jó formában) azt válaszolta, hogy „a művész amikor bemegy a műtermébe, kint hagyja a testét, mint a muzulmánok a cipőjüket, és csak a lelke működik ott bent.”


Buváry Gyula /Csoport

 - Ha jól tudom képzőművészeti, iparművészeti és tanári pályafutás áll a háta mögött. Minek tarja elsősorban magát?

- Mind a három területet ugyanolyan módon értékelem, talán a művészeti pedagógia lesz az, amire legtöbben fognak emlékezni. Beckmans Design School huszonöt év, Forsbergs Skola legalább tizenöt év, Konstakademiens Gravör Skola két év. (Az iskola teljes neve Skolan för gravörer & formgivare av värdetryck. Konsthögskolans avdelning för grafik. Konsthögskolans gravörskola volt a lerövidített változat, amit legtöbbször használtunk.) Itt képeztük ki azokat a specialistákat, akik ma a svéd bankjegyeket és bélyegeket tervezik és kivitelezik. Az itt kiképzett művészek egyike a nemsokára közrekerülő új svéd bankjegyek alkotója. Összevetve tréfából kiszámítottam, ha minden növendékemet, akiket legalább két évig tanítottam, összegyűjteném, meg tudnám tölteni a stockholmi Királyi Operaházat az utolsó helyig.


Buváry Gyula / Férfi arcmás / olaj

- Beszéljen életútjáról. Hol folytatott tanulmányokat?

- A Képzőművészeti Gimnáziumban érettségiztem. Utána a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János és Szőnyi István voltak a tanáraim. 1957 januárjában elhagytam Magyarországot, és szeptemberben már a stockholmi Konstakademien-en folytattam tanulmányaimat. Az ottani légkör akkor egyfajta sötétben való tapogatódzás, absztrakt és konstruktivista területen egyáltalában nem passzolt nekem, és 1960-ban felkerestem Anders Beckmant, a Beckman Skola alapítóját, és megmutattam pár munkámat. Anders azt mondta: „Mi nem tudunk így rajzolni, mit akarsz itt?” „Szeretnék egy szakmát tanulni, ahol a tudásomat tudom hasznosítani”- válaszoltam. Azonnal bevezetett egy tanterembe, egy üres rajzasztalra mutatott. „Tessék, itt a helyed – az ajtóban visszafordult – ja, és még egy, tandíjmentes növendék vagy.”


Buváry Gyula / Női arcmás / olaj

- Milyen volt a korabeli légkör? Mely iskolája volt igazán meghatározó pályája szempontjából?

- Beckmans skola – ez a választásom volt a legmeghatározóbb pályám szempontjából.

- Említette, hogy nem régiben egy olasz újságíró kereste fel. Mit kérdezett Öntől?

- Az olasz újságíró Giuseppe Lian-nal készült interjú egy részét mellékelem. (Az újságíró 1956-os szerepéről faggatja) Részlet az interjúból: „November 4-én korán reggel egy teherautó állt meg a diákotthon előtt. Vadonatúj, de régimódi puskákat osztottak ki – kik voltak, hogyan, miért nem tudom. Ezekkel a puskákkal a vállunkon, zárt sorban bevonultunk a Főiskolára. Egyre többen jöttek, más növendékek is. Nem tudom hányan, de sokan voltunk.”

Önarc

- Figuratív képzőművész. Milyen témákat fest meg elsősorban?

- Mint festőművész első időben Svédországban portrékat festettem. Festészet terén műtermem egy kísérleti laboratórium is lehetne, állandóan új utat próbálok, figuratív módon. Rettenetesen élvezem.

- Sikerült-e létrehoznia valami sajátosat?

- Talán igen.

- Alkalmazott művészetekkel is foglalkozik. Milyen területeken dolgozott idáig? Stockholmban saját stúdiót, műhely tart/tartott fel, ha jól tudom. Mit tud mesélni erről a tevékenységéről?

- Mindig saját stúdióm volt, sohasem voltam alkalmazott. Rengeteg feladatot kaptam könyvkiadóktól (a Libris szerint 160 illusztrált művem van a könyvtárban.) Egy jelentős része a produkciómnak fakta (tény) illusztráció reklámirodáknak; tankönyv, szakirodalom illusztráció. Komplikált technikai illusztrációk. Ezek technikája általában tusch, air-brusch szórópisztollyal, esetleg akvarell.


Buváry Gyula / 1956

- Azt hallottam, hogy a királyi udvarban is oktatott, mivel Carl-Philip herceg rajztanára volt. Kérem, meséljen erről.

- Nem kellett a királyi udvarba mennem, a herceg Carl Philip jött hozzám e helyett – a Forsberg Design Skola növendéke volt két évig. Nálam figura rajzot és művészettörténetet tanult. Egy nagyon kellemes, tehetséges ismeretség volt.

- Még egy kérdés: kire marad életműve, valaki gondozásba veszi-e majd?

- Családomra hagyok mindent.

- Ön gasztronómiai tanácsadó egy névjegykártya szerint. Meglepetés, vagy nem?

- Harminc éve vagyok tagja a francia, egész világot átölelő, gasztronómiai egyesületnek. A Châine des Rotisseur 1248-ban alakult mint a nyársforgatók céhje. A francia forradalomban betiltották, és 1950-ben két neves francia gasztronómus újra életre keltette az egyesületet, most már mintegy a hivatásos szakácsok és amatőr kedvelők társulatát.

A szépművészet és a gasztronómia sokban hasonlatos. Nekem ez egy kedvenc hobbim, amit odáig fejlesztettem, hogy több nemzetközi nagy szakácsversenyen részt vettem a zsűriben, mint amatőr bíró.

Kérdezett: Csikós Tibor képzőművész