A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Idén második alkalommal került megrendezésre a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna

Július végén érkeztem két ösztöndíjas társammal Svédországba. Az idő repül, és szempillantás alatt elérkeztem kint tartózkodásom 4. hónapjához. De az élet nem áll meg, hiszen októberben meghívást kaptam a II. Jótékonysági Teremlabdarúgó Tornára, hogy a látottakról írjak egy cikket a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapjába, a Híradóba. Ez úton is köszönöm a felkérést!

Úgy gondoltam, én nem a meccsek pontos közvetítésével töltöm meg soraim, inkább megpróbálom átadni a hangulatot, benyomásaimat, hogy mindenki érezhesse, milyen nagy események történnek itt, Svédországban, a magyar közösségek szervezésében.

Idén 2. alkalommal került megrendezésre Jönköpingben a Svédországi Magyar Jótékonysági Rendezvények és jönköpingi Klub Hungária magyar egyesületközös programjaként a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna, mely idén még különlegesebbé válhatott azáltal, hogy határon túlról is érkezett egy csapat, nem is máshonnan, mint egyenesen Erdélyből, Csíkszeredából, így már Nemzetközi Jótékonysági Focitorna elnevezéssel büszkélkedhetnek a szervezők.

A rendezvény fővédnöke a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke, Bihari Szabolcs volt. A főszervezők női tagja, Tompa Réka Orsolya, a nap során szinte felfoghatatlan gyorsasággal változott át technikussá, szökkent a büféasztalhoz, és rohant éppen elintézni azt, amit megkövetelt a meccs. Szabó Tibor szervezőészrevétlenül adta ki az utasításokat, egy intéséből játékos, „dolgozó” egyaránt értette mi is a feladat.

Az erősebbik nem ismét kitett magáért, kellő komolysággal küzdöttek a pályán és a lelátón a dicsőséget jelentő első helyezésért és a fényesen csillogó kupáért. A csapatok felkészülve érkeztek, ez már az egyen-mezen is jól látszott.

7 csapat mérhette össze tudását, erejét, felkészültségét, higgadtságát.

A csapatok:

1. Csíkszereda „Nekem 8”, 2. Halmstad , 3. Ljungby „Hargita”, 4. Bottnaryd, 5. Borås, 6. Strömsnäsbruk „Sólymok”, 7. Barszalonna FC

A tornát a Hargita (Ljungby) csapat nyerte meg. Mint megtudtam, tavaly is esélyesek voltak a címre, de idén minden hibából tanulva, egy izgalmas tizenegyesekből álló gólpárbaj után, meg lett a várva várt eredmény.

Talán sikerük annak is köszönhető, hogy csapatukban az életkor széles skáláját fel tudták vonultatni. Segítve egymást, a 13 éves Szász Rikárd is ugyanolyan rangú játékos volt, mint a tapasztaltabb csapattársak.

Az első három helyezett:

1.      helyezett: Hargita/ Ljungby

2.      helyezett: Borås

3.      helyezett: Barszalonna FC /Göteborg

A labdarúgó torna bajnokai
A labdarúgó torna bajnokai

A labdarúgó torna bajnokai

Az ezüstérem birtokosai
Az ezüstérem birtokosai

Az ezüstérem birtokosai
 
A bronzérmesek
A bronzérmesek

A bronzérmesek

A Barszalonna FC büszkélkedhet a gólkirállyal is Tóth Ákos személyében, aki 10 góllal emelte csapata és a délután fényét.

A hangulat olykor feszült volt, de ilyen komoly eseménynél ezt érthető is. Hozzátartozók emelték a meccsek hangulatát, hol biztató szurkolással, hol éljenzéssel.

Sok ismerős arccal találkoztam, akiket jó volt viszont látni. Egy nagy család részeseként lehettem ott, új ismeretségeket köthettem.

Ha az összes résztvevő játékos nem is lehetett első helyezett, mindenki nyertesesen távozott Jönköpingből, hisz egy kellemes napot tölthettünk el. Kicsik és nagyok együtt örültek a sikernek, vagy éppen együtt csüggedtek, de csakis egy pillanatig.

Az este folyamán együtt vonultunk át a vacsora káprázatos helyszínére. Én a halmstadi csapat kedves, nyitott, addig ismeretlen tagjaival tarthattam. Kalandosan, jókedvűen, de mi is megérkeztünk. A nap egy finom székelykáposztával, beszélgetéssel, lazítással zárult.

A szervezők jövőre is nagy szeretettel várják a jelentkező csapatokat és a szurkolni vágyókat 2016. október 14-16. között a Hälleberga Ifjúsági Központban.

 Köszönöm az utat, az élményt Nektek! Kívánom, hogy sok-sok ilyen és hasonló esemény jöhessen létre a jövőben is itt, Svédországban!

Molnár Anna, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

Portré 2018. november 04.
Szalai Erzsébet férjével, Gézával és kislányukkal, Évával, kalandos út végén, több ausztriai és svédországi megálló érintésével, 1957 októberében érkezett meg Göteborgba. A házaspár kezdettől fogva tevékeny részt vállalt a helyi Göteborgi Magyar Egyesület létrejöttében. Szalai Géza ráadásul a SMOSZ 1974.…
Readmore
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME