A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Szimpátia-tüntetés a Székelyek Nagy Menetelése mellett

OKTÓBER 27-ÉN szeles, de napos időben délelőtt 11 órától kezdtünk gyülekezni a stockholmi román követség előtt.
Az elsők között öt halmstadi székely érkezett meg, akik Veres Csaba szervezésében hajnalban indultak Halmstadból, hogy részt vehessenek a stockholmi szimpátia-tüntetésen.
 
Tüntetők a román nagykövetség előtt
Fotó: Tiglezán József
 
EZT MEGELŐZŐEN részt vettünk a Svédországi Protestáns Egyházi Közösség ökumenikus istentiszteletén, amely a tüntetésre való tekintettel, megváltozott időpontban 10 órakor kezdődött a szokásos 11 óra helyett.
Déli tizenkét órára kilencvenen gyűltünk össze a román nagykövetség előtt. Ekkor én azzal a kijelentéssel fordultam a jelenlevőkhöz, hogy mi nem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért tüntetünk. Utána felolvastam az egybegyűlteknek a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének nyilatkozatát.
 
A FELOLVASÁST Publik Antal szavalóművész két szavalata követte. Petőfi Sándor: A székelyekhez, valamint Bencze Domokos: Miénk vagy Székelyföld című verseit hallgathattuk meg előadásában. A szavalatok után átnyújtottuk a követség egyik munkatársának a SMOSZ nyilatkozatának angol nyelvű változatát. (Szerk. megj. A magyar változat a 7. oldalon olvasható)
 
AZ EGYBEGYŰLTEK Kossuth nótákat énekeltek, és hangosan kimondták a követeléseiket „Autonómiát Székelyföldnek”, „Követeljük, hogy Székelyföld legyen önálló közigazgatási régió“. 
Jó hangulatban, békességben váltunk el egymástól, kérve a Jó Istent, hogy segítse meg a székely népet a megmaradásukban, hisz a Székelyföld fel nem osztható, és be nem olvasztható. 
 
 Feldőtő Sándor
 
Fotók: Tiglezán József
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME