A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A kisoroszi önkormányzat hálás az árvízi katasztrófában nyújtott támogatásért

A tavaly júniusban Magyarországon is levonuló dunai árvíz elleni védekezés, valamint az árvízkárok helyreállítása hatalmas összefogásra késztette nem csak a magyarországi, illetve kárpát-medencei, de nyugati szórványban élő magyarságot is. 
Mint már beszámoltunk róla, a SMOSZ által meghirdetett adománygyűjtésre, hihetetlen együttérzést tanúsítva az anyaországot sújtó természeti csapás áldozataival, az elmúlt években ritkán tapasztalható adakozási lelkülettel, közel 55.000 koronát sikerült átutalni a Kisoroszi Község Önkormányzatának az árvízi védekezés, helyreállítás és fejlesztési költségek támogatására. Az alábbiakban Molnár Csaba polgármester köszönőlevelét olvashatják.
Tisztelt Támogatónk!
 
A Duna mentén 2013. június 3-tól levonuló, minden idők, illetve a valaha mért legnagyobb árvíz elleni védekezés miatt kapott támogatásukat ezúttal is szeretnénk újból tisztelettel megköszönni. A nem várt támogatás nemcsak a közvetlen védekezéshez, de a jövőbeni megelőzéshez is nagy segítséget jelentett.
 
Községünket a Duna, mint Önök előtt is ismert, teljesen körülzárta, és két hétig csak csónakon, vagy egyéb vízi járművel lehetett a falut elhagyni, amely nem volt ajánlatos a magas vízállás okozta veszélyek miatt. Az árvíz levonulta után, az Önkormányzat az érintett állami és nem állami szervekkel egyeztette az árvíz elleni védekezés, illetve a megelőzés érdekében. 
 
Időközben megépült a hasonló jellegű katasztrófák idején szükséges S.O.S. Készenléti Alappont Menedékház, amely a Képviselőtestület előrelátását bizonyítja.
 
Az ősz folyamán a Fővárosi Vízművekkel sikerült előrehaladott tárgyalásokat folytatni a meglévő gátrendszer megerősítéséről, illetve közös finanszírozásáról. 
 
E tárgyban a Képviselőtestület decemberi ülésén meghozta döntését, mely alapján sor került a megállapodás aláírására a Fővárosi Vízművekkel. E megállapodás nemcsak a meglévő gátrendszer megerősítését szolgálja, hanem a kis-dunai oldalon hatástanulmány elkészítését is célozza.
 
Ez a beruházás az utóbbi idők legnagyobb segítségét jelenti községünk védekezésében, mely alkalmassá teszi falunkat és az Önkormányzatot a védekezés nyugodtabb megszervezésére, és a valaha mért legnagyobb árvízszint esetén is a katasztrófa elleni védekezés biztosítására.
 
Megköszönve még egyszer segítségüket!
Tisztelettel:
Molnár Csaba polgármester
Kisoroszi, 2014. január 15.
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME