A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A kisoroszi önkormányzat hálás az árvízi katasztrófában nyújtott támogatásért

A tavaly júniusban Magyarországon is levonuló dunai árvíz elleni védekezés, valamint az árvízkárok helyreállítása hatalmas összefogásra késztette nem csak a magyarországi, illetve kárpát-medencei, de nyugati szórványban élő magyarságot is. 
Mint már beszámoltunk róla, a SMOSZ által meghirdetett adománygyűjtésre, hihetetlen együttérzést tanúsítva az anyaországot sújtó természeti csapás áldozataival, az elmúlt években ritkán tapasztalható adakozási lelkülettel, közel 55.000 koronát sikerült átutalni a Kisoroszi Község Önkormányzatának az árvízi védekezés, helyreállítás és fejlesztési költségek támogatására. Az alábbiakban Molnár Csaba polgármester köszönőlevelét olvashatják.
Tisztelt Támogatónk!
 
A Duna mentén 2013. június 3-tól levonuló, minden idők, illetve a valaha mért legnagyobb árvíz elleni védekezés miatt kapott támogatásukat ezúttal is szeretnénk újból tisztelettel megköszönni. A nem várt támogatás nemcsak a közvetlen védekezéshez, de a jövőbeni megelőzéshez is nagy segítséget jelentett.
 
Községünket a Duna, mint Önök előtt is ismert, teljesen körülzárta, és két hétig csak csónakon, vagy egyéb vízi járművel lehetett a falut elhagyni, amely nem volt ajánlatos a magas vízállás okozta veszélyek miatt. Az árvíz levonulta után, az Önkormányzat az érintett állami és nem állami szervekkel egyeztette az árvíz elleni védekezés, illetve a megelőzés érdekében. 
 
Időközben megépült a hasonló jellegű katasztrófák idején szükséges S.O.S. Készenléti Alappont Menedékház, amely a Képviselőtestület előrelátását bizonyítja.
 
Az ősz folyamán a Fővárosi Vízművekkel sikerült előrehaladott tárgyalásokat folytatni a meglévő gátrendszer megerősítéséről, illetve közös finanszírozásáról. 
 
E tárgyban a Képviselőtestület decemberi ülésén meghozta döntését, mely alapján sor került a megállapodás aláírására a Fővárosi Vízművekkel. E megállapodás nemcsak a meglévő gátrendszer megerősítését szolgálja, hanem a kis-dunai oldalon hatástanulmány elkészítését is célozza.
 
Ez a beruházás az utóbbi idők legnagyobb segítségét jelenti községünk védekezésében, mely alkalmassá teszi falunkat és az Önkormányzatot a védekezés nyugodtabb megszervezésére, és a valaha mért legnagyobb árvízszint esetén is a katasztrófa elleni védekezés biztosítására.
 
Megköszönve még egyszer segítségüket!
Tisztelettel:
Molnár Csaba polgármester
Kisoroszi, 2014. január 15.
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME