A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Virtuális Nálad-Nálam, avagy az év első SOMIT találkozója

Az elmúlt évben bizonyára sokunk fejében megfordult afféle gondolatok tömkelege, mint pl. „ennél rosszabb már nem lehet...”, „meddig tart ez még”, „vajon így maradunk örökre”, „ez lesz az új normális”… valamint olyanok is, melyek szerint sok esetben teljesen új szokások köré kell építenünk a jövőnket, legalábbis a közeljövőnket… A megváltozott mindennapjainkba új rutinokat voltunk kénytelenek bevezetni, amelyekhez szélsebesen kellett alkalmazkodnunk. Sokunknak teljesen újra kellett gondolnunk, újraszerveznünk és újraterveznünk az életünk. Sajnos, ez alól nem igen esik kivétel. Egyaránt érintve vagyunk mind, úgy egyéni, mint csoportos, egyesületi szinten is.

A különféle jelzőkkel illethető, csak éppen szokásosnak nem mondható 2020-as évet maga mögött tudva, a SOMIT Generációk (közkedvelt nevén csak SOMIT) vezetősége is – alkalmazkodva a kialakult helyzethez – reményekkel telve és új ötletekkel vetette magát az új, 2021-es esztendőbe.

Így, időt nem vesztegetve, 2021. január 16-án 17.00 órai kezdettel megszervezte az idei év első eseményét, SOMIT virtuális NÁLAD – NÁLAM találkozóját.

Ezzel a virtuális találkozóval – eleget téve a tagság kérésének is – a vezetőség lehetőséget biztosított arra, hogy ha élőben nem is, de a technika segítségével újra együtt tölthessenek az egyesület tagjai néhány vidám órát. E virtuális rendezvény célja többek között az is volt, hogy megadja és biztosítsa az összetartozás érzését, továbbá erősítse azt a SOMIT-on belül.

20210116200445

 

A kötetlen baráti beszélgetéseken kívül a résztvevők körében komolyabb beszédtémák is felmerültek, mint például a közösségi élet továbbvitele és újragondolása a világjárvány idején, illetve az azt követő időszakban, általános járványkezelés világszerte, különféle befektetési lehetőségek, önfejlesztés/önképzési lehetőségek, gyermekvállalás és -nevelés stb. Más, könnyedebb témák is népszerűek voltak, pl. az autókról folytatott diskurzusok, kirándulási lehetőségek.

A sok mókán és kacajon kívül az estét különféle virtuális játékok, pl. egy nagyon érdekes zenei kvíz tette még emlékezetesebbé. A szokványos táborokéhoz hasónlóan e virtuális találkozón is vidám volt a társaság. Ez alkalommal is több generáció képviseltette magát.

Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeni rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra (https://www.somit.net/),ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!


Hívunk, várunk, légy ott! 😊

 

Írta: Urbán Éva

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME