A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

 

Dori_vezetésével_indulhat_a_tánc_kicsi.jpg

A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület munkájának segítése is. Már öt hónapja részese lehetek a göteborgi magyar közösség életének, mely a Tavaszi Szélnek köszönhetően színes, változatos családi programokban is gazdag.

Novemberben a Tavaszi Szél megrendezte hagyományos Márton-napi lakomáját. A néphagyomány úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Mi el akartuk kerülni ezt a veszélyt, így hát az egyesület készült libasülttel, a tagok pedig mindenféle földi jóval. A nap során a gyerekek megismerkedhettek a Márton-nap eredetével, és kipróbálhatták a kézügyességüket is a liba alakú mécses gyártás során, Dobos Tamásnak köszönhetően pedig a honfoglalással kapcsolatos játékban is részt vehettek. Minden kicsi és nagy testileg-lelkileg feltöltődve térhetett haza. Régen a magyarok körében fontos szerepe volt ennek a napnak, hiszen ezt követően a csendes, békés elmélkedésről szóló adventi időszak következett, így egy jó ideig a Márton-nap volt az utolsó lehetőség, hogy mindenki jól kimulathassa magát. A Tavaszi Szél programjának köszönhetően pontosan ezt tettük, így felkészülve az adventi időszakra.

Ezután a karácsonyi ünnepkör került a középpontba: a Tavaszi Szél több programot is szervezett, ahol a magyar családok együtt hangolódhattak és tanulhattak az ünnepről és az azt körülvevő szokásokról. December 2-án – szintén az egyesület hagyományaihoz hűen – a Finnsjö közelében lévő tóparti házikóba invitáltuk az érdeklődőket. A családok elkészíthették saját, egyedi adventi koszorújukat, mindenféle színű és formájú díszből és szalagból válogatva. Aki megunta a koszorúkészítést, annak sem kellett aggódnia: mézeskalács-szaggatásra is lehetőséget biztosítottunk. Az eseményre meghívtam a Stockholmban aktív ösztöndíjas társamat, a zenész Éles Gergő Pétert is, akivel együtt biztosítottuk a zenei aláfestést: hagyományos magyar karácsonyi dalokat játszottunk. Gergőnek ezúton is köszönjük a nagyszerű zenei élményt.

Aki_nem_lep_egyszerre_kicsi.jpg

Miután az adventi koszorú már elkészült, pár nap múlva a Télapó is megérkezett Göteborgba. A Batyu Színház tehetséges előadópárosa, Kortha Nelli és Boronyák Gergely örvendeztették meg a gyereksereget egy fergeteges Mikulás-napi bábelőadással, melynek végén a Télapótól mindenki csokival és gyümölccsel megtömött mikuláscsomagot kapott.

Nem maradtak el a klasszikus gyerekfoglalkozások sem, mindenféle kézműves programmal, játékos tanulással, néptánccal, és baba-mama-papa-klubbal.

Csányi Saci óvodapedagógus több baba-mama-papa klubot is tartott, melyre szeretettel vártuk a legkisebbeket, a karonülő korosztályt és a szüleiket. A legutóbbi foglalkozáson a rekordmennyiségű résztvevőnek köszönhetően egyel nagyobb terembe kellett költöztetnünk az eseményt, mert az előzőben már alig fért el a gyerek- és szülősereg.

A gyerekfoglalkozásainkon mindig helyet kapnak a kézműves programok is, ahol a kicsikből előbújhat a kreativitás, és átadhatják magukat az alkotás felhőtlen és felszabadító örömének. Az utóbbi hónapokban sor került madáretető-készítésre, dekupázsolásra, zoknibáb-alkotásra, és farsangi jelmezkészítésre is. A gyerekek mindig lelkesen vágnak bele a munkába, és a szüleik segítségével egyedi remekműveket alkotnak.

közössegi_Ter_Marton_napon_kicsi.jpg

Néptáncos múltamnak köszönhetően nekem is volt lehetőségem néptáncos foglalkozást tartani a göteborgi magyar gyerekeknek, akik a legnagyobb örömömre igazán táncos lábú társaságnak bizonyultak, és együtt igazi, vidám magyar táncházi hangulatot varázsoltunk itt, Svédországban.

A téli hónapok hidege és sötétsége ellenére a Tavaszi Szél fáradhatatlanul dolgozó vezetőségének és lelkes tagjainak köszönhetően minden alkalommal jó hangulatban teltek a programok – és ahogy egyre hosszabbodnak a nappalok, további izgalmas foglalkozásokra számíthat az, aki ellátogat hozzánk. Farsangi bállal, húsvétváró tojásfestéssel, versmondó versennyel, néptánccal, kézműveskedéssel, túrákkal, és egyéb színes eseményekkel várjuk az érdeklődő magyar családokat idén is!

 

Tamasnal_neha_Szorit_az_ido_kicsi.jpgA_Mikulas_goteborgi_muhelye_kicsi.jpgÍrta: Szőnyi Dorottya

 

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME