A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör harmincadik születésnapjára

1991 februárjában egy maroknyi fiatal értelmiségi úgy gondolta, ha már hónapok óta heti rendszerességgel találkoznak, jó lenne ezt szervezett keretek között folytatni. A lelkesedésünk nagy volt, tapasztalatunk már annál kevesebb, így aztán az alakuló közgyűlésen nem írtunk névsort. Utólag már nem sikerült megegyezni, ki volt ott biztosan és ki nem, ezért az alapító tagok névsora hiányos marad az idők végezetéig. Első elnökünk Bedő Nóra, aki a következő évben hazaköltözött családjával Magyarországra, s így a többi 29 évünknek már nem lehetett részese. Kőrösi Csoma Sándor nevét vette fel az akkor még ifjúsági kör.

Alakulásunk után azonnal kértük felvételünket az országos szövetségbe (SMOSZ), ahol tárt karokkal fogadtak. Mi ezt azzal háláltuk meg, hogy már abban az évben megszerveztünk egy országos körutat Varga Vilmos nagyváradi színművésszel, akinek Ady estje méltán aratott nagy sikert. Ezek után a SMOSZ minden évben hozott színházi előadókat országos körútra.

1994-ben két magyar is Nobel-díjat kapott. Meghívtuk őket, de sűrű programjuk nem tette lehetővé meghívásunk elfogadását. Sebaj! Abban az évben először tagjaink bemutatták a Nobel-díjasokat, ki-ki a maga szakterületén. Akkori elnökünk, Fülöp Géza szívén viselte ennek a folytatását, s ebből aztán a Kőrösi egyik védjegye lett: nem csak vendégek adtak elő, hanem tagjaink is.

Ady-est

Szintén ebben az évben tettük rendbe alapszabályunkat és a tevékenységünket jobban tükröző Művelődésire változtattuk az addig Ifjúsági elnevezést. Ugyanebben az évben tartottuk első nagyobb bálunkat is, az azóta is rekordnak számító 195 fizető vendéggel. Egy bál mindég sok munkát jelent a vezetőségnek, de két okból kifolyólag mégis minden év szeptemberének végén szüreti báloztunk: mert szüksége van a közösségnek olyan alkalomra is, amikor kötetlen formában, csak a találkozás öröméért jön el, és mert a bálok bevételeiből tudtuk fedezni az egyéb rendezvények költségeit.

1996 őszén első alkalommal tartottuk meg nemzeti ünnepünket, Kisch Klára tanítványainak köszönhetően egy bensőséges hangulatú megemlékezésre került sor. A következő évben a Göteborgi Magyar Egyesülettel közösen ünnepeltük március 15-ét, majd a SMOSZ-ból való kilépésük után ránk hárult az országos szövetség központi meghívottjának a fogadása. A nemzeti ünnepek közül kiemelkedik 2006, amikor a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára rendezett gálára sikerült meghívnunk Göran Johanssont, Göteborg akkori vezetőjét, és Kövér Lászlót, aki a Magyar Országgyűlés elnöke jelenleg.

A kilencvenes évek második felében Nilsson Gyöngyvér akkori elnök kezdeményezésére többször is megtartottuk a Mölndali Magyar Napokat, ahol a magyar kultúrát igyekeztünk megismertetni és megszerettetni a befogadó nemzettel. Ebben segítségünkre volt a Barozda zenekar, akik ezen napok estjein felejthetetlen hangulatot teremtettek a táncházban.

Ugyancsak a kilencvenes évek második felében fordult hozzánk néhány szülő, segítsünk termet találni gyermekfoglalkozásaiknak. Ebből nőtt ki később a Tavaszi Szél, mely eleinte a Kőrösi égisze alatt, majd önálló egyesületként folytatta tevékenységét. A két egyesület között mindég kiváló volt az együttműködés.

2000-ben dr. Szőke László nagykövet első alkalommal jött el látogatásra az itt élő magyarokhoz körünk szervezésében. Azután minden évben mi lettünk a felelősei a hivatalos göteborgi nagyköveti esteknek. Ennek 2010 után lett nagyobb szerepe, amikor a kettős állampolgárság megadása magával vonta a konzuli tevékenység jelentős növekedését.

2003-ban Sall László ötlete alapján az első hu.se.t rendezvényre került sor. E sorok egyik írója abban a szerencsében részesült, hogy ő lehetett a Kőrösi elnöke akkor. 2007-ben Csata Attila vette át a staféta botot és az ő elnöksége idején aztán nagyon felpörögtek az események, a hu.se.t-ből iHuset lett, ahol a hu magyar, se svéd, az i a nemzetköziséget jelenti. Kiállítások, koncertek, író-olvasó találkozók olyan tömkelege következett, amit még követni is nehéz, nemhogy megszervezni. A göteborgi önkormányzat támogatását Bengt Halse tiszteletbeli konzul segítségével értük el.

Ugyancsak Csata Attila kezdeményezésére indult útjára a Magyar Pop-rock estek sorozat. Elsőként Tolcsvayt láthattuk, hallhattuk, majd következtek: Varga Miklós, Zorán, Bródy János, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, hogy csak a nagyobb neveket említsük.

Húszéves évfordulónkon a Csík zenekar, a huszonötödiken az Ismerős Arcok tették felejthetetlenné az ünneplést.

2018-ban a 150 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia „Fili” fogadása komoly feladat elé állította a szervezőket. Sikerült nézőkkel majdnem megtölteni a hatalmas Vasa templomot, ahol svéd barátaink ámulhattak a kórus fegyelmezett kiállásán, a profi hangzáson. Számunkra mégis a legnagyobb élményt az a magyar összefogás jelentette, melynek során pillanatok alatt sikerült a göteborgi magyar családoknál elszállásolni ezt az igazi életörömet magukkal hozó csoportot.

Az elmúlt harminc év során nagyon sokan hozzájárultak azon szellemi értékek megteremtéséhez, ami a Kőrösit jellemzi. Felsorolni név szerint szinte lehetetlen feladat lenne mindenkit, meg is haladja ennek az írásnak a terjedelmét. Kérjük, értse meg a tisztelt olvasó, ezúttal csak az egykori elnököket említettük meg, bár jól tudjuk, mindaz, amit elértünk, közösségünk érdeme.

 

Írták:

Kovásznay Ádám Kőrösi alapító tag, három évig titkár, hat évig elnök

Csata Attila Kőrösi alapító tag, három évig titkár, tizenhárom évig elnök

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Weöres Sándor: A teljesség felé

Weöres Sándor: A teljesség felé

Könyvespolc 2021. április 18.
„Tested nem te vagy, hiszen csak anyag, mely folyton cserélődik: negyvenéves korodban húszéveskori testedből egyetlen parány sincsen. De érzelemvilágod és értelmed sem te vagy, hiszen még nem volt, mikor te már a bölcsőből nézegettél. Ki vagy? a határtalan, mely fogantatásodkor…
Tovább
Cigonya

Cigonya

Képzőművészet 2021. április 18.
Tihamért gyerekként ismertem meg Magyarkanizsán, a hatvanas években. Ötödikes koromban lehetett az eszmélésem. Akkor már túl voltunk jó néhány korcsolyázáson a befagyott Körös jegén, jó időben pedig pecázni jártunk a Bányába, vagy a Slajcra, kis Tiszára (a Tisza holtága) vagy…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

„Anya, mikor lesz újra magyar ovi? Úgy hiányzik...!”

„Anya, mikor lesz újra magyar ovi? Úgy hiányzik...!”

Már 2021-et írunk, de az elmúlt év eseményei továbbra is megnehezítik a mindennapjainkat. Ősszel ugyan még volt lehetőségünk…
Virtuális Nálad-Nálam, avagy az év első SOMIT találkozója

Virtuális Nálad-Nálam, avagy az év első SOMIT találkozója

Az elmúlt évben bizonyára sokunk fejében megfordult afféle gondolatok tömkelege, mint pl. „ennél rosszabb már nem lehet...”, „meddig…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME