A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Összefoglaló a Magyar Diaszpóra Tanács XII. üléséről

ovdiaszpora

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait a Karmelita kolostorban 2023. november 16-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor miniszterelnök 2023. november 16-án Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes összefoglalta a következő időszak kihívásait, és a 2010 óta a nemzetpolitikában elért eredményeket.

Semjén kiemelte, hogy 2010-ben az alapoktól tudták újragondolni, majd újraszervezni a világ magyarságát érintő politikát, a kihívásokat lehetőséggé változtatták. Kitért a nemzetpolitika négy alappillérére: az identitás megerősítésére, a nemzet közjogi egyesítésére a honosítás által, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra és az etnikai magyar pártok támogatására. Kiemelte, hogy 2010-hez képest megtízszerezték a külhoni magyarság támogatását, az akkori 13 milliárdos összeg idén már eléri a 150 milliárd forintot.
Beszámolt róla, hogy a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programok részeként eddig ezer ösztöndíjas utazott, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy a gyökerükben emigráns szervezetek mára minden magyar otthonává váljanak az adott országban. Beszélt a kormány radikális bürokráciacsökkentő intézkedéseiről is, jelezve: a külhoni pályázatoknál 2023-ban 2,5 millió forintig nem szükséges szakmai beszámoló, elég csak nyilatkozat a program megvalósulásáról, és a számviteli bizonylatok helyett elég egy összefoglaló.
A nemzeti virtuális tér fejlesztése lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok bárhol a világon regisztráció után a „teljes magyar államrezont” és a közmédia összes adását elérjék. A Welcome Office – Hazaváró Program keretében egyablakos ügyintézést biztosítanak, 27 kormányablaknál magyarul vagy angolul minden ügy elintézhető.
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta, hogy idén 33 országból 82-en érkeztek a diaszpóra tanács ülésére. A gondoskodó nemzet programban idén is 500 millióval támogatták a diaszpóra szervezetek és hétvégi iskolák tevékenységét, templomokat, közösségi tereket építettek és újítottak fel. A pályázatokat 2024-ben is meghirdetik.

Forrás: MTI (Magyar Távirati Iroda)


A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) közgyűlése – Zárónyilatkozat

A NYEOMSZSZ 2023. november 13-án és 14-én Budapesten tartotta éves tisztújító közgyűlését, ahol Bihari Szabolcs elnököt, dr. Klement Kornél és Zennyessy László elnökhelyetteseket újraválasztották, az elnökség tagjai közé több új személy került.
A közgyűlés megköszönte a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az országgyűlési hivatal és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatását és az eredményes közös munkát.
Vendégként a közgyűlésen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki tájékoztatta a részvevőket az időszerű nemzetpolitikai kérdésekről és jelezte, folytatni kívánják a sikeres együttműködést a NYEOMSZSZ-szal. Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt az autonómia törekvések jelenlegi állásáról. Gál Kinga Európa-Parlamenti képviselő vázolta a közeljövő magyar vonatkozású kihívásait. Léphaft Áron az Országgyűlés Hivatala Nemzeti Integráció Iroda mb. irodahelyettese ismertette a munkacsoportok és a hivatala működését.
A közgyűlés reméli, hogy az ukrajnai és az izraeli háborúk mielőbb véget érnek. Együttérez az áldozatokkal és különösen félti a helyi magyar kisebbség tagjait.
Nyugat-európai tapasztalataink a tömeges korlátlan bevándorlást illetően igazolják a magyar kormány migrációval kapcsolatos politikáját, amit a NYEOMSZSZ határozottan helyesel.
A NYEOMSZSZ támogatja a szülőföldjén, a Kárpát-medencében tömbben élő magyar közösségek területi autonómia igényét, ugyanakkor fontosnak tartja a szórványban élők számára a személyi elvű, kulturális autonómia biztosítását. Ezen igény a 2024-ben 800 éves Andreanum évfordulóján, mely az erdélyi szászok számára önrendelkezést biztosított, különös jelentőséget nyer. 2024-ben, Magyarország EU-s tagságának 20. évfordulóján fel kell hívni az EU figyelmét azokra a hiányosságokra, melyek az őshonos nemzeti kisebbségek teljes körű jogait illetik.
Az elnöki, elnökhelyettesi és az országos beszámolók egyöntetűen kiemelték, hogy továbbra is nagy szükség van az összetartozásra, beleértve a legkisebb diaszpóra közösségeket is. Reméljük, a nemzetcsökkenést nemcsak megfékezni, hanem közös erőfeszítésekkel és megfelelő támogatásokkal egy növekvő pályára tudjuk helyezni. A NYEOMSZSZ tevékenységének továbbra is központi eleme az anyanyelvi oktatás és az ifjúsági munka. Ezzel kapcsolatban örül a Kőrösi Csoma Sándor program sikeres újraindításának.
Fogadtuk Bosznia–Hercegovinából a szarajevói Magyar Polgárok Egyesülete HUM felvételi kérelmét a NYEOMSZSZ-ba, és örömmel vettük tudomásul, hogy más országokból is érkeztek érdeklődések; nemcsak Nyugat-Európából.
A NYEOMSZSZ közgyűlése továbbra is támogatja a Bécsi Napló újság megjelenését és népszerűsítését.
Szervezeteink nyitottak és befogadják a Nyugat-Európába érkezett magyarokat. Egyúttal megelégedéssel látjuk, egyre többen, gyerekes családok is, költöznek vissza Magyarországra és az egész Kárpát-medencébe.

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME