A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

NYEOMSZSZ-küldöttség látogatása Strassburgban, az Európai Parlamentben

 

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) tavaly november 18-20 között tanulmányi úton vett részt Strassburgban, hogy találkozzon az Európai Parlamentben dolgozó magyar képviselőkkel, megismerje munkájukat, valamint az ottani intézmények működését. A kiszállásra Gál Kinga képviselő asszony (FIDESZ) meghívására került sor, aki az Európai Parlament pénzügyi támogatásával tette lehetővé ezt találkozót.

 

NYEOMSZSZ-küldöttség látogatása a Strassburgi Európai Parlamentben
- A szerző felvétele

 

 

Küldöttségünk 33 tagja 10 európai országból érkezett: Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Csehország, Svájc és Ausztria, jól tükrözve ezzel a Nyugat-Európában élő magyarok sokszínűségét és szétszórtságát.


A Rajna-parti, közel 300 ezer lakosú Strassburg a két nagy európai nemzet és kultúra találkozásánál fordulatos történelmi múltra tekint vissza. A francia és a német kultúra kölcsönhatása és alkotóereje megmutatkozik a város múltjában és jelenében is. A számtalan szép régi épület, vendéglő és az impozáns gótikus katedrális sok turistát vonz a városba. Nem véletlen, hogy a második világháborút követő gazdasági felemelkedés időszakában, az Európai Közösség, majd az Európai Unió létrejöttével, valamint a francia–német megbékélés jegyében, ez a város lett olyan jelentős intézmények székhelye, mint az Európa Tanács, az Európai Parlament és az Emberi Jogok Bírósága.


A kétnapos látogatás sűrű programmal telt el. Strassburgtól mintegy 30 kilométerre, délnyugatra laktunk a hangulatos, számtalan régi épületből álló Obernai városkában, ahonnan reggelente kocsival mentünk be Strassburgba.


A látogatás első napja a Magyar Köztársaság Európa Tanácsnál működő állandó képviseleténél kezdődött, ahol József Judit nagykövet asszony, a képviselet vezetője, valamint Gál Kinga képviselő asszony és tanácsadója, Kovács Barna fogadta küldöttségünket. Sajnos Tabajdi Csaba (MSZP) és Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselők utolsó pillanatban váratlan elfoglaltságuk miatt lemondták a találkozást.


Ezt követően az Európai Parlament modern, elegáns és hatalmas épületében Szájer József, Schmitt Pál, Gál Kinga, Barsi-Pataky Etelka, Becsey Zsolt, De Blasio Antonio, Járóka Lívia, Őry Csaba, Surján László (mind FIDESZ/KDNP), Tőkés László (független), Sógor Csaba (RMDSZ), Bauer Edit, Duka-Zólyomi Árpád (mind MKP) képviselők fogadtak bennünket, akikkel kötetlen eszmecserét folytattunk. Külön meg kell említeni, hogy ezen a beszélgetésen jelen voltak Michael Gahler (CDU) és Michl Ebner (Dél-Tiroli Néppárt) képviselők is.

 

Délután Schmitt Pál, Szájer József, Bauer Edit és Tőkés László részletesen tájékoztattak bennünket parlamenti munkájukról. Bevezetőikben külön kihangsúlyozták annak az áldásos  munkának a fontosságát, amelyet a NYEOMSZSZ tagegyesületei, és általában a nyugati magyar szervezetek végeznek elsősorban szórványközösségeink megőrzéséért.


A Európai Parlament plenáris ülésének megtekintése után a BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége) delegációjának tagjai még külön hosszasan beszélgettek Markus Ferber néppárti képviselővel. A SMOSZ (Svédországi Magyarok Országos Szövetsége) delegációja ekkor találkozott Göran Färm szocialista és Hélène Goudin független képviselővel. A MAOSZ (Magyarok Angliai Országos Szövetsége) delegációja pedig eszmecserét folytatott Richard Ashworth néppárti képviselővel.


A második nap délelőttjén az Emberi Jogok Európai Bíróságának nagy tárgyalótermében érdekes előadást hallottunk Sajó András ott dolgozó magyar bírótól és munkatársától, Toplán Attilától a bíróság működéséről és érdekesebb esetekről.


Délután egy kisebb sétahajó vitt végig a várost átszelő csatornákon, így érdekes ízelitőt kaptunk Strassburg változatos városképéből, ahol az óváros régi villaépületei a 19. század hangulatát őrzik, míg az európai intézmények modern, elegáns palotái a jelenkori építészet remekei. 


A strassburgi látogatás nem idegenforgalmi kirándulás volt. A nyugat-európai magyar szervezetek küldöttei bepillantást kaptak az európai intézmények működésébe. Fontos volt a találkozás az itt dolgozó magyar képviselőkkel is, akiknek fáradtságos munkáját így közelről megismerhettük. Általunk viszont ők is találkozhattak különböző európai államokban élő magyarokkal, bepillantást nyerve szervezeteink működésébe és ezek célkitűzéseibe. Ezért a találkozást az Európai Parlament magyar képviselői is kivétel nélkül hasznosnak tartották. 


A nyugat-európai magyar szervezetek a jövőben is folytatni kívánják az idén már a dél-tiroli tanulmányúttal megkezdett tájékozódó és kapcsolatteremtő látogatásaikat. Ennek egyik kiemelkedően fontos, érdekes és tanulságos eseménye volt ez a strasburgi út. 


Sajnálatos, hogy meghívásunk ellenére nem találkozhattunk minden, az Európai Parlamentben jelen lévő magyar párt képviselőjével.


Külön elismerésünk és megbecsülésünk illeti vendéglátónkat, Gál Kinga képviselő asszonyt, aki sokoldalú és hasznos parlamenti munkája mellett, amelyet elsősorban az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alelnökeként folytat – amiért az idén elnyerte az EP-képviselője kitüntető címet – , időt szakított a velünk való találkozásra. Elismeréssel ki kell emelni azt is, hogy mindezt amellett teszi, hogy négy gyermek édesanyja. Köszönjük vendéglátását és fáradozásait. A jövőben is sok sikert kívánunk neki!


Gál Kinga elismeréssel nyilatkozott szervezeteink eredményes munkájáról, honlapján ez olvasható a látogatásunkról írott cikkben: „A vendéglátás szimbolikus köszönetnyilvánítás azért a sokévi fáradságos munkáért, érdeklődésért és kiállásért, amit a Nyugat-Európában élő magyarok tesznek az egész magyar nemzet szolgálatában, legyen szó magyarországi vagy határon túli magyar érdekek érvényesítéséről. A nyugati magyar civil szervezetek ugyanakkor bizonyítékai annak, hogy a közösségi összefogás, a civilek világa komoly eredményekre képes, ha társul elszántsággal, és egyéni tenni akarással. A diaszpórában élő magyar közösségeket mentik egyúttal ezek a szervezetek, amikor magyar könyvtárakat, magyar kulturális közösségi központokat, vasárnapi iskolákat tartanak fenn a közösség számára, hogy aktívan őrizzék a magyar nyelvet és identitást a következő generációk számára is.”


Köszönet illeti a képviselõ asszony munkatársát - egyben állandó kísérőnket - Kovács Barnát, aki két napig fáradhatatlanul kalauzolt bennünket. 


Köszönjük továbbá  ifj. Klement Kornélnak – a NYEOMSZSZ alelnökének –, hogy utunkat ilyen kitűnően megszervezte.


A strassburgi látogatás tanulságos és hasznos volt, és ezenkívül tovább erősítette a nyugat-európai magyar szervezetek közötti együttműködést. Egy földrészt átölelő szervezetünk – a NYEOMSZSZ – számára pedig újabb lépés volt a nagyobb nyilvánosság felé.


Harsay György, München

 

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME