A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Fölszállott a páva a Stockholmi Magyar Házra, 2018. december 8-án

Az Adventi ünnepség meleg és családias hangulatát a Fölszállott a Páva fellépői biztosították: Debreczeni-Kis Helga citerán, Patonai Bátor tekerőn, Cruz Heather és Demarcsek Dániel táncjátékaikkal valamint Bodó Tímea Emese énekével. A sikert, a jókedv és vigadalom jelentette, továbbá a vacsorára felszolgált töltöttkáposzta és kürtőskalács.

A legendás Aranycsapat bemutatását az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos vállalta fel egy előadás keretében a Stockholmi Magyar Házban, 2019. január 26-án.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnökének előadása

Lajos tagja volt annak a magyar csapatnak, amely olimpiai ezüstérmes lett Münchenben az 1972-es az olimpiai nyári játékok során.

Jó lett volna az Aranycsapat tagjairól olyan részleteket is megtudni, amelyek ínyencségül szolgáltak volna az előadó beszédében. Az embereket az is érdekelte volna, hogy hogyan jöhetett létre egy ilyen sikeres csapat...

Az előadás hallgatása alatti feszült figyelmet az esti Retro Disco-n lehetett feloldani Persik Szabi DJ közreműködésével, valamint az ízletes kenyérlángos elfogyasztásával.

Érdekes témákat feszegetett a Stockholmi Magyar Házban megrendezett Szabadegyetem keretén belül Dr. Bartosiewitz László és Dr. Sebestyén Gábor. Segítségükkel betekinthettünk a tudomány izgalmas világába.

Szabadegyetemi előadás a Stockholmi Magyar Házban

November 14-én Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vetetője gazdagította tudásunkat az állatokkal kapcsolatos régészeti információkkal: „A szomszéd tehene”– ember-állat kapcsolatok a régmúltban címmel. Az archeológusról megtudtuk azt is, hogy 2006. és 2014. között két ciklusban elnöke volt a Nemzetközi Régészeti Tanácsnak.

Sok figyelemre méltó dolgot tudhattunk meg úgy az előadóról, mint az általa nagyra becsült és számunkra ismeretlen régészeti ágról.

Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vezetője

Dr. Sebestyén Gábor, szülész-nőgyógyászfőorvos számunkra nem ismeretlen. Sokszínű tevékenységeit elismerés övezi. Kétrészes, Tordától Stockholmig – Erdélyből Svédországba címmel megtartott előadásának az első részére decemberben került sor. Ekkor érdekfeszítő témákkal ismertetett meg bennünket: Torda város történelméről, a Tordai Országgyűlésről, a vallásszabadságról valamint az unitarizmusról.

A második részre február folyamán fog sor kerülni, ezúttal Dr. Sebestyén Gábor a saját életéről és munkásságáról fog beszélni.

Március folyamán pedig Dr. Szabolcs Antal fog beszámolni az életpályájáról és a munkásságáról a Stockholmi Magyar Házban.

 

Dr. Madarassy Enikő

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME