A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

2019. február 15–17. között a Hälleberga Tábortanyán gyűltek össze a SOMIT-osok. Egy kis átváltozásra, farsangolásra – természetesen előtte Gyertyaszentelő Boldogasszonyról sem feledkeztünk meg. De hogy mik is történtek még? Na, lássuk a medvét!

Ahogy az őszre jött a tél, úgy váltotta a szüreti karneválra épülő SOMIT tábort a farsangi időszak téli tábora. Az ősszel túlestem már a tűzkeresztségen, immáron másodjára találkoztam ezzel a népes közösséggel. Sok ismerős arcot láthattam újra, de újakkal is gazdagodtunk – meg is töltöttük a tanyát, telt házban éltünk három napig, hetvenhárman, igen, 73-an!

Gyertyadíszítés indította a péntek délutánt. Szebbnél szebb gyertyák feküdtek az asztalokon, mikor én is befutottam útitársaim kíséretében. Rengeteg autó állt már a ház körül, épp vacsorára érkeztünk. A szobák elfoglalása után a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának kialakulásáról beszéltem, s hogy mit ünneplünk ilyenkor. A Boldogasszony Anyánk… kezdetű dal kíséretében mindenki gyújtott egy gyertyát, hogy igazi fénnyel tölthessük meg a sötétbe borult termet.

Ha a vallás után ezen időszak népszokásai felé tekintünk, a medve-kérdés tolakszik elénk: hogy ugyan február 2-án, barlangját ott hagyva meglátta-e az árnyékát vagy sem? Mert a néphit szerint ettől függ, milyen lesz az időjárás. A kapcsolódó irodalmi szösszenetek felolvasásában Bálint Réka és Sebestyén Marianna ösztöndíjas társaim is a segítségemre voltak.

Fotó: Antal József

A nap a hagyományos péntek esti diszkóval zárult. A péntek este könnyedsége mindenkiben ott munkált – örültek egymásnak az emberek, a tábor elején jártunk, másnap még csak szombat lesz, régen voltunk már így együtt… Az őszi táborból tanulva tudtam, hogy a péntek este a nagyobb táncos mulatság ideje. A szombatot már beárnyékolja a tábor vége, s hogy vasárnap sok mindenkinek autót kell vezetnie.

Szombat reggel, ha kicsit tovább ágyban maradhatok, nagy valószínűséggel hasamra sütött volna a nap, mert csodálatos idővel indult a nap. De ez nem történt meg, hiszen a reggeliért felelősek közé voltam beosztva, így már kora reggel a konyhában szorgoskodtam. Ezt követően néhány kisfiúval katonásdit játszottunk, hogy a szülők újra részt vehessenek néhány rég áhított, igazi SOMIT-os programon. Ezzel párhuzamosan Réka és Marianna kvízben tette próbára a tábor lakóit, a farsang hagyománykörén belül mozogva.

Fotó: Bitay Zsolt

Orcsik Attila már korábban is tiszteletét tette egy SOMIT-on. Ezúttal egy latin páros körtáncot, a salsa „kistestvérét” hozta el körünkbe, a Merengue lépéseit tanulhatták meg tőle az érdeklődők. Jómagam a táncosok élénk fényképezésébe kezdtem, aztán már késő lett volna csatlakozni, így végig a legjobb pillanatok megörökítésén dolgoztam inkább. A megéhezett táncosok kiadós ebédet kaptak, melyet az igazi, hamisítatlan krémes koronázott meg.

Lehull az álarc! avagy mit várhatunk magunktól és másoktól címmel tartott előadást Orcsik Attila. Tulajdonképpen maga is farsangot játszott velünk – az előbb még tánctanár volt, aztán hirtelen öltönyös pszichológus vált belőle. Az emberek gondolkodtak. Kérdeztek. Ellent mondtak. Kételkedtek. Egyetértettek. Még az esti tábortűz fényénél is fel-felmerült néhány, addig bennmaradt gondolat az előadás kapcsán néhány táborozóban.

A programok közötti szünetben kisétáltam a napsütötte Hälleberga kyrkához, újra lefényképeztem azt a fát, amelyik októberben sárga levelekkel volt tele. Most terebélyes ágai csupaszon meredeztek az égszínkék légbe. A kis meditatív séta után elérkezett a jelmezes mulatság ideje.

Elsőként a legkisebbek zenés felvonulása következett ötletes jelmezeikben – így hát mindegyikük el is nyerte a maga jutalmát. Tisztában voltunk vele, hogy a felnőttek farsangi felvonulása igazi karneváli forgataggal kecsegtet, így jobbnak láttuk elkölteni az ízletes vacsorát.

Fotó: Bitay Zsolt

A „nagyok” felvonulásakor jómagam a zsűri munkájában osztoztam. Nagy holtversenyek, sziporkázó produkciók után végül sikerült döntésre jutnunk. Az est egyöntetű, két díjat is bezsebelt nagy sikere volt a hippi öltözetbe bújt pár, akik táncukkal megmozgatták jelmezes társaikat, s a közönség tagjait is.

A tábortűz pernyéit messzire vitte a szél. Az előtetővel gazdagodott konferencia teremben felhangzottak a szombat esti diszkó első hangjai. Én végül a konyhában találtam meg a helyem, ahol jót beszélgettünk. Örültem, hogy találkozhattam a „régi” ismerősökkel, s megismerhettem új embereket. Svédország szellőrózsájának minden irányából érkeztünk, a hétköznapokban több száz kilométer választ el minket egymástól. De erre a pár napra megszűnnek a távolságok Hälleberga erdei tisztásán – magyar zenével, magyar ízekkel, magyar szavakkal. Ha jól belegondolunk, tulajdonképpen nem is léteznek távolságok, hiszen magyarságunk – bárhol járjunk is – összeköt!

Antal József

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME