A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem.
Dél körül kezdődött. Egyre több autó parkolt le a ház udvarán, csomagok kerültek elő ezekből az autókból: sütemények tálcán, finom saláták tálakban.  Egyre többen siettek csomagokkal felpakolva a házba. Aztán megjöttek a gyerekek, a fiatalok is valamiféle ünnepélyes izgatott vidámságba öltözve. 
Mi történt odabent?  A konyhán nagy volt a sürgés-forgás, hiszen mindenkit meg akartak vendégelni, aki aznap odalátogatott, és bizony sok embert vártak. Közben odafent az emeleten, farkasok, királyok, udvarhölgyek, katonák, banyák, házi és erdei állatok, sőt ördögök készültek nagy barátságban valami titokzatos dologra. A színpadon pedig két apuka ördögtanya építésébe fogott. S ha ez nem volna elég, kamerákat, lámpákat szereltek fel itt is, ott is. 
Lassan délután négy óra lett. Aki eddig nyüzsgött, az elcsendesedett, függöny mögé bújt, hogy helyet adjon azoknak, akik 16:00 órára érkeztek, és akik elfoglalták helyeiket a díszteremben a székeken.
Szneszpalntk
 
Aztán kihirdetetett: a függöny mögött tíz különböző korú gyermek, fiatal és öt lelkes felnőtt népmeséket készül bemutatni. A csoport megálmodója, szervezője, irányítója, szóval a csoport szíve, lelke és motorja, Szentkirályi Csaga. Ez már a tízedik alkalom, tízedik előadás. A bemutató ingyenes, az előadás után mindenkit várnak vacsorára, továbbá adományt gyűjtenek, amit csíkszeredai árva gyermekek kapnak meg, idén már ötödik alkalommal.
Majd elkezdődött az első mese, és jötték a mesék sorra. Nevetés, ének és taps töltötte be a házat. Bátran mondhatom nektek, a nézők is szereplőkké, gyermekekké változtak. 
Az előadás után a szereplők és nézők egyaránt asztalhoz ültek az ebédlőben. A jelenlévők örültek egymás társaságának, a meséknek, a napnak, jó hangulatban megvacsoráztak, de nem feledkeztek meg az árvákról sem, akik számára idén rekord összeg gyűlt össze, hogy – amint eddig is,– télire cipőt, kabátot vehessenek belőle, és lehetőség szerint egy kirándulásra is elmehessenek majd.
Aztán vége lett a napnak, mindenki hazaindult, de jövőre, a tizenegyedik bemutatón ti is részt vehettek. Gyertek el, töltsétek velünk azt a napot! N.H.
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME