A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született meg az elhatározás, hogy alakítsunk egy magyar egyesületet Eskilstunában. Ezen a találkozón, a vendéglátón kívül, részt vett Persson Mária, Kollarik György, Burda Judit, Kovács Gyula, Bokor Imre és Fekete Jenő.

           A nagy lelkesedés nyomán, 1989. május 7-én, nagy létszámú részvevő jelenlétében megtartottuk az alakuló közgyűlést, amelyen részt vett az Országos Szövetség akkori elnöke, Jakabffy Ernő is. Az otthonias hangulatot a Barozda népzenei együttes biztosította. 

           Az első vezetőség a következő személyekből állt: Kovács Gyula – elnök, Kollarik György – alelnök, továbbá Kovács Imre, Barra Regina, Burda Judit, Rékasi Károly, vitéz Horváth Dénes és Fekete Jenő. Horváth Dénes vállalta az alapszabály kidolgozását és ennek elfogadása után a közösség munkája törvényessé vált, majd kérésünkre felvételt nyertünk a SMOSZ-ba mint tagegyesület.

           1990-ben sikerült egy megfelelő termet bérelni, melyet a Kovács Imre vezette lelkes csoport egészen „otthoniassá”, magyarossá rendezett be és díszített ki. Ez a terem aztán számtalan emlékezetes rendezvénynek adott helyet egészen 2005 tavaszáig, amikor is anyagi okokból meg kellett válnunk tőle. Szerencsére ez nem okozott nagy gondot, mert Fazakas András – a mostani alelnökünk – leleményességének és jó üzleti érzékének köszönhetően olyan házat vett, amelyben színházterem is volt és azt számtalanszor bocsátotta a rendelkezésünkre.

           Közösségünk, az alapszabályban megfogalmazott célokat követve, az anyanyelvünk és identitásunk megtartását, az otthoni és a világ magyarságával való kapcsolat tartását, valamint gyerekeink számára az anyanyelv tanítását tartotta a legfontosabbnak.

Köszönettel tartozunk Daróczi Emesének, valamint Lindberg Katalinnak, akik több éven át vállalták a gyerekekkel való foglalkozást.      

Resized20200126132709

     A 30 év alatt több mint 150 összejövetelt rendeztünk, első sorban a nemzeti ünnepeinket tartva szem előtt, majd színielőadások, bálok, húsvéti és mikulás programok voltak a prioritásaink között.

           A jubileumi összejövetelünket ez év január 18-án tartottuk meg, melyet a SMOSZ elnöke, Bihari Szabolcs is megtisztelt a jelenlétével, valamint a västeråsi barátaink is részt vettek rajta. Vidám hangulatú, reménykeltő ünnepség volt. 

           Mindamellett, hogy az évek során a taglétszámunk lecsökkent, vezetőségünk (Fazakas András, Vida Krisztina, Fazakas Éva, Rotaru Rozália, Katona Emese, Smirer Judit, Toró Lajos /Ildikó/ és Fekete Jenő) mindent megtesz azért, hogy továbbra is életképes legyen a közösség és megfeleljen a tagok elvárásainak. A siker záloga a vezetőség lelkes, odaadó és önkéntes munkája.

           Szoros együttműködésben állunk a västeråsi egyesület tagjaival, akik szép számban vesznek részt a rendezvényeinken és vállalják a kiadások egy részét is.

Valljuk, hogy összefogásban van az erő és ez ad egy reményteli jövőképet!

 

Fekete Jenő

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME