A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban

Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért. Ez koronként és helyszínenként más és más. Mi most a göteborgi gyerekek műhelyébe nyújtunk bepillantást. A göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesületben gőzerővel beindultak a 2022-es év közös gyermekprogramjai. Januárban korlátozott létszámmal, számunkra kicsit szokatlan módon – előzetes jelentkezés útján – szerveződtek a vasárnapi összejöveteleink.

A megengedett húsz fő mindig megvolt, talán néha még eggyel több is, de hát csak az nem tudja, aki nem élt Svédországban, hogy itt ismeretlen fogalom a gyerekek körében a vigyázzállásban sorban állás, amely elengedhetetlen feltétele a lurkók számbavételének. Azután eljött a február, a restrikciók eltörlésével, amelyet már mindannyian nagyon vártunk. Így nem lesz akadálya, hogy megtartsuk a tavaszi félév programjainak egyik kiemelt eseményét, a március 15-i forradalom és szabadságharc kapcsán szervezett találkozót. Ezt idén egy tó mellett található kirándulóházban rendezzük meg. Az idilli környezetben idén is elszavaljuk a Nemzeti dalt, amelyre sajnos tavaly nem volt lehetőségünk, hiszen egy éve leg­inkább online térben tudtunk együtt lenni. Legutóbb két éve, 2020-ban lelkesítette az össze­gyűlteket Petőfi Sándor költeménye. Akkor egy lovardát tettünk meg az ifjak találkahelyének, ahol, aki akart, lóra pattant, valamint Petőfi kedvenc ételét, a túrós csuszát tettük az asztalra. A Nemzeti dalt pedig Csikós Csenge szavalta el, mindenki legnagyobb megelégedésére. A fiatalok segítsége a lovagoltatásnál is jól jött két éve, amely gondolkodásra késztetett bennünket, felnőtteket.

Két korábbi tavaszi szeles, Flóra és Csenge segíti a szülőket. / Fotó: Antal József

Az ötlet – hogy a korábban gyerekként az egyesületbe járó, de azóta már „a fészekből kirepült” gyerekeket szervezőként, segítségként bevonjuk az egyesület munkájába – elindította azt a folyamatot, melynek eredményeképp tavaly novemberben Márton napi sokadalmat tartottunk, libapecsenyével, fehérkenyérrel, amelyet a rétesekkel együtt a svenljungai Femobla pékségben süttettünk meg, külön erre az alkalomra. Az össznépi rendezvényre nemcsak az aktív tagjainkat, a (kis)gyermekes családokat, hanem a már felnőttkorba lépő, egykori tavaszi szeleseket is meghívtuk, hogy ezzel a „forradalmi” ötlettel is építsük közösségünket, kérve, hogy Talpra, magyar! Ahogy a márciusi ifjak tették egykoron.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME