A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem állva egészen a Helsingborghoz közel eső aggarpsgårdeni cserkészlak udvaráig.


A SOMIT Generációk tra­dícioná­lis sátortábora 2022. június 23–26. között került megrendezésre. Ez a tábor is korlátozott létszámú volt még és csak a tagok számára volt elérhető. Tradíciójához híven ezúttal is élmény- és eseménydús időtöltésre adott lehetőséget minden kedves résztvevőnek, kötetlen, szabadidős programokkal, sportolási lehetőségekkel, ill. a rendezvény lehetőséget biztosított ismerkedésre, új barátságok kötésére, a magyar nyelv gyakorlására, és végül, de nem utolsósorban a kikapcsolódásra és a szórakozásra is. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy az idei „első bálozók”, azaz új táborozók is azonnal otthon érezték magukat, szinte az érkezést követően percek után beleolvadva a SOMIT sátortábor dinamikájába.  

A korábbi táboroktól eltérően, a 2021-es knottokat és a világjárvány nagy részét magunk mögött hagyva idén az a rendkívüli szerencse kísérte táborunkat, miszerint a teljes hosszú hétvége idején csodás melegben és napsütésben fürödhettünk, átvitt, ill. a szó szoros értelmében is. Kicsiknek és nagyoknak örömére egyaránt, nagyokat lubickolhattunk a tengerben és a tábortanyához közel eső tavak vizeiben is.  

Tény, hogy az esztendők múlnak, az ősz hajszálak megjelennek, a táborozók jönnek-mennek, viszont vannak dolgok, melyek évről-évre változatlanok maradnak. Ilyen példálul az is, hogy idén is volt, aki sátorban, aki autóban, aki lakókocsiban, aki a házban, de olyan is akadt, aki a csillagos ég alatt töltötte ezt a hosszú hétvégét. Ezen sokszínűség is egyik sajátossága az egyesület életének szintúgy, mint az, hogy annak ellenére, hogy az idei táboron két nagy közös étkezés volt előre meghirdetve, minden más étkezés is szinte közösre sikeredett. Ezeken túl jutott bőven idő a kollektív strandolásra, napozásra, a gyermekeknek szabadtéri játékokra. Voltak, akik a horgászásban lelték örömüket, de olyanok is, akik naphosszat beszélgettek, pihentek és élvezték a melegen sütő nap simogató sugarait. Esténként a tábortűz mágnesként vonzotta maga köré a táborlakókat, színteret biztosítva az énekelni vágyó vidám társaságnak. A korábbi nyári táborokhoz hasonlóan, ez a hétvége is nagyon jó hangulatban és eseménydúsan telt el.

Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeli rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!
Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊
Fotók: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME