A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem állva egészen a Helsingborghoz közel eső aggarpsgårdeni cserkészlak udvaráig.


A SOMIT Generációk tra­dícioná­lis sátortábora 2022. június 23–26. között került megrendezésre. Ez a tábor is korlátozott létszámú volt még és csak a tagok számára volt elérhető. Tradíciójához híven ezúttal is élmény- és eseménydús időtöltésre adott lehetőséget minden kedves résztvevőnek, kötetlen, szabadidős programokkal, sportolási lehetőségekkel, ill. a rendezvény lehetőséget biztosított ismerkedésre, új barátságok kötésére, a magyar nyelv gyakorlására, és végül, de nem utolsósorban a kikapcsolódásra és a szórakozásra is. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy az idei „első bálozók”, azaz új táborozók is azonnal otthon érezték magukat, szinte az érkezést követően percek után beleolvadva a SOMIT sátortábor dinamikájába.  

A korábbi táboroktól eltérően, a 2021-es knottokat és a világjárvány nagy részét magunk mögött hagyva idén az a rendkívüli szerencse kísérte táborunkat, miszerint a teljes hosszú hétvége idején csodás melegben és napsütésben fürödhettünk, átvitt, ill. a szó szoros értelmében is. Kicsiknek és nagyoknak örömére egyaránt, nagyokat lubickolhattunk a tengerben és a tábortanyához közel eső tavak vizeiben is.  

Tény, hogy az esztendők múlnak, az ősz hajszálak megjelennek, a táborozók jönnek-mennek, viszont vannak dolgok, melyek évről-évre változatlanok maradnak. Ilyen példálul az is, hogy idén is volt, aki sátorban, aki autóban, aki lakókocsiban, aki a házban, de olyan is akadt, aki a csillagos ég alatt töltötte ezt a hosszú hétvégét. Ezen sokszínűség is egyik sajátossága az egyesület életének szintúgy, mint az, hogy annak ellenére, hogy az idei táboron két nagy közös étkezés volt előre meghirdetve, minden más étkezés is szinte közösre sikeredett. Ezeken túl jutott bőven idő a kollektív strandolásra, napozásra, a gyermekeknek szabadtéri játékokra. Voltak, akik a horgászásban lelték örömüket, de olyanok is, akik naphosszat beszélgettek, pihentek és élvezték a melegen sütő nap simogató sugarait. Esténként a tábortűz mágnesként vonzotta maga köré a táborlakókat, színteret biztosítva az énekelni vágyó vidám társaságnak. A korábbi nyári táborokhoz hasonlóan, ez a hétvége is nagyon jó hangulatban és eseménydúsan telt el.

Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeli rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!
Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊
Fotók: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. június 28.
Rendszerint a Nemzeti Összetartozás Napja környékén folytatom a lázas munkát, végzem az utolsó simításokat a júniusi Híradón. Ilyenkor elidőzöm kicsit az idézetek között. Végül ismét egy Kosztolányi Dezső részletet választottam. A következő oldalon olvasható.
Tovább
Pillanatkép. Három kortárs olasz regényről

Pillanatkép. Három kortárs olasz regényről

Könyvespolc 2023. június 28.
Három olasz könyvvel szeretném most megismertetni az olvasót. Paolo Giordano: A prímszámok magánya; Niccolò Ammaniti: Én és te; Stefano Benni: Gyorslábú Achille. Mindhárom kortárs alkotás, érdekes módon mindegyik fókuszában olyan szereplők állnak, akik képtelenek beilleszkedni a társadalomba külső és belső…
Tovább
Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Képzőművészet 2023. április 01.
Nagy pelyhekben kezdett szállingózni a hó, amikor autóval elindultam a város másik végére, Budakeszi irányába. Kezdetben még világos volt, de később a pénteki csúcsforgalomban rám esteledett. Amikor megérkeztem a polgármesteri hivatalhoz, már teljesen sötét volt. A belépőket követve rögtön néhány…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább
Beszélgetés Sándor Krisztinával

Beszélgetés Sándor Krisztinával

Portré 2023. június 28.
Brassóban született, jelenleg Csíkszeredában él. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, azóta számtalan közéleti tevékenységben vett részt. Neve összefonódott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, de legtöbben talán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos kapcsán hallottak róla, melynek hosszú ideig volt…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról…

Hírek a SOMIT háza tájáról…

2023. április 28-án délután 18 órakor ismét megnyíltak a hällebergai SIK Központ ajtajai, újfent helyet biztosítva a hosszú…
Fiatalos lendületet kapott a Boråsi Magyar Egyesület

Fiatalos lendületet kapott a Boråsi Magyar Egyesület

Az idei tavasz nemcsak a természetben hozott némi változást, hanem a Boråsi Magyar Egyesület életét is új lendülettel…
Kók György – a Kőrösi gazda

Kók György – a Kőrösi gazda

Szentekről, boldoggá avatottakról olvasva sokszor elgondolkozunk, hogy tényleg úgy lehetett-e, ahogyan a róluk szóló legenda mondja? Akiről én…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME