A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Őszi beszámoló

pann 1A kellemes őszi napokat gyorsan felváltották a sötét, hűvös, szomorkás napok, de a Pannóniánál ez mégis vidám, pörgős, eseménydús periódus volt. Októberben Lundba mentünk, ott néztük meg a SMOSZ által körbeutaztatott színházi előadást, A mese eleje és vége címmel, Kökényessy Ági és Bardóczyi Attila szereplésével. Ezúton is köszönjük az élményt a művészeknek, fantasztikus színdarabban volt részünk.

Közben zavartalanul zajlanak a gyerekfoglalkozások, amiket szombatonként tartunk. Örömünkre segítségünk is van Balogh Dávid Attila személyében, aki a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram keretében támogatja a dél-svédországi egyesületek munkáját.  A gyerekek nagyon ügyesen felveszik a ritmust minden alkalommal, a zenés-táncos foglalkozásokat és a kézműveskedést egyaránt kedvelik. Közben meg igyekszünk aktuális témákról, szokásokról, eseményekről beszélgetni velük.

pann 2


Október végén őszi bált szerveztünk, ahol ismét összehoztuk a generációkat, együtt bulizott kicsi és nagy egyaránt. Kató István és Balogh István voltak a felelősök a jó hangulatért, akikben ezúttal sem csalódtunk, hiszen ügyesen válogatták össze a zenei felhozatalt, alaposan megtáncoltatták a társaságot.
November elején megszerveztük az első felnőtt táncházat, ami igen nagy sikernek örvendett. A gyerekek, akik ezúttal csak kísérőként voltak jelen, kézműves feladatokkal, papírhajtogatással foglalták el magukat, ameddig a felnőttek táncoltak. Dávid pedig kíméletlenül tartotta a tempót, este kilenc óráig szinte megállás nélkül pörögtünk, forogtunk a jó muzsikára.

pann 4


Amint a felsoroltakból is kiderül, az ősz a jókedv, szórakozás, humor jegyében telt, és mint ilyen, fénypontja a stand up comedy est volt, Orosz Gyuri önálló estjével. Ezt nagy sikerként éljük meg, rengeteg embert mozgósítottunk, városhatárokat jóval átlépve, hiszen Koppenhágából és Göteborgból is jöttek érdeklődők, egyebek mellett. A klub elnökének, Kovács Sándornak, régi vágya volt egy ilyen est megszervezése és vállalta, az elejétől a végéig a lebonyolítását, ami valljuk be, nem kevés szabadidőről való lemondással járt… Köszönjük, Sanyi, szép munka volt! A művész úrnak pedig köszönjük a fellépést, a humoros történeteket, a rengeteg, fulladásig tartó, könnyes nevetést és elkent sminket.

pann 5


Lapzártáig ugyan nem kerül még sor rá, de készülünk a következő programunkkal, a Mikulásváróval. Fogadjuk a SMOSZ által ajánlott zenés, interaktív színdarabot, ugyanakkor mi is készülünk egy rövid kis előadással. Idén először a Pannónia gyerekklubjának aktív résztvevőivel ünnepre hangolódó énekekkel, tánccal szeretnénk meglepni a közönséget.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME