A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Magyar közösségi élet Eskilstunában

Az Eskilstunai Magyar Közösség sikeres első félévről számolhat be.


Március 15.-én megtartottuk a szokásos közgyűlésünket, és ez alkalommal emlékeztünk meg az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójáról is. Jólesően tapasztaljuk, hogy a közgyűléseinkre minden évben egyre többen jönnek el és hasznos ötletekkel, tanácsokkal teszik értékesebbé a közös munkánkat. Immár második éve, hogy zenei élményben is volt részünk: Simó Csongor és Daróczy Péter gitárjátékának tapsolhattunk, ezzel is értékelve kiváló tehetségüket.


A közgyűlés által elfogadott kultúrális eseményterv alapján május 3.-án a marosvásárhelyi Hahota színtársulat vendégjátékát kísértük nagy élvezettel és elismeréssel. Az előadásra kb. százan gyűltünk össze, mert a västeråsi és a kumlai egyesületből is érkeztek érdeklődök.


Lévén hogy az eskilstunai közösség tagjai illemtudó emberek, így június 1-én viszonozták a kumlaiak látogatását. Erre azért került sor, mert a kumlaiak szervezték meg Csongrádi Kata Sissy és én című előadását, amely szintén csodás élményt nyújtott. Az előadás után Jánosi Levente és kedves felesége látta vendégül az ízlésesen berendezett, új villájukban az egész eskilstunai csoportot, ezzel is tovább gazdagítva az élményszekben dús kiszállást.


Három vezetőségi tagunk, Jacobsson Irén, Harkai Marika és Kovács Imre születésnapjának a megünneplésére is sor került. Ezeknek a megszervezésébe is besegítettünk, és néhányan a közösségünkből részt is vettek az ünnepségeken.


Most készülünk az őszi programokra, hiszen mi is fogadjuk a Magyar Versmondók Egyesületét a Wass Albert emlékműsorukkal, majd októberben megrendezzük a már hagyományossá vált szüreti bált.

 

Végezetül engedjétek meg, hogy röviden bemutassam vezetőségünk tagjait:

 

Elnök: Fekete Jenő
Alelnök: Kovács Imre
Pénztáros: Rékasi Károly
Titkár: Harkai Marika
Kultúrfelelős: Nagy Elemér
Vezetőségi tagok: Fazekas Éva, Göllei Anna, Jacobsson Irén

 

Fekete Jenő
elnök

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME