A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Harminc éves a Halmstadi Vajdaság Egyesület

 

 
Bemutatjuk a SMOSZ legújabb tagegyesületét
 
A hatvanas és hetvenes években sok magyar jött vendégmunkásként az egykori Jugoszláviából Svédországba. A délvidéki Sándoregyházáról érkezettek többnyire Halmstad környékén telepedtek le. Dolgozni, pénzt keresni jöttek az új hazába, és meg is állták a helyüket. 
 
f_20_2.jpg
A Halmstadi Vajdaság Egyesület vezetőségi tagjai, balról jobbra: Kovács
György alapító elnök, Turai Péter, Kis Irén, MéJszáros Erzsébet, Gulyás
Imre vezetőségi tagok, valamint Holer Gáspár jelenlegi elnök.
 
Kovács György, az egyesület alapító elnöke meséli:
 
- Kezdetben a bálokat nehéz volt magánszemélyként megszervezni, ezért aztán az 1979-es Katalin-bálon merült fel annak a gondolata, hogy egyesületbe tömörüljenek. Az elgondolást tett követte: 1980-ban Vajdaság néven meg is alakult az egyesület. A SMOSZ-ról akkor még nem hallottak, Jugoszláviának a nemzeti kisebbségekkel szemben folytatott kirakatpolitikáját nem ismerték fel. Nagy többségük akkor még jugoszláv állampolgár volt, ezért célszerűnek tartották az egykori Jugoszlávia által fenntartott itteni szövetségbe belépni. Ennek több gyakorlati hasznát tapasztalták: útlevél- vagy bármilyen más hivatali ügy elintézéséért nem kellett messzire utazniuk, a jugoszláv konzul ugyanis eljött az egyesület által szervezett konzuli napra. A nyolcvanas évek végén két évre magyartanár érkezett Jugoszláviából. Fizetését is onnan kapták, feladatuk nem csak a gyermekek anyanyelvi oktatása volt, hanem felnőttekkel is foglalkoztak, ha volt erre igény. A délvidéki Magyar Szó napilapot rendszeresen elküldték nekik, könyveket, filmeket kölcsönözhettek. Ez az állapot a délszláv háborúval véget ért, az akkori vezetőség gyorsan belátta, hogy abban a Jugoszlávia által szervezett szövetségben nekik nincs már többé helyük. A SMOSZ-ba való belépést sokáig fontolták, végül a 2008-as közgyűlésükön döntöttek a belépés mellett. Felvételüket 2009 őszén kérték, 2010-ben a SMOSZ közgyűlése egyhangúlag elfogadta tagsági kérelmüket.
 
A Híradó olvasóit bizonyára érdekli az is, mi az, amiben hasonló, mi az, amiben különbözik a Halmstad-i Vajdaság egyesület a többiektől. A legtöbb vidéki egyesületünkhöz hasonlóan évente három bált tartanak: szilveszterkor, húsvétkor és szüretkor, ez utóbbit „szőlő-bálnak” nevezik. Heti rendszerességgel találkoznak, férfiak és nők külön, más-más elfoglaltságot találva maguknak. Több egyesülethez hasonlóan nekik is sok ideig volt futball-csapatuk. A tagság többsége itt is az idősebbek közül kerül ki.
 
Van viszont valami, ami egyedülállóvá teszi őket a SMOSZ palettáján: az egyesület tagjai döntő részben ugyanabból a faluból származnak. Tréfásan jegyezte meg Gulyás Imre pénztáros, hogy az egyesületbe való tagfelvételi kérelem szinte egyenlő a „sándoregyházi állampolgárság” elnyerésével. Ezért az ő emberi közösségük szorosabb kötelékeket mutat, mint a többi egyesületé. Itt a tagság összetétele alig változott az elmúlt évtizedekben; mindenki ismer majdnem mindenkit, gyerekkora óta. Ha vannak is súrlódások, veszekedések, a kibékülés hamar megy, haragot rokonával, gyermekkori barátjával senki sem akar tartani.
 
A barátságos légkör jellemző rájuk, mindenki tudja a maga helyét a közösségen belül, és szívesen vállal részt a közösséget építő munkából. A harmincéves évfordulót ünneplő bálra például nagy tálca süteményekkel érkeznek az asszonyok. Jó szívvel hozza ki-ki a magáét, hogy minél gazdagabb legyen a terített asztal. Irénke néni például hajnalban kelt, majd száz kiflit, kenyereket sütött, de az esti mulatságon nyoma sem volt rajta fáradtságnak. Első volt a táncolók között is. Pedig tele volt a parkett fiatalokkal is, szebbnél szebb lányok ropták a csárdást, táncolták a tangót és járták a szerb kólót. A zenéről két együttes is gondoskodott, nehogy lanyhuljon a táncoló kedv. Érdemes megemlíteni, hogy a Halmstad-i Vajdaság egyesületnek saját zenekara is van, és nem akárhogyan zenélnek. Már csak azon gondolkodik el a vendég, hogy ha ilyen egyesületi élet van Halmstadban, vajon ki maradt otthon, Sándoregyházán?
 
 
Kovásznay Ádám
 
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME