A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Tavaszi történetek

Katica

A. Tünde és családja nagyon szeretnek kirándulni. Egyik alkalommal velük tartott egyik barátnője is, férjével és Kati nevű kislányukkal. A barátnő meglátott egy katicabogarat. Felkiáltott:

-   Né, katicabogár!                                                                                                                                                          

Kati odaszaladt, megnézte a pöttyös bogárkát, majd boldogan kiáltott az apjának:

-  Né, Apú, cabogár!

Mesemondás

B. Zsuzsa, dél-svédországi magyartanárnő egyik órán „Piroska és a farkas” című mesét mondta el tanítványainak. A következő órán ugyanezt a mesét a gyerekek mondták el, saját szavaikkal. Az egyik kislány nagyon ügyesen elmondta az egész mesét, de mikor a történet végéhez érkezett, így fejezte be azt:

-         ...és akkor a vadász telerakta kövekkel a farkas hasát, és aztán megszűrte...

A gyerek elfelejtette a magyar kifejezést és svédül varratta be a vadásszal a farkas hasát. Varr –syr (szűr)

Recept

T. Anna lányaival, unokáival egyik nyáron sorra látogatták a magyarországi rokonokat, ismerősöket. Vendéglátóik jó magyar szokás szerint mindenütt szeretettel és roskadásig megterített asztallal várták őket. Annáék előre kioktatták gyerekeket, hogyan viselkedjenek: fogadjanak szót, egyenek meg minden ételt, amit feltálalnak, ne válogassanak, finnyáskodjanak. Nem is volt baj velük. Az egész család jól érezte magát, Andrea, Anna legidősebb lánya rendre elkérte a finom fogások receptjeit. Az egyik rokonuk kelkáposzta főzeléket főzött. A gyerekek ették, s mivel kissé szokatlanul csendben voltak, Anna megkérdezte:

-         Ízlik az étel, Róbert?-                                                                                                  

-         Iiiigen, - mondta és nagyot sóhajtva folytatta: - de nem kell semmi recept.

Történelemóra

V. László feleségével és két gyerekével budapesti tartózkodásuk alatt rendre felkeresték a város nevezetes helyeit. Sétájuk során eljutottak a Nemzeti Múzeumhoz. László kapva az alkalmon, mesélt az 1848-as forradalomról, megmutatta, feltételezés szerint hol szavalta el Petőfi a Nemzeti dalt, és hogy egyúttal ellenőrizze is a tíz éves Péter tudását, megkérdezte:

-         Tudod, ki volt Petőfi?

-         Persze, egy költő - jött a magabiztos válasz.

-         És tudod-e, mit csinál egy költő?

-         Verset ír - válaszolt Péter kissé unottan a fölöslegesnek vélt kérdésre.

-         Igen, de Petőfi nem csak költő volt, nem csak verset írt, nekünk valami mást is jelent az ő neve - folytatta László az oktatást - Meg tudnád mondani, mit tett még?

-         Harcolt. - Jött a tömör válasz.

-         Mit gondolsz, miért harcolt?

Péter, aki a „szabadság” szó fogalmát csak mint munkaszüneti alkalmat ismerte, emígyen válaszolt:

-         A munka ellen.

Érthetően

Sétálni mentem az unokáimmal, Oszkárral és Tündével. Oszkárba belebújt a kis ördög, a játszótéren lefeküdt a földre, és hiába szóltam, álljon fel, rám sem hederített. Elveszettem a türelmemet és elég határozottan rászóltam:

-          Oszkár, nem hallod, mit mondtam? Milyen nyelven mondjam, hogy értsed is?

Tünde rám nézett, és oktató hangon adott tanácsot:

-          Mama, talán próbáld meg svédül.

           

A Gellértben

Egyik kedvenc budapesti fürdőnk a Gellért. A gyerekek természetesen főleg az óránként megismétlődő hullámzás miatt kedvelték meg. Különösen Oszkár várta türelmetlenül az idő múlását, Tünde és én nem rajongtunk annyira ezért az élvezetért, különösen attól kezdve, hogy az egyik hullám jól odacsapott minket a medence széléhez. A történtek után Tünde csak, mint parton álló nézőközönség volt hajlandó a medencéhez jönni. Szóltam a férjemnek, vigyázzon Oszkárra, én képtelen vagyok egyszerre két helyen lenni. Meg is ígérte, bement a vízbe a gyerek mellé, de abban a pillanatban amint elkezdődött a hullámzás se szó, se beszéd, előreúszott a mély vízbe, még csak hátra sem pillantott, követi-e Oszkár. Én kétségbeesetten hadonásztam, mutogattam Oszkár felé, hogy juttassam valahogy eszébe, neki gyermekőrzési feladata van. A férjem nem vett észre, Oszkár remekül hullámzott, figyelte hiábavaló próbálkozásomat, és mintegy átérezve aggodalmamat emígy nyugtatott meg:

Mama, ne izgulj, én félszemmel figyelem Tatát.       

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME