A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Tamás Gábort

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök megbízásából Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter állami kitüntetéseket adott át augusztus 17-én, Budapesten.

Államalapításunk ünnepének alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Tamás Gábor előadóművészt, zeneszerzőt a magyar kultúra határokon átívelő összetartó erejét hirdető, értékteremtő művészi munkája és sokrétű karitatív tevékenysége elismeréseként. Az alábbiakban a részletes indoklást, illetve a szakmai életút ismertetését olvashatjuk.

TAMÁS GÁBOR

Munkahelye: A világ magyarlakta területeinek színpadjai

Foglalkozása: előadóművész, énekes-zeneszerző

Korábbi állami kitüntetése: Magyar Kultúra Lovagja 2004

Egyéb díjak : Duna Díj 2008, Erdélyi Vitézi Rend 2003, A Világ Magyarságáért 2012, Magyar megmaradás és együvé tartozás hírnöke 2012.

Oklevél EMTE 2009.

Számos erdélyi város díszpolgára.

Javaslat a kitüntetés átadására: 68. születésnapja alkalmából, Szent István és alkotmányunk ünnepén - Budapesten.

 

Kolozsváron, a legkeményebb Ceaușescu elnyomás évében, 1973-ban, amikor a városba tömegével telepítették a román etnikumot, a teljesen megdermedt, hitehagyott kolozsváriak a helyi rádióban egyszer csak egy magyar dalra, érzésre figyeltek fel, egy fiatal énekes -Tamás Gábor,- a Donát úti orgonák című dalára, amely azóta is a kolozsváriak szívdobbanását jelenti.

Azóta már alig van olyan magyar a Kárpát-medencében, aki ne ismerné a Gyere velem a Hargitára, az Ó, Erdély szép hazám vagy az 56-os forradalmunkra írt Októberi tavasz című szerzeményeit, amelyek a Magyar Kultúra erejét igazolják és hirdetik, hogy a nemzet egy és oszthatatlan.

Tamás Gábor énekes-zeneszerző, nemcsak több TV adó kívánságműsorainak kedvence, hanem e műsoroknak emblematikus, határok feletti, minden magyart összekötő alakja, Svédországtól - Erdélyen és Magyarországon át - távoli kontinensekig. Nem csupán előadóművész, hanem egy valóságos jelenség. Koncertjein a legegyszerűbb embertől az értelmiségi elitig együtt örül - tapsol a közönség, és az együttlét öröme mellett mindig felbukkan az összmagyarság örök gondja, - a megmaradás kérdése öt-hatezres tömeg előtt adott koncertje után, írta róla egy újságíró: ,,ha több Tamás Gáborunk lenne a megmaradás feladatát is könnyebb lenne megoldani", hiszen a művészet tudatformáló hatalma azért nagy, mert az így éledő nemzeti tudat megmaradást biztosító erején át képes hatni.

A diktatúra éveiben távozásra kényszerült ugyan (hiszen megtagadta a Ceaușescu rendszert éltető hazafias dalok tolmácsolását), de új gyökereit, a régieket nem feledve eresztette, és arra kellett rájönnie, hogy a szülőföldet szolgálni - esetében - legjobban távolról lehet, hiszen e szolgálat feltételeit otthon nem biztosíthatná. Így lett belőle Skandinávia és a Kárpát-medence közt örökösen úton levő művész.

Dalaival, egyéniségével, művészi teljesítményével megmozgatja az összmagyarság szívét - szórványban, tömbben egyaránt - szikkadó lelkekbe önt hitet, és ami oly fontos: az élet örömét - azt, hogy szeretni mindenképpen érdemes.

Tamás Gábor fontos küldetést végez a magyarság körében. Nagykövet a világban, fáklyaláng Erdélyben, akinek nemcsak szíve, de karitatív munkája is (amelyet immár 25. éve végez) nemzetét szolgálja.

Évente több koncertje bevételét ajánlja fel az elszakadt területeken élő magyarság fennmaradását szolgáló intézmények (színházak, operák, árvaházak) megsegítésére. Így például nagy jótékonysági koncertet adott a beregszászi színház felújítására, de a legeldugottabb mezőségi falvakba is elmegy díjmentesen koncertezni.

Az Erdélyország az én hazám világtalálkozón már hét alkalommal vett rész, a Nemzet Televíziójának nagykövete, az Uránia Nemzeti Filmszínház évi nagy koncertjének előadója.

Nem mehetünk el munkássága mellet úgy, mintha az mit sem számítana nemzetegyesítési szándékaink sikerre vitelében.

Eddigi életművét számos hazai és erdélyi elismerés méltatta, de a magyar emberek szeretete jelenti számára a legtöbbet. Kévés olyan tevékenység akad, melynek hatása ennyire kézzelfoghatóan és azonnal érzékelhető. Elég, ha csupán azt mérjük fel, hogy mit jelent több millió lemez megvásárlása a gazdag piacot jól ismerő közönség részéről. Tamás Gábornak több platina, gyémánt és aranylemeze volt az elmúlt évek során.

Az 1956 - os forradalom 50 . évfordulójára írt Októberi tavasz című szerzeménye körbejárta az öt kontinens magyarságát, és mára az emlékező magyarok gyakran óhajtott dala a különböző kívánságműsorokban.

Idézet a dal szövegéből: „Ne széthúzás tartson össze,/ hisz egy az örömünk s bánatunk/ aki magyar fogjon össze/ mindegy az hogy hol vagyunk!"

Ezért javasoljuk tagságunk és vezető társaim teljes egyetértésével, hogy Nemzeti Kormányunk Tamás Gábor áldozatos munkáját, első nagy sikerének 40., az ő születésének 68. évében magas állami kitüntetés adományozásával ismerje el.

dr. Szekeres Lukács Sándor, elnök

Erdélyi Körök Országos Szövetsége

 Ferencz Vilmos, elnök

Budapesti Székely Kör 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME