A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Anyu meglátogatása

Tudtam, hogy a busz három percen belül el kell induljon az állomásról. Az a busz, amelyen voltam, pont akkor indexelt be, mikor már ott állt a másik busz. Sietnem kellett, a karórámra tekintettem. Öt óra múlt négy perccel. Kicsit pánikoltam, mivel egy percem volt elérni a buszomat. Nem volt szerencsém, a két busz között nagy volt a távolság és ez azt jelentette, szaladnom kell, ha el akartam érni a járatot.

Lihegtem és kifújtam magamat. Teljesen vizes lettem. A szívemet a torkomban éreztem dobogni. Olyan volt, mintha valamilyen kötél szorított volna, és nem tudtam levegőt venni. A táskámba nyúltam, kiszedtem az asztma sprémet, a számhoz tartottam, és egy mély levegőt vettem be.
A lihegés közben elkezdtem mosolyogni, mert elértem a buszomat és nem kellett az esőben állnom. És Anya várt rám. Bármikor jöhettem, de meg akartam lepni, mert nem látogattam meg őt sok ideig.
Hangosan rezgetett a busz, miközben gurult. Kinéztem az ablakon, az esőcseppek folyamatosan, ritmikusan kopogtak. Kattogó hangokat lehetett hallani, ahogy nekicsapódtak az üvegnek. Nem láttam élesen, mivel a cseppek az üveghez voltak tapadva. Egy homályos képet láttam csak és a színek összemosódtak.
A busz kerekei egyre gyorsabban kezdtek gurulni. Elhagytuk a piros táblát és azon gondolkodtam, hogy hogyan fogom az anyámat köszönteni. Nagyon régen voltam nála. A fejemet lehajtottam és megpillantottam a nárcisz bokrétát a kezemben. Anyára emlékeztetett, mivel mindig volt otthon nárcisz. Ez volt a kedvenc virága.
Felemeltem az orromhoz, és egy nagy levegőt vettem. Olyan volt, mintha egy meleg nyári napon egy réten járnék. A virágok kedvesen rám néztek és csalogattak a szép színeikkel. Mindenféle szín volt. Sárga, kék, piros, fehér.
– Gyere ide, szagolj meg, és vigyél haza! – suttogták.
Legszívesebben az egész rétet hazavinném, de az lehetetlen volt. Mindegyiknek volt egy kedves kinézete és illata.
Egy zaj kezdett hangosabban és hangosabban terjedni a fülemben és a végén kinyitottam a szememet. Kinéztem az ablakon, és hunyorítottam a szememmel, hogy élesebben kilássak. Házakat láttam sorban, egymás után jöttek. Annyira gyorsan száguldottunk, hogy elszédültem és a házak színei összemosódtak. Ezek a házak Tótoskertben voltak, ami azt jelentette, hogy a következő megállónál le kellett szállnom.
Felálltam és megfogtam a kapaszkodót, ami ott volt az ajtó mellett. Körbenéztem, hogy ne felejtsem ott a táskámat, de a hátamon volt már. Egy idős nő ült a busz hátuljában és egy fiatal férfi, aki 20 év körülinek nézett ki. Biztos a nagyija volt.
A buszsofőr erősen fékezett és majdnem elestem, de belekapaszkodtam a sárga, nárcisz színű kapaszkodóba. Ahogy kiléptem a buszból, kinyitottam a fekete ernyőt, és a fejem fölé tartottam, mert kicsit még csepergett az eső. A busz felzúgott és elindult. Hátranéztem és láttam, ahogy lement a nap. Szép és békés látvány volt, mint Anyu.
Megfordultam és kinyitottam a kicsi, sötétzöld kaput. Beléptem, és a könnyeim hullani kezdtek. Mikor odaértem, letérdepeltem, és odaraktam a virágot a sírja mellé.
 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME