A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kékvirág, kékvirág…

Várjuk ám, hogy kinyíljál, hogy kezünkbe foghassunk, újra együtt lehessünk, vidáman énekelhessünk! Ez a gondolat vezérelt, amikor pályázatot hirdettünk a világjárvány miatt elmaradt Kékvirág anyanyelvi tábor helyett. Célunk az volt, hogy ébren tartsuk bennetek a lángot, azt a lelkesedést, amely évről évre elhozott benneteket a táborba. Tág teret kaptatok, szívesen fogadtuk akár a régi táborok emlékeinek felelevenítését, vagy az eljövendő táborok képzeletbeli programját, örvendtünk, ha kitalált történetekkel leptétek meg az olvasót. Nagyon boldoggá és bizakodóvá tett minket a gyönyörű üdvözlő vers!

Kedves Pályázó Ifjak!
A Híradó összes olvasója nevében is köszönöm, hogy válaszoltatok az Őrszavak/Custos Anyanyelvápolók Egyesületének felhívására, és részt vettetek a Kékvirág táborunk eszméjének életben tartását célzó pályázaton. Újságunkban minden beküldött írás megjelent, tartalmukat a pályázóknak írott levéllel elevenítjük fel.

2020. október – Bálint Palmgren Oscar (24): „Legszebb kékvirágosterveim”


Kedves Oscar! Érdekes és figyelemre méltó tábori programról írtál. Kívánom, hogy valósuljanak meg terveid, hiszen a Kékvirág tábor nagyon várja már a friss, fiatal vezetőséget! A siker érdekében egyeztessetek minél hamarabb Robival. Ne hagyjátok ki Tamást és Gergőt sem a nagy egyezkedésből!

2020. december – Bak-Balázs Réka (11): Az én Kékvirág táborom


Kedves Réka! Ez aztán igen! Írásod egy teljesen kidolgozott programjavaslatnak is beillik! Fantáziadús, gyakorlott táborozóhoz illő, fegyelmezett, jó írás! Megfontolásra ajánlom az eljövendő táborvezetőknek! A Híradóban, helyszűke miatt, írásodnak csak rövidített változata jelent meg, remélem legközelebbi Kékvirág táborunkban felolvashatod az egész dolgozatot. Magyartanárodnak köszönöm, hogy felfigyelt a pályázatra.

2020. december – Bálint Palmgren Tünde (22):  Emlékek a Kékvirág táborból


Kedves Tünde! Remélem, sok régi táborozó elolvasta a tångagärdei táborozások kedves mozzanatait felelevenítő visszaemlékezésedet, és bennük is felébredt a „de jó volna újra találkozni” érzés! Mi, az Őrszavak vezetősége, minden ilyenfajta szervezésben segítünk!

2021. március – Bakcsi Réka Bozsóka (14): Kék virág


Kedves Réka! Versed, mellyel anyanyelvi táborunkat köszöntötted, szép, megható, mély és igaz hazaszeretetet tükröző. Köszönjük, hogy megláttad és megértetted működésünk lényegét!

2021. június – Bakcsi Réka Bozsóka (14): A Föld Napja – rajz és mese

Gratulálok a Föld Napja tiszteletére készült, Magyarországon díjnyertes rajzodhoz és tanulságos mesédhez , köszönjük, hogy megosztottad a svédországi olvasókkal!

2021. június – Herczegh Anna (13): „Egy tavaszi éjszaka”


Kedves Anna! Nagyon tetszett a szép, romantikus történet, különösen annak meghökkentő, váratlan befejezése! Írjál még! Sokat! Ilyen fantáziával, no meg tökéletes helyesírással, érdemes!

2021. október – Herczegh Emília (15): „Anyu meglátogatása”


Kedves Emília! Történeted figyelemre méltó írás. Nagyon jól kidolgozott, remek kis novella. Gratulálok!

Kedves Anna, Bozsóka, Emília, Oscar, Réka és Tünde!
Az Őrszavak Egyesület vezetőségének nevében is köszönöm a közreműködést, sok szeretettel kívánok kellemes, áldott, békés karácsonyt. Reméljük, Szentestére mindenikőtök címére megérkezik ajándékunk!

 

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME