A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kékvirág, kékvirág…

Várjuk ám, hogy kinyíljál, hogy kezünkbe foghassunk, újra együtt lehessünk, vidáman énekelhessünk! Ez a gondolat vezérelt, amikor pályázatot hirdettünk a világjárvány miatt elmaradt Kékvirág anyanyelvi tábor helyett. Célunk az volt, hogy ébren tartsuk bennetek a lángot, azt a lelkesedést, amely évről évre elhozott benneteket a táborba. Tág teret kaptatok, szívesen fogadtuk akár a régi táborok emlékeinek felelevenítését, vagy az eljövendő táborok képzeletbeli programját, örvendtünk, ha kitalált történetekkel leptétek meg az olvasót. Nagyon boldoggá és bizakodóvá tett minket a gyönyörű üdvözlő vers!

Kedves Pályázó Ifjak!
A Híradó összes olvasója nevében is köszönöm, hogy válaszoltatok az Őrszavak/Custos Anyanyelvápolók Egyesületének felhívására, és részt vettetek a Kékvirág táborunk eszméjének életben tartását célzó pályázaton. Újságunkban minden beküldött írás megjelent, tartalmukat a pályázóknak írott levéllel elevenítjük fel.

2020. október – Bálint Palmgren Oscar (24): „Legszebb kékvirágosterveim”


Kedves Oscar! Érdekes és figyelemre méltó tábori programról írtál. Kívánom, hogy valósuljanak meg terveid, hiszen a Kékvirág tábor nagyon várja már a friss, fiatal vezetőséget! A siker érdekében egyeztessetek minél hamarabb Robival. Ne hagyjátok ki Tamást és Gergőt sem a nagy egyezkedésből!

2020. december – Bak-Balázs Réka (11): Az én Kékvirág táborom


Kedves Réka! Ez aztán igen! Írásod egy teljesen kidolgozott programjavaslatnak is beillik! Fantáziadús, gyakorlott táborozóhoz illő, fegyelmezett, jó írás! Megfontolásra ajánlom az eljövendő táborvezetőknek! A Híradóban, helyszűke miatt, írásodnak csak rövidített változata jelent meg, remélem legközelebbi Kékvirág táborunkban felolvashatod az egész dolgozatot. Magyartanárodnak köszönöm, hogy felfigyelt a pályázatra.

2020. december – Bálint Palmgren Tünde (22):  Emlékek a Kékvirág táborból


Kedves Tünde! Remélem, sok régi táborozó elolvasta a tångagärdei táborozások kedves mozzanatait felelevenítő visszaemlékezésedet, és bennük is felébredt a „de jó volna újra találkozni” érzés! Mi, az Őrszavak vezetősége, minden ilyenfajta szervezésben segítünk!

2021. március – Bakcsi Réka Bozsóka (14): Kék virág


Kedves Réka! Versed, mellyel anyanyelvi táborunkat köszöntötted, szép, megható, mély és igaz hazaszeretetet tükröző. Köszönjük, hogy megláttad és megértetted működésünk lényegét!

2021. június – Bakcsi Réka Bozsóka (14): A Föld Napja – rajz és mese

Gratulálok a Föld Napja tiszteletére készült, Magyarországon díjnyertes rajzodhoz és tanulságos mesédhez , köszönjük, hogy megosztottad a svédországi olvasókkal!

2021. június – Herczegh Anna (13): „Egy tavaszi éjszaka”


Kedves Anna! Nagyon tetszett a szép, romantikus történet, különösen annak meghökkentő, váratlan befejezése! Írjál még! Sokat! Ilyen fantáziával, no meg tökéletes helyesírással, érdemes!

2021. október – Herczegh Emília (15): „Anyu meglátogatása”


Kedves Emília! Történeted figyelemre méltó írás. Nagyon jól kidolgozott, remek kis novella. Gratulálok!

Kedves Anna, Bozsóka, Emília, Oscar, Réka és Tünde!
Az Őrszavak Egyesület vezetőségének nevében is köszönöm a közreműködést, sok szeretettel kívánok kellemes, áldott, békés karácsonyt. Reméljük, Szentestére mindenikőtök címére megérkezik ajándékunk!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját gyűltünk össze megünnepelni. Különös örömömre szolgál, hogy ezúttal egy fiatal…
Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME