A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kékvirág, kékvirág…

Várjuk ám, hogy kinyíljál, hogy kezünkbe foghassunk, újra együtt lehessünk, vidáman énekelhessünk! Ez a gondolat vezérelt, amikor pályázatot hirdettünk a világjárvány miatt elmaradt Kékvirág anyanyelvi tábor helyett. Célunk az volt, hogy ébren tartsuk bennetek a lángot, azt a lelkesedést, amely évről évre elhozott benneteket a táborba. Tág teret kaptatok, szívesen fogadtuk akár a régi táborok emlékeinek felelevenítését, vagy az eljövendő táborok képzeletbeli programját, örvendtünk, ha kitalált történetekkel leptétek meg az olvasót. Nagyon boldoggá és bizakodóvá tett minket a gyönyörű üdvözlő vers!

Kedves Pályázó Ifjak!
A Híradó összes olvasója nevében is köszönöm, hogy válaszoltatok az Őrszavak/Custos Anyanyelvápolók Egyesületének felhívására, és részt vettetek a Kékvirág táborunk eszméjének életben tartását célzó pályázaton. Újságunkban minden beküldött írás megjelent, tartalmukat a pályázóknak írott levéllel elevenítjük fel.

2020. október – Bálint Palmgren Oscar (24): „Legszebb kékvirágosterveim”


Kedves Oscar! Érdekes és figyelemre méltó tábori programról írtál. Kívánom, hogy valósuljanak meg terveid, hiszen a Kékvirág tábor nagyon várja már a friss, fiatal vezetőséget! A siker érdekében egyeztessetek minél hamarabb Robival. Ne hagyjátok ki Tamást és Gergőt sem a nagy egyezkedésből!

2020. december – Bak-Balázs Réka (11): Az én Kékvirág táborom


Kedves Réka! Ez aztán igen! Írásod egy teljesen kidolgozott programjavaslatnak is beillik! Fantáziadús, gyakorlott táborozóhoz illő, fegyelmezett, jó írás! Megfontolásra ajánlom az eljövendő táborvezetőknek! A Híradóban, helyszűke miatt, írásodnak csak rövidített változata jelent meg, remélem legközelebbi Kékvirág táborunkban felolvashatod az egész dolgozatot. Magyartanárodnak köszönöm, hogy felfigyelt a pályázatra.

2020. december – Bálint Palmgren Tünde (22):  Emlékek a Kékvirág táborból


Kedves Tünde! Remélem, sok régi táborozó elolvasta a tångagärdei táborozások kedves mozzanatait felelevenítő visszaemlékezésedet, és bennük is felébredt a „de jó volna újra találkozni” érzés! Mi, az Őrszavak vezetősége, minden ilyenfajta szervezésben segítünk!

2021. március – Bakcsi Réka Bozsóka (14): Kék virág


Kedves Réka! Versed, mellyel anyanyelvi táborunkat köszöntötted, szép, megható, mély és igaz hazaszeretetet tükröző. Köszönjük, hogy megláttad és megértetted működésünk lényegét!

2021. június – Bakcsi Réka Bozsóka (14): A Föld Napja – rajz és mese

Gratulálok a Föld Napja tiszteletére készült, Magyarországon díjnyertes rajzodhoz és tanulságos mesédhez , köszönjük, hogy megosztottad a svédországi olvasókkal!

2021. június – Herczegh Anna (13): „Egy tavaszi éjszaka”


Kedves Anna! Nagyon tetszett a szép, romantikus történet, különösen annak meghökkentő, váratlan befejezése! Írjál még! Sokat! Ilyen fantáziával, no meg tökéletes helyesírással, érdemes!

2021. október – Herczegh Emília (15): „Anyu meglátogatása”


Kedves Emília! Történeted figyelemre méltó írás. Nagyon jól kidolgozott, remek kis novella. Gratulálok!

Kedves Anna, Bozsóka, Emília, Oscar, Réka és Tünde!
Az Őrszavak Egyesület vezetőségének nevében is köszönöm a közreműködést, sok szeretettel kívánok kellemes, áldott, békés karácsonyt. Reméljük, Szentestére mindenikőtök címére megérkezik ajándékunk!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME