A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kékvirág, kékvirág…

Várjuk ám, hogy kinyíljál, hogy kezünkbe foghassunk, újra együtt lehessünk, vidáman énekelhessünk! Ez a gondolat vezérelt, amikor pályázatot hirdettünk a világjárvány miatt elmaradt Kékvirág anyanyelvi tábor helyett. Célunk az volt, hogy ébren tartsuk bennetek a lángot, azt a lelkesedést, amely évről évre elhozott benneteket a táborba. Tág teret kaptatok, szívesen fogadtuk akár a régi táborok emlékeinek felelevenítését, vagy az eljövendő táborok képzeletbeli programját, örvendtünk, ha kitalált történetekkel leptétek meg az olvasót. Nagyon boldoggá és bizakodóvá tett minket a gyönyörű üdvözlő vers!

Kedves Pályázó Ifjak!
A Híradó összes olvasója nevében is köszönöm, hogy válaszoltatok az Őrszavak/Custos Anyanyelvápolók Egyesületének felhívására, és részt vettetek a Kékvirág táborunk eszméjének életben tartását célzó pályázaton. Újságunkban minden beküldött írás megjelent, tartalmukat a pályázóknak írott levéllel elevenítjük fel.

2020. október – Bálint Palmgren Oscar (24): „Legszebb kékvirágosterveim”


Kedves Oscar! Érdekes és figyelemre méltó tábori programról írtál. Kívánom, hogy valósuljanak meg terveid, hiszen a Kékvirág tábor nagyon várja már a friss, fiatal vezetőséget! A siker érdekében egyeztessetek minél hamarabb Robival. Ne hagyjátok ki Tamást és Gergőt sem a nagy egyezkedésből!

2020. december – Bak-Balázs Réka (11): Az én Kékvirág táborom


Kedves Réka! Ez aztán igen! Írásod egy teljesen kidolgozott programjavaslatnak is beillik! Fantáziadús, gyakorlott táborozóhoz illő, fegyelmezett, jó írás! Megfontolásra ajánlom az eljövendő táborvezetőknek! A Híradóban, helyszűke miatt, írásodnak csak rövidített változata jelent meg, remélem legközelebbi Kékvirág táborunkban felolvashatod az egész dolgozatot. Magyartanárodnak köszönöm, hogy felfigyelt a pályázatra.

2020. december – Bálint Palmgren Tünde (22):  Emlékek a Kékvirág táborból


Kedves Tünde! Remélem, sok régi táborozó elolvasta a tångagärdei táborozások kedves mozzanatait felelevenítő visszaemlékezésedet, és bennük is felébredt a „de jó volna újra találkozni” érzés! Mi, az Őrszavak vezetősége, minden ilyenfajta szervezésben segítünk!

2021. március – Bakcsi Réka Bozsóka (14): Kék virág


Kedves Réka! Versed, mellyel anyanyelvi táborunkat köszöntötted, szép, megható, mély és igaz hazaszeretetet tükröző. Köszönjük, hogy megláttad és megértetted működésünk lényegét!

2021. június – Bakcsi Réka Bozsóka (14): A Föld Napja – rajz és mese

Gratulálok a Föld Napja tiszteletére készült, Magyarországon díjnyertes rajzodhoz és tanulságos mesédhez , köszönjük, hogy megosztottad a svédországi olvasókkal!

2021. június – Herczegh Anna (13): „Egy tavaszi éjszaka”


Kedves Anna! Nagyon tetszett a szép, romantikus történet, különösen annak meghökkentő, váratlan befejezése! Írjál még! Sokat! Ilyen fantáziával, no meg tökéletes helyesírással, érdemes!

2021. október – Herczegh Emília (15): „Anyu meglátogatása”


Kedves Emília! Történeted figyelemre méltó írás. Nagyon jól kidolgozott, remek kis novella. Gratulálok!

Kedves Anna, Bozsóka, Emília, Oscar, Réka és Tünde!
Az Őrszavak Egyesület vezetőségének nevében is köszönöm a közreműködést, sok szeretettel kívánok kellemes, áldott, békés karácsonyt. Reméljük, Szentestére mindenikőtök címére megérkezik ajándékunk!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME