A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Tovább erősödik a NYEOMSZSZ képviseleti és kezdeményező szerepe

 

2009 szeptember 5-én a prágai Nemzetiségek Házában tartotta rendes évi közgyűlését a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A gyűlés lebonyolításában jelentős részt vállaltunk mi, svédországiak: a gyűlésvezető elnököt, jegyzőkönyvvezetőt és pénztárost közülünk választották. A gyűlés megszervezésében sokat vállalt Bihari Szabolcs. A svédországiakat Bihari Szabolcs NYEOMSZSZ alelnök, Blénessy Emese NYEOMSZSZ pénztáros, Blénessy Zoltán NYEOMSZSZ jelölőbizottsági tag, Kovásznay Ádám és Tompa Anna küldöttek képviselték.

 

Dr. Deák Ernő elnöki beszámolójában kiemelte
a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF)
megbízásából alakult Szórvány Munkacsoport létrehozását és a
NYEOMSZSZ szervezeti bekapcsolódását. Nagy Gábor felvétele

 

A vezetőségi beszámolókat Deák Ernő NYEOMSZSZ elnök általános bevezetője indította. Sok dolga volt a Klement Kornél által vezetett kisebbségvédelmi munkacsoportnak. A tavaly novemberi strasbourgi tanulmányút tapasztalataival felvértezve elsősorban a szlovákiai magyarság ügyében fogalmazott meg és küldött el az illetékeseknek számtalan tiltakozó levelet ez a csapat.

A magyar országgyűlés égisze alatt működő KMKF (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma) Szórvány Munkacsoportjának alelnökévé Klement Kornélt választották. Feladatuk a szórványkérdés szakmai jellegű, átfogó és célorientált vizsgálata, szakmai javaslatok megfogalmazása és koncepció készítése.


A Wurst Erzsébet által irányított oktatási csoport magyarságismereti, tanítás-módszertani internetes folyóiratot indított Őrszavak címmel. Ez komoly összefogás eredménye: a nyugati szórványban élők munkáját a győri tanítóképző főiskola tanára, Kovátsné Németh Mária, valamint a kolozsvári Székely Győző szakértelme segítette. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a munkatársak között kanadai, brazíliai magyarországi is van, akkor nyugodtan kijelenthetjük, sikerült ebben a virtuális világban összefogni a magyarságot. Hiánypótló ez a honlap: tanító, tanuló, szülő és szakavatott egyaránt a neki éppen szükséges segítséget, segédanyagot találja meg, ha a http://www.nyeomszsz.org/orszavak címre kattint a világhálón. Számunkra külön öröm, hogy a honlap alapjait a tavalyi őszi, a NYEOMSZSZ által kezdeményezett tångagärdei tanácskozáson rakták le a világ minden pontjáról ideérkezett magyar pedagógusok. Ez a munkacsoport úgy igyekszik megszervezni az anyanyelvi oktatók győri továbbképzőjét, hogy arra lehetőleg mindenki eljusson. Ezért a továbbiakban egyik évben júniusban, a másik évben augusztusban tartják a továbbképzőt.


A NYEOMSZSZ pénzügyei rendben vannak. Sikeres pályázásoknak köszönhetően a tagszervezetek anyagi segítséget kaphattak, és a közgyűlés költségeinek a fedezésére is sikerült anyagi forrásokat találni. Ez azt jelenti, hogy az utazási és egyéb költségeket a NYEOMSZSZ fizette, a SMOSZ-t semmilyen pénzügyi kiadás nem terhelte.


A tagszervezetek beszámolóiból kiderült, hogy sok a közös gond. Legtöbb helyen a tagság mozgósítása a legnehezebb feladat.


A svájci magyarok eddig megfigyelői minőségben vettek részt a NYEOMSZSZ gyűlésein. Prágában kérték, vegyük fel őket is rendes tagnak. Kérésüket a közgyűlés közfelkiáltással elfogadta. Ezzel tizennégyre emelkedett a NYEOMSZSZ tagszervezetek száma. A franciaországi magyaroktól is érkezett megkeresés. Az innen kapott anyagot nem találta megfelelőnek a közgyűlés. Mivel a Franciaországban élők bekapcsolódását fontosnak tartjuk, a közgyűlés megbízta a vezetőséget, keressenek olyan franciaországi magyar egyesületeket, akiket be lehetne vonni a közös munkába.


A nyolc éve alakult NYEOMSZSZ komoly munkájával mára elérte, hogy a Kárpát-medencei döntéshozók ezt a szervezetet tartják mérvadónak a nyugat-európai magyarság körében. Ez különösen fontos lehet a nagy többség által várt és remélt jövő évi kormányváltás után. Határozott, egységes fellépéssel végre rendezni lehetne a kettős állampolgárság kérdését.

 

Kovásznay Ádám

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME