A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Városok viadala

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos, hogy éhen senki nem marad. Garantált a jókedv, a finom falatok, a magyar szó, az agyak és az ízek összecsapása (mert hogy kvíz is volt). Történetesen ezúttal Göteborg ment Boråsba 2019. május 11-én.

A Boråsi Magyar Egyesület tavaly ősszel rendezte az első vacsoracsatáját – akkor még városon belül. Idén tavasszal újragondolt névvel, II. Csodafakanál vacsorapárbaj címmel hívták ki egy főzőversenyre a göteborgi Kőrösi Csoma Művelődési Kört. Tehát Borås és Göteborg összecsapására készült a két város érintett magyar közössége. A magam részéről örültem ennek a kezdeményezésnek, hiszen jó irány arra, hogyan lehetne még tovább színesíteni a két város magyarságának életét, no és maga az összefogás ténye már önmagában értékelendő.

Mindkét város 2-2 háromfős csapatot indított a versenyen. A göteborgi Kőrösi Csoma Művelődési Kör részéről László Patrícia egyesületi elnök, a Boråsi Magyar Egyesület részéről pedig Dézsy Ildikó egyesületi elnök nyitotta meg az eseményt. Dézsy Ildikó leleplezte az est megfőzendő menüjét: rántott krumpli (pityóka) fasírozottal. A csapatok egy részén páni félelem lett úrrá: na de mi az a rántott krumpli?! Mint megtudtuk, Erdélyben így hívják a hagymás burgonyát. Egy kis lexikonegyeztetést követően indult is a verseny.

IMG9256
IMG9196
IMG9190
IMG9177
IMG9171
IMG9169
IMG9152
IMG9147

A „nemfőzők” vagy a szurkolók sem unatkoztak ez idő alatt, hiszen a göteborgi magyar gourmet-bolt vonult ki kolbászos kóstolót tartani, természetesen sok egyéb magyar finomsággal megrakodva. Azt hiszem, az egyik nagy haszonélvezők a gyerekek voltak – mindegyikük Sport szelettel a kezében szaladgált a folyosón.

László Patrícia kvízre invitálta a „nemfőzők” népes seregét. Jómagam tiszteletbeli boråsiként erősítettem Borås csapatát (mert hogy Göteborg létszámfölényben volt és maradt így is). A sok hej és hó után (ezzel jelezte az adott csapat, hogy tudja a megfejtést) a boros kvíz nyertese Göteborg lett. Viszont a dalos kérdésekben sikerült visszavágnia Boråsnak.

Mivel a csapatok még mindig nem készültek el a főztjükkel, újra meglátogattuk a magyar stand kolbászos felét, hogy azzal csillapítsuk éhségünket. Na de egyszer csak kisült minden, a négytagú zsűri végigkóstolta a mezőnyt, az egyik boråsi csapat sajttal töltött fasírtját hozva ki győztesként. Az oklevelek átadásával párhuzamosan mindenki tányért, evőeszközt ragadott, aztán jóízűen falatoztunk és beszélgettünk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindkét egyesületnek a kis szülinapi köszöntőért – ugyanis a nagy összecsapást megelőző napon volt a születésnapom. Az a gyanúm, hogy a két egyesület nem utoljára látta egymást…

Antal József

Fotók: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME