A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg ugyanis családi hétvégéjét a SOMIT Generációk, melyen abszolút telt ház, azaz több mint 80 ember gyűlt össze. A kétnapos, igen aktívnak ígérkező együttlét színes programokkal kecsegtetett. És mint végül kiderült nem is keltett senkiben csalódást.

Több "örökifjú" SOMIT-os, ezúttal gyermekei, valamint párja társaságában, már ismerős vendégként érkezett meg az országos szövetség üdülőközpontjába, ahol péntek délután mindenki villámgyorsan elfoglalta szobáját, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a közös, önfeledt szórakozás, valamint a régi emlékek felidézése a viszontlátott barátokkal, ismerősökkel. A májushoz képest hűvös és barátságtalan időjárás ellenére, a lurkók azonnal birtokukba is vették az udvart, ezalatt a szorgos kezek számolatlanul hordták az ebédlőbe a vacsorának szánt óriáspizzákat. Az ízletes és kiadós vacsorát követően tábortűz gyúlt - a gyerkőcök legnagyobb örömére - és egészen éjszakába nyúlóan folyt a móka, miközben a házban vasalható gyöngyfigurák készültek. A tartalmas beszélgetéseknek köszönhetően gyorsan múltak a percek és az órák, így már jóval elmúlt éjfél, amikor a legkitartóbbak is aludni tértek.

Másnap délelőtt egy bőséges reggelit követően bűvös kulcsokért vetélkedhettek a családi és jóbaráti társaságokból alakult csapatok. Bátran kijelenthetjük, hogy minden formáció derekasan helytállt az ügyességi feladatok során. Ki a szellemek keresésében és megetetésében, ki a rizshordásban vagy éppen a csoportos rajzolásban jeleskedett. A lényeg, hogy minden csapatnak sikerült megszereznie a kulcsot, amellyel délután bebocsátást nyerhetett a mágikus meglepetéseket tartogató Varázsszobába.

IMG9083
IMG9078
IMG9068
IMG9025
IMG9009
IMG8929
IMG8712
IMG9083 IMG9078 IMG9068 IMG9025 IMG9009 IMG8929 IMG8712

Addig azonban még rengeteg program szerepelt a menetrendben. Aki akart íjászkodással, szabadtéri játékkal tölthette az időt, amíg az ebéd el nem készült. Délután a tábor meglepetésvendége, Kőhalmi Ferenc bűvész kápráztatta el a nagyérdeműt. Repkedtek a bűvös dollárok és franciakártya-lapok, sőt ki-ki megpróbálkozhatott az összeakasztott fémkarikák szétválasztásával is. Ez utóbbi persze senkinek sem sikerült, mármint Kőhalmi „varázslón” kívül.

A műsorban látottaktól bűvöletbe eső közönség tagjai ezt követően 5-6 fős csoportokba szerveződve várták, hogy megkaphassák jól megérdemelt jutalmukat, és bebocsájtást nyerhessenek a Varázsszoba mágikus birodalmába. A világító gombák és zöldes fényt árasztó csillagok társaságában minden csapat 15-20 percet tölthetett el, hogy a bekészített színes poharakból és üvegkavicsokból közösen építsenek változatosnál változatosabb formákat, építményeket. A két asztalnál szintén a színek és a formák játszották a főszerepet. A klasszikus sudokuban két nehézségi fokon tehették próbára logikai képességüket a feladatra vállalkozók, míg a másik játékban „ádáz” küzdelmek folytak annak eldöntésére, hogy ki képes több négyzetet fogpiszkálókból kirakni a rendelkezésre álló játéktéren úgy, hogy közben ellenfelét is akadályozza.

Az átélt kalandoktól kellően megéhezett próbatevők körében igen jól fogyott a temérdek grillezett hús, de persze a tábortűz ezúttal sem maradt el. Mindenki igyekezett átmelegíteni magát a tűzben ropogó fahasábok mellett. A legbátrabbak azonban nem maradtak sokáig a biztonságot nyújtó lángnyelvek szomszédságában, hanem inkább éjszakai bátorságpróbára indultak a Tábortanya mögötti „nagyerdőbe”. A kivilágítva is viszontagságos terepviszonyok között szellemek, óriáspókok és egyéb misztikus lények keresztezték a kalandorok útját. Az erős csapatszellemnek, valamint a rejtélyek megoldása során tanúsított összefogásnak köszönhetően végül mindenki sértetlenül ért el a kincsesládához, és válogathatott kedvére az édes jutalmakból.

Az utolsó nap, a közös takarítás és rendrakás mellett, a búcsúról szólt. Búcsúról, de korántsem örökre. Éppen ellenkezőleg, ugyanis többen úgy köszöntek el egymástól, hogy három hét múlva veletek ugyanitt, hiszen a családok között több olyan is akadt, akik a SOMIT jubileumi, 25 éves táborán is részt vettek. A mostani hétvége sikerét látva ugyanakkor az is bátran kijelenthető, hogy Családos Táborból sem a mostani volt az utolsó.

 

Dobos Tamás

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME