A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

SOMIT Generációk - Őszi tábor

Az idei évadot szeptember 20-22. között Őszi gyümölcsszüret témakörű táborával nyitotta a SOMIT Generációk. Mint az elmúlt évadban több hétvége, úgy ez a tábor is teltházas volt.

Az első, pénteki napon a programok sorát a tábornyitás és azt követően a vacsora nyitotta. Miután a már megérkezett táborlakók jóllaktak, kezdődtek is az esti játékos feladatok. Az első verseny a lepényevés volt (a legtöbbeknek desszert gyanánt), ahol a jelentkezőknek egy-egy zsinórról lelógatott lekváros lepényt kellett ügyesen megenniük. A következő játékban vállalkozó kedvű férfiak és nők mérhették össze ügyességüket és gyorsaságukat egy úgynevezett „hullámivás” során, ahol a merészebbeknek egy pohárka bort, a többieknek pedig egy pohárka vizet kellett meginniuk a játékszabályok betartásával. A lányok szerint a fiúknak ez nem sikerült teljesen, így rögtön egy visszavágóra is sor került. A következő, nagy sikert és nevetést arató - egyébként hagyományosan lakodalmi játék - a sokak által ismert és kedvelt Hintómese volt, aminek történetét ez alkalommal a tábor témájára írtuk át.

A szombati reggeli után az első program immár szokásosan a kvíz volt, ahol a táborozók összemérhették tudásukat és új ismereteket is szerezhettek az őszi néphagyományokkal, gyümölcsszürettel és aratással kapcsolatban. Megtudhatták például, milyen népszokások fűződnek Kisasszony napjához vagy, hogy régen a talált, üszkös (fekete) kukoricacsövekkel a legények tréfából összekenték a leányok arcát.

Rövid szünet után a Svédországban ritka, szeptember végi ragyogó napsütésben és melegben szinte mindenki a kertben beszélgetett és napozott, kiélvezve a vénasszonyok nyarát. Akinek éppen kedve volt, eközben kipróbálhatta az almamust készítését és az almaaszalást is. Az együtt elkészített italt közösen ittuk meg az ebéd mellé.

IMG2444
IMG2276
IMG2372
IMG2625
IMG2444 IMG2276 IMG2372 IMG2625

Ebéd után pihenés és szórakozás gyanánt megtekinthettük Balogh Fanni, Lehel Katalin és Czakó Roland vendégszínészeink Paraszt dekameron című előadását. Az színházi előadás annyira színes, vicces és ízes volt, hogy másnap többen panaszkodtak, hogy a sok nevetéstől izomláz lett a hasukban.

Az előadás „fáradalmait” ki-ki különbözőképpen pihente ki. Volt, aki folytatta a sütkérezést a napon, mások pedig kézműves foglalkozáson vettek részt. Többféle tevékenység közül is választhattak az alkotni vágyók: lehetett üveget dekorálni, vagy textilt festeni népi motívumokkal, mintákkal; vagy hagyományos szüreti koszorút kötözni és díszíteni az esti bálhoz.

A szombati napot az esti, táncos szüreti mulatság zárta. A bál első táncát az elhagyott cipőjük alapján választott lánnyal táncolták a férfiak. A bálozást lopkodós játékkal színesítettük, mi szerint a szüreti koszorúról a nem oda illő cukorkákat kellett elcsenniük a táncolóknak, de úgy, hogy azt a két, koszorút őrző csősz ne vegye észre. Akik a táncolásban, lopkodásban megfáradtak, a tábortűz körül gyűltek össze, beszélgettek, nótáztak hajnalig.

Az utolsó nap szokás szerint a búcsú napja volt, délelőtt mindenki kitakarította a szobáját, a közös helyiségeket, majd ebéd után hazaindult.

Ez a SOMIT Generációk tábor is programdúsra, élvezetesre és érdekesre sikeredett, és mindenki élményekkel gazdagon térhetett haza.

Bálint Réka

Fotók: Bitay Zsolt

 

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME