A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra csak a fiataloké volt a terep a SOMIT berkeiben

Ifi-SOMIT 2019

Az idén 25. születésnapját ünneplő SOMIT nem véletlenül változtatta meg nevét SOMIT-generációkra, hiszen a legrégebbi tagoknak már a gyermekeik is élvezhetik a táborok hangulatát és a családias, magyar közösséget. Az alapító generáció persze nem csak a kisgyermekekre, hanem az ifi-korosztályra (18-30) is figyelmet fordít. Így valósulhatott meg a kifejezetten a fiatalabb korosztályt megszólító tábor immár másodszorra Hällebergán.

Mivel a hétvége a fiataloknak és róluk szólt, így a szervezésből sem maradhattak ki: Imreh Apolka, Györgydeák Tihamér és Szabó Gábor dolgozott együtt a szervezésben a SOMIT-Generációk vezetőségével és a KCSP ösztöndíjasaival, Lohn Annamáriával és Bálint Rékával.

Pénteken délután érkeztek az első táborlakók a hällebergai házba. A tábor területén mindenütt egymással kezet fogó, bemutatkozó, ismerkedő csoportokat lehetett látni, hiszen a szervezők legnagyobb örömére sok új, leendő tagot sikerült megszólítaniuk. A tábor ezúttal is hagyományosan a tábornyitással kezdődött, ahol ismertették velünk a szabályokat, szokásokat.

Az első este az ismerkedés és a hangulat oldása jegyében telt. Három játékot hoztak ehhez a szervezők. Az első a rapid-randira hasonlító, ismerkedős feladat volt: mindig az éppen veled szembeülő társaddal volt lehetőséged beszélgetni, minél jobban megismerni, ám minderre másfél perc állt összesen rendelkezésre, utána párcsere történt. Ezt követően egy igazi, feszültség- és hangulatoldó játék következett: állathangok kiadásával kellett megtalálni a párodat a sötétben. Ez a játék tökéletes bemelegítésül szolgált a következőhöz, ami a „Fusson az, aki...” nevet viselte. Ennek során olyan dolgokat tudhattunk meg egymásról, mint például, hogy ki az, aki evett már hajnalban a hällebergai konyhán, hogy ki kóstolta már a surströmminget, vagy ki lett szerelmes első látásra. Az első napot tábortűzzel és hajnalig tartó táncolással zártuk.

IMG2750
IMG2909
IMG2978
IMG3003
IMG3074
IMG2750 IMG2909 IMG2978 IMG3003 IMG3074

A szombati, késői reggelit követően a táborozók egész délelőttös csapatvetélkedőn vettek részt, ami a „Hordák harca” nevet kapta. A csapatokat véletlenszerűen alakították, hogy ez a délelőtt is egy alkalom legyen az ismerkedésre és a barátságok szorosabbra fűzésére. Az első feladat az volt, hogy egy véletlenszerűen kapott zenei stílus alapján a csapatok nevet válasszanak maguknak, majd készítsék el saját zászlójukat, valamint írják meg indulójukat. Ezeket természetesen be is kellett mutatni a többieknek. Ezután a csapatoknak különböző ügyességi és gyorsasági feladatokkal kellett megküzdeniük: például két WC-papír guriga segítségével az egyik társukat múmiává kellett alakítaniuk, 10 perc alatt minél több, azonos színű ruhadarabba öltöztetni egyiküket, minél meghökkentőbb tárgyat találni, vagy újságpapír és cellux segítségével minél magasabb tornyot építeni. Az utolsó, és egyben a legnagyobb kihívást jelentő megmérettetés pedig egy koreográfia kiötlése és előadása volt, melyet természetesen a játék elején húzott zenei stílusban kellett megvalósítani. A hosszú és izgalmakkal teli délelőttöt egy finom paprikáskrumplival koronáztunk meg.

Ebéd után kicsit komolyabb, de nagyon érdekes és az ifi korosztálynak (is) aktuális program várt a táborlakókra: Pakai-Szűcs Réka szexuálpszichológus tartott előadást és vezetett beszélgetést. Olyan témákról hallgathattuk meg gondolatait és tehettük fel velük kapcsolatban kérdéseinket, mint hogy választás-e a párválasztás, mit tartanak vonzónak a férfiak a nőkben és fordítva, mitől lesz jó a szex, és hogy hogyan befolyásolja a felnőttfilm-ipar az emberek gondolkodását és életét. A sokszor nehéz, de ugyanakkor érdekes beszélgetést egy kis szabadidő, majd a vacsora követte.

Vacsora után ismét az önfeledt szórakozás került terítékre. Ezen az estén hajnalig tartó glow-partyn vehettek részt a táborozók.

A vasárnap délelőtt a búcsúzásról és a tábor lezárásáról szólt. A hétvége egésze fantasztikus hangulatban telt, és rengeteg új ismertség, barátság szövődött. Reméljük, a következő ifi táborunk is hasonlóan sikeres lesz!

Bálint Réka

Fotók: Bitay Zsolt

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME