A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Programdömping Skånéban

Svédország déli részén, Skåne megyében lendületesen indult a magyar szervezetek, klubok tevékenysége a nyári szünet után.

A svéd nyár hamar elillant, bár az idő még kegyes volt, és olykor-olykor megcsillantotta erejét. Az itt élő magyarok visszatértek a nyaralásból, és folytatják életüket a megszokott ritmusban. Ehhez ígéretes programokat kínál a Malmőben működő Pannónia Klub és Hungaroclub, a Lundi Magyar Kultúrfórum és a Helsingborgi Hungária Klub.

Szeptember 1-jén „becsengettek” a Pannóniában. A legfiatalabbak a hétvégi magyar oviban és suliban táplálhatják, csiszolhatják magyar tudásukat és kézügyességüket, melyre heti rendszerességgel kerül sor. Örömünkre, igen nagy az érdeklődés a gyerekfoglalkozásaink iránt. A felnőtteknek kínált szórakozási lehetőséget a klub a hónap végén, ugyanis szüreti bálra várta a táncoslábúakat. A csordultig telt teremben az ízletes vacsora után hajnalig ropták mindannyian, korosztályra való tekintet nélkül. A Feszültség NŐ címmel, zenés előadást láthattak a kultúrára éhes látogatók októberben, melyet a budapesti Prömier színtársulat mutatott be. Szem nem maradt szárazon, no nem a meghatottságtól vagy a szomorúságtól!

Dr. Müller Adrien hivatalos látogatást tett Malmőben, ahol a két klub közössége együtt fogadta a stockholmi magyar nagykövetasszonyt. A Pannónia és a Hungaroclub közös együttműködése folytatódott októberben, hiszen együtt emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

20190928161813-3
20191005113500-2
20190918182107-2
20190928161813-3 20191005113500-2 20190918182107-2

A Hungaroclub kulturális eseménnyel nyitotta meg a szezont. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház fiatal és szuggesztív színművésze Humor az irodalomban című előadásán kacaghattak a hallgatók. Októberben nem maradhatott el a szokásos szüreti bál. A jó hangulatról tanúskodik az a tény, hogy a Hungaroclub báljait nem csupán magyarok látogatják.

A Lundi Magyar Kultúrfórum szívügyének tekinti, hogy minden korosztály számára vonzó programokat kínáljon. Az évek óta sikeresen működő Gyémántmadár gyerekfoglalkozások szeptember elejétől minden hétvégén várják az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket. A nyelvművelésen, a komoly- és vidám munkán kívül a kézműveskedés itt sem maradhat el.

LUFIK a konyhában! A LUndi FIataloK kezükbe vették a fakanalat és kellemes estét varázsoltak maguknak. A fiatalok (12-18 éves korosztály) rendkívül aktívak és örömmel jönnek össze. Ezúttal közösen készítették el vacsorájukat, majd úgy belemerültek a társasjátékba, hogy még a záróra sem szabott nekik határt.

A lundi felnőtt tagság nagyon nyitott, könnyen mozdítható az igényes előadásokra, így ezt a kívánalmat szem előtt tartva a Kultúrfórum vezetősége változatos programtervet állít össze. Ezúttal Dobos Tamás történész és sportújságíró tartott érdekfeszítő sporttörténeti előadást, a résztvevők legnagyobb megelégedésére. A gyerekeknek sem kellett sokat várniuk egy kis ínyencségre. Kecskés Karina színművésznő szórakoztatta őket interaktív gyerekműsorával. Az október sem múlt el különleges program nélkül. Az ’56-os forradalom tiszteletére életmódtörténeti fotókiállítást rendeztek, melynek ötletgazdája a LMKF elnöke volt. A tárlatot Lohn Annamária történész, muzeológus nyitotta meg. A lundi sokszínűséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szellemi táplálékon túl a testi igényeket is szem előtt tartják. Gyermekeknek és felnőtteknek nyújtanak jógázási lehetőséget szombat délutánonként.

Helsingborgban is beindult a szezon. A szeptemberi programokat humoros irodalmi esttel kezdték. Marosán Csaba itt is tiszteletét tette és csalt mosolyt a helsingborgi közösség arcára. Majd a feszültség is nőtt! Persze csak a színpadon, hiszen a Prömier színtársulat ide is ellátogatott. A gyerekklubba vasárnaponként az óvódás- és iskoláskorú csemetéket várják, hogy anyanyelvüket csiszolhassák, új barátokat szerezhessenek. Az ’56-os eseményekről ők is méltóképpen emlékeztek meg.

A Skånéban elő magyarok nem panaszkodhatnak a programkínálatot illetően, s ez csupán a kezdet. 

Sebestyén Marianna

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME