A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az Ághegy Könyvek sorozat új kötetei

Az idén, hála az ÁLBT vezetősége kitartó munkájának, hat könyvre és honlapjaink tárhelyének fizetésére nyertünk magyarországi támogatást. A hat könyvből négy az Ághegy Könyvek sorozatában megfelel az Ághegy című irodalmi és művészeti folyóiratunk sajátos célkitűzéseinek, a skandináviai magyar alkotókat segíti.  A további kettő közül az egyik tudománynépszerűsítő írás svéd szerzőtől, svéd-magyar fordító tolmácsolásában, a másik pedig egy magyar és egy svéd-magyar szerző munkája egy sokoldalú erdélyi művelődéskutató orvos életrajza.

A 2018-as támogatásból megjelent könyvek nyilvánosságra került beszédes adatai a következők:

Tar Károly: Est, válogatott versek, Ághegy Könyvek, Székelyház Alapítvány kiadása, a szerző szerkesztésében, számítógépes tördelésével és borítójával. Budapest, 2019, 194 oldal, 200 példányban.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 218 000 + 100 000 = 318 000 Ft. támogatásával. Szerzői díj, szerkesztés, tördelés, borító, grafika, korrektúra 0,00 Ft

Kaliff Anders: Torma Zsófia és a civilizáció bölcsője – Erdély úttörő régésznője és felfedezései, fordította Bereczky Rebeka, Ághegy-Liget Baráti Társaság Könyvek, 2019. Kiadja a Székely Ház Alapítvány, 124 oldal, 870 példányban. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  1 092 720 Ft. (nyomtatásra) támogatásával. A támogatás teljes összege: 1 410 720 Ft.

A 2019-es támogatásból megjelent könyvek beszédes adatai a következők:

Ottományi Katalin és Madarassy Enikõ:Dr. Andrássy Ernő, aki feltárta és megőrizte Érmellék természeti, régészeti és kulturális kincseit, Ághegy-Liget Baráti Társaság Könyvek, 2019. Kiadja a Székely Ház Alapítvány, 82 oldal A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  400 000 Ft. (nyomtatásra) támogatásával.

Tar Bengtsson Benjamin, Emma és Vilma: Matsäck med dikter – Verstarisznya. Ághegy Könyvek, magyar versek svéd fordításban rajzok, kétnyelvű könyv, NIS Kiadó, Kolozsvár, 2019. 76 oldal, 50 példányban, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 85 000 Ft. támogatásával. Szerzői díj, szerkesztés, tördelés, borító, grafika, korrektura 0,00 Ft.

Tar Károly: Kevert kavart - kisprózai írások, a szerző szerkesztésében, számítógépes tördelésével, a borító grafikai kivitelezésével, Dr. Kovács Magda gondozásával és korrektúrájával, Ághegy Könyvek, NIS Kiadó, Kolozsvár, 2019.617 oldal, 100 példányban, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 315 000 Ft. támogatásával. Szerzői díj, szerkesztés, tördelés, borító, grafika, korrektura 0,00 Ft.

Tar Károly: Voltam I-V. könyv, hat kötet, a szerző szerkesztésében, számítógépes tördelésével, a borító grafikai kivitelezésével, Dr. Kovács Magda gondozásával és korrektúrájával, NIS Kiadó, Kolozsvár, 2019. 2929 oldal, 65 példányban, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 315 000 Ft. támogatásával.Szerzői díj, szerkesztés, tördelés, borító, grafika, korrektura 0,00 Ft.

Bálint Endre Levente: Északi kagylók, versek, 2019. Ághegy Könyvek.  NIS Kiadó, Kolozsvár. A szerző rajzaival. Sorozatszerkesztő: Tar Károly. Szerkesztette: J. Kovács Mária Magdolna. A borítót a szerző rajzának felhasználásával Ligeti Pál készítette. Megjelent a sorozatszerkesztő anyagi támogatásával 50 példányban.

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME